Радев за българската воля и дързост: Ботев е въплъщението им!

Във Враца се състоя тържествения митинг-заря, посветен на 2 юни
2 юни 2018 07:30, Петя Славова
86

Снимка: БТА

Вярвам, че няма българска зла участ, няма българска предопределеност, а има българска воля, българска дързост, българска воля - Ботев е тяхното въплъщение, а всеки един от нас, днешните българи, носи част от тях в себе си, заяви президентът Румен Радев във Враца на тържествения митинг-проверка, посветен на 2 юни - Деня на Ботев и в памет на загиналите за свободата и независимостта на България.

Пред множеството граждани и гости на централния площад в града Радев отбеляза, че всяка година идваме във Враца, за да се преклоним пред великия син на България, но го правим и с известно неудобство. "Велик дух, шепа сподвижници и трагична гибел - това е историята на Ботев и неговите другари", каза президентът. Той добави, че това е честа участ в българската история. "Не куршум, а безразличието, страхът, малодушието убиха Ботев", допълни той и отбеляза, че затова българският пантеон е пълен с герои загинали в самота, бедност, неразбиране и забрава.

И колкото сме безразлични и безучастни към техните борби приживе, толкова по-патетично ги славим след смъртта им, каза държавният глава и посочи, че днешният ден не време за патос, а за смирение и размисъл.
"Още ли у нас свестните считат за луди, още ли глупецът вредом всеки почита, още ли народът смучат наши и чужди гости, още ли българи в тежка чужбина скитат клети, немили-недраги", запита Румен Радев с Ботевите слова и допълни, че отворите са ясни.

Той подчерта, че вярва в българската воля и дух, въплъщението на които е поета революционер. Държавният глава се обърна към повече от хиляда туристи, изминали пътя на Ботевата чета тези дни, с думите, че те са носили и усетили в себе си тази сила, воля и доблест. Той призова в заключение всички да повярват в тези качества, така както преди 142 години шепа българи са повярвали и са променили живот ни, а техният кураж трябва да бъде нашето вдъхновение.

Президентът Румен Радев бе посрещнат преди тържествената заря-проверка на 1 юни от заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов и кметът на Враца и председател на Ботевския организационен комитет Калин Каменов. Той прие рапорта на командващия зарята майор Симеон Цеков и поздрави представителните роти на военнослужещите от врачанския гарнизон и отрядите учениците и студентите с Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Кметът на Враца откри тържествения митинг с думите, че преди 142 години малка чета ревностни родолюбци стъпва на Козлодуйския бряг и тръгва към Врачанския Балкан, за да събуди цял един народ с вика "Свобода или смърт". Вик, който отеква в сърцата всеки един от нас, който обича България и почита паметта на героите, дали живота си за нашата свобода, каза още Калин Каменов. Той припомни завета на Христо Ботев - да бъдем единни и истински родолюбци, и призова да го изпълним.

Да почетат паметта на Ботев и загиналите герои тук бяха председателите на БСП Корнелия Нинова и на ДПС Мустафа Карадайъ, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, народни представители, представители на изпълнителната власт, Врачанският митрополит Григорий, областният управител на Враца Малина Николова, областни управители на съседни области, кметове на общини. Сред гостите бяха и делегации на побратимените с Враца градове и области от Сърбия, Украйна, Словакия и Румъния.

След тържествената проверка, в която прозвучаха имената на загиналите преди 141 години поборници в Априлското въстание и на падналите по бойните полета за свободата и независимостта на България, множеството на площада във Враца запази "минута мълчание" в знак на почит пред паметта на героите. Пред паметника на Войводата във Враца бяха положени венци на признателност от президента Румен Радев, от Народното събрание, от Министерския съвет, от министерства, политически партии и организации, областни и общински институции. След военния ритуал пред гражданите и гостите на Враца бе показан музикално-светлинен спектакъл.

Възпоменателните чествания "Ботеви дни - 2018" във Враца по повод 142-ата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета, които се провеждат под патронажа на президента Румен Радев, завършват утре на връх "Околчица" с всенародното поклонение пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
Куплетът, който преди 5 години
е цитирал Президент Радев е наситен със смисъл, но употребявахме и през 1945-1989 думите на Ботев"..свестните у нас считат за луди.."45 години младите НЕ МОЖЕХА да отидат да работят в чужбина( или с препоръка от ДС), ЗАТОВА сега отиват масово,защото имат СВОБОДА.( та този цитат не е подходящ за сегашната ситуация)Не трябва да се разпространява отрицателна енергия въобще и да се афишира недоволство от членството ни в ЕС.Добре, че сме в ЕС.Сега можем да преценим "затвореността" на бившата соц.си
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен: Не се отнася за хора с празни глави!
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българският Президент Румен Радев е достоен и почтен човек,но мисля,че Христо Ботев НЕ заслужава почитание. Ботев е *** и ***. "Творчеството" на "поета" Христо Ботев е глупости,хули. Аз попчитам онези достойни български деди,които са дали живота си за България, а не революционерът Ботев!
48
0
 
2
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До Анонимен 45 Коментара ти е изключително проЗташки. Като няма какво да кажеш , не се обаждай.
47
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бивш *** "ни кара да мислим" ?! Това е голям виц нали !
46
3
 
7
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
България има достоен президент. Най-после. След жельо жабата, петьо-бракоразводното адвокатче, селския крадец от Сиришник и "антикомуниста"- осеменител плювналиев. Дано изкара още един мандат.
45
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кухи фрази могат да се припишат на кухи *** като Борисов и Цветанов, които не умеят дори да четат! А Президента дразни ухото на празноглавците, кара ги да чуват и да мислят! Твърде трудно упражнение! Давай, Президенте! Има кой да те чуе, разбираме те и скоро "свестните" ще кажат своята воля!
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
гледам всички туркомани и българофоби са мобилизирани да драскат глупости отново..
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а педерлиев дето беше изтърсил, че ако Ботев сега бил жив, щял да е евроатлантик
42
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде ще се появи тиквата. Нали тия 150 кг не може да ги качи на Вола. Трябва да го дигат с хеликоптер. А и там какво ще трябва да преживее не е известно. Току виж дигнал кръвно.
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стамболов, който избран за върховен главокомандващ на окръг от Априлското въстание единствен от всички апостоли не се явява и не участва във въстанието.А за Захари Стоянов също може да се каже, че дезертира и след две години се озовава в Пловдив. Там участва в кампанията по Съединението, но когато се дигат на бунт и четите се събират до го включат в делегация за среща с властите, единствен липсва. Всичко това е добре описано и документирано в `Строителите на съвременна България`
40
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе , а къде е тиквата .За кой ли път се завира в миша дупка на националните ни празници , няма очи да излезе пред народа , а и не му стиска да се окъпе в народната любов.
39
2
 
4
 
! Отговори
Да анониммен 39 преди 5 години
Всички русофоби сте утки (патици, рус.), но избрах теб. Ботев не е бил русофоб. Той само добре е знаел каква значи империя, газеща гражданите си. Страхливецът Стамболов не е чул турски куршум да свири, а е служил като преводач в Руския Генерален щаб и е получавал сребърни рубли заплата. Захари Стоянов е много спорен исторически летописец, много от написаното е лично отношение към събитията. Герой определено не е.Я да те питам, не си ли от тези, дето плюеха по Ботев, обявявайки го за комунист?
38
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ботев и Левски се обръщат в гроба като виждат как руска слуга, унизил България в Кремъл само преди няколко дни, е държавен глава.
37
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
товачка защо не си обсъжда и почита Благоев, Димитров и други предатели. Тръгнал да прави репутация с името на Ботев.
36
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Научите Децата как пра дедите им са приели Християнстовото при Византия вместо да ги занимавате с престъпници и бандити по това Време
35
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България всички Престъпници национални герои , като няма кой друг
34
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе, президент! Говори за визия, светъл взор в славното минало и бляскав поглед към общочовешки ценности, евроатлантическа интеграция, надграждане и успехите на Бойко!
33
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3 март и 2 юни са Руски пропагандни празници , всичко което е срещу Османскате Закони тогава трябва да са празници ли?
32
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По наше време би било че Ботев и Лвски са престъпници но у нас Преспъпниците са герои