За безплатни забавачки нужни 30 млн. лева. Откъде?

Държавата да подкрепи общините, поиска Мая Манолова
2 юни 2018 15:15, Петя Славова
66
За безплатни забавачки нужни 30 млн. лева. Откъде?
Снимка: архив, Булфото

30 млн. лв. ще трябва да отпусне държавата ако предучилищните форми на обучение за 5 и 6-годишните станат безплатни за семействата. Това стана ясно по време на старта на кампанията на обмудсмана Мая Манолова, която е под надслов "Без такса в детските градини".

Още по темата

Според Манолва е необходимо общините да бъдат подкрепени от държавата, а проблемът с таксите идвал от т.нар. скрити разходи. Такива са разноските за храна, вода, различни консумативи и ремонти по сградния фонд. Манолова изтъкна, че в 12 общини няма никакви такси за децата на възраст между 2 и 6 години, в 13 няма такси за 5-6 годишните. 66 млн. лв. пък би струвало на държавата ако детските градини станат безплатни за всички подрастващи, стана ясно още.

Според Евгения Волен, която е директор на "Развитие и учение" към "Тръст за социална алтернатива", поемането на забавачка за всички деца би представлявало едва 5% от общия бюджет на ресорното министерство.

Според проучване на Световната банка трима от четирима родители искат детската градина да е безплатна. По време на срещата стана ясно, че в администрацията на омбудсмана са получени 52 жалби относно обхвата на подрастващите в предучилищна подготовка и липсата на места в детските градини и ясли. Мая Манолова ще работи и по проблема с приема на децата. Така например в София не достигат места за 4200 малчугани. Освен по-малко места в някои общини липсват и детски градини. Очаква се през 2019г. да бъдат открити още 8 градини на територията на Столична община.


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
2
 
! Отговори
ФАКТ преди 7 месеца
ВСИЧКИ,които ОКРАДОХА ДЪРЖАВАТА и Народа,като ВЪРНАТ парите,ето ти милиарди,не милиони !!! Парите зад граница в чуждите банки , които са на НАРОДА,веднага да се върнат у нас !!! Стига ,ограбените хора да си плащат всичко !!! Държавата къде е ???? За какво работим на тая държава ??? Скоро НЯМА да остане един истински българин в тая държава !!!
55
0
 
2
 
! Отговори
Az преди 7 месеца
Щом ДЪРЖАвата заДЪЛЖАва да ходят от 3 годишни ,да ,тя трябва да поеме и плащането. Не всеки родител иска детето му да е в матрицата на установените правила режим, храни..При сумати алтернативни образователни начини един родител е длъжен да се подчини на държавата и да и даде детето со да го прави сива маса.. па от пеленачета направо в детска, защо ли да се изгражда по-трайна връзка родител-дете, като има кой да дялка децата така както иска държавата за 700 лв....
54
2
 
10
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 7 месеца
И защо аз да нося финансова отговорност за някой, който е достатъчно необразован, че да не може да си плаща забавачката на детето?! Сериозно! Докога ще плащам за нагона на ментално ограничени бозайници?!
53
0
 
9
 
! Отговори
До 37 преди 7 месеца
Мислене като твоето съсипва България!
Защо виновният да бъде облагодетелстван?!
Безплатна храна за тях има и сега, при това, не само в началното училище! И ако благоволят да дойдат в сградата на школото, то е за да си вземат безплатната храна. После получават и диплома за основно, стига да не са напуснали преди това, за да се "омъжат" или "оженят"!
Глоби за родителите, които да отработват чрез принудителен труд и никакви помощи - това ще ги вразуми да правят по 1-2 деца и да се грижат за тях!
52
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Венета

Права си, Венета.
Някои пишат тук, че подобни подпомагания се практикуват и в Русия.
Знаем също, че едни от най-щедрите помощи за отглеждане на деца се дават в Сингапур, но само при условие, че поне един от родителите има университетско образование.
С други думи, хората култивират онова, което е полезно, а българската държава се грижи за плевелите!
51
0
 
11
 
! Отговори
Лесно е преди 7 месеца
Близо три милиарда годишно за хрантутене на здрави, млади индийци, на които не им се работи! Има откъде да се вземат пари за разумни и справедливи начинания.

Безплатните забавачки - само за работещи или учещи пълнолетни майки! Това е справедливо.
Онези семейства, които не възпитават и не отглеждат правилно децата си
да си плащат! Това важи и за онези, които не ги учат да говорят български език! Ако мрънкат, че са безработни - на принудителен труд. Стига тантуркане на нагли и безотговорни лентяи
50
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 7 месеца
До Венета

ама Винету не е Орбан,скъпа!
49
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 7 месеца
До Петя

"Петя",факта че съществуваш и пишеш тук говори че твоите родители са могли "да си позволят таксата"?

Сега ако и ти можеш да си я позволиш,ще остане само твоето дете и децата от маалата..
48
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вместо безплатни забавачки,по-високи заплати за мама и тати и те ще си плащат забавачката.А иначе знаем кой винаги плаче и се възползва от безплатното,нали?
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Кака
Права си како.Малко останахме мъжете.Направил съм три красиви бели българчета.И като гледам колко жени са без мъж ги съжалявам.Ама няма как да се клонирам.
46
1
 
12
 
! Отговори
Кака преди 7 месеца
За да има въобще забавачки, първо трябва да има мъже.
Мазните 1550 вида джендъри не стават за възпроизводство на нацията.
Никой не ги гони, малтретира или третира по някакъв начин и, макар, че ми е гнусно да им гледам мазния парад - търпим ги.
Та, ако са останали мъже в БГ - да се хващат да свършат нещо. Педурковци не ни трябват.
45
1
 
18
 
! Отговори
Венета преди 7 месеца
А сега някой да ми каже; Орбан по-слаб политик ли е и с по-малко мисъл за бъдещето ли работи ,след като унгарската държава изплаща на семействата над 30 000 евро при родено трето дете, стига родителите да са социално осигурени?! Помислете, това не е ли е приложим метод при нас; така младите семейства получават едни добри средства за старт в живота на децата си, а същевременно се пресичат домогванията на един определен етнос. Престанете да крещите: Не; не; не. Помислете как може да бъде: да!За Бг
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Задължителните забавачки трябва да са грижа на задължаващия, а не на задължения! Сега "социално слабите" получава детски и безплатни забавачки, а работещите плащат без да получават!
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От спирането на партийните субсидии, за което българите се произнесоха на референдум. Партийните субсидии са около 200 млн. за един мандат.
42
2
 
15
 
! Отговори
ШМАТКА преди 7 месеца
За безплатни забавачки нужни 30 млн. лева. Откъде? Как от къде ,ами от крадливите герберски управници и от другите смучещи партии и партийки ,които съществуват 30 г на гърба на българина!
41
0
 
17
 
! Отговори
Тъпанар преди 7 месеца
Ами ако се поурежат субсиите на партиите, току виж и за други неща останали пари
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е сега, по изгодно е да държавата да вземе пари отколкото хората да си плащат директно.

Когато човек плаща директно, остава само печалбата за забавачките.

Но когато парите минат през държавата, майчето и нейните ортаци се изреждат да бръкнат в канчето преди парите да са стигнали до предназначението си.
39
4
 
13
 
! Отговори
Шака Зулу преди 7 месеца
Не можем да осигурим 30 милиона, защото няма да имаме пари за военни самолети и петимата ни пилоти ще се почувстват непълноценни и пренебрегнати. Не бива да удряме по самочурствието да петимата си пилоти!
38
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Манолова се държи като митничарска съпруга!
Всяка седмица иска от правителството по 15-20 милиона лева за да си прави комунистическия пиар. За шивачките, за розобера,за наводнените, за болниците, за инвалидите, и т.н.
За една година ще прехвърли милиарда. А кой ще го изкара този милиард?
Сега наред са детските ясли.
Интересно дали тази жена някога е изкарала пари с труд.
37
12
 
17
 
! Отговори
Петя преди 7 месеца
А защо трябва да е безплатно? Ако някой не може да си позволи сегашната ниска такса, защо ражда деца да ги обрича на мизерия?