За безплатни забавачки нужни 30 млн. лева. Откъде?

Държавата да подкрепи общините, поиска Мая Манолова
2 юни 2018 15:15, Петя Славова
66
За безплатни забавачки нужни 30 млн. лева. Откъде?
Снимка: архив, Булфото

30 млн. лв. ще трябва да отпусне държавата ако предучилищните форми на обучение за 5 и 6-годишните станат безплатни за семействата. Това стана ясно по време на старта на кампанията на обмудсмана Мая Манолова, която е под надслов "Без такса в детските градини".

Още по темата

Според Манолва е необходимо общините да бъдат подкрепени от държавата, а проблемът с таксите идвал от т.нар. скрити разходи. Такива са разноските за храна, вода, различни консумативи и ремонти по сградния фонд. Манолова изтъкна, че в 12 общини няма никакви такси за децата на възраст между 2 и 6 години, в 13 няма такси за 5-6 годишните. 66 млн. лв. пък би струвало на държавата ако детските градини станат безплатни за всички подрастващи, стана ясно още.

Според Евгения Волен, която е директор на "Развитие и учение" към "Тръст за социална алтернатива", поемането на забавачка за всички деца би представлявало едва 5% от общия бюджет на ресорното министерство.

Според проучване на Световната банка трима от четирима родители искат детската градина да е безплатна. По време на срещата стана ясно, че в администрацията на омбудсмана са получени 52 жалби относно обхвата на подрастващите в предучилищна подготовка и липсата на места в детските градини и ясли. Мая Манолова ще работи и по проблема с приема на децата. Така например в София не достигат места за 4200 малчугани. Освен по-малко места в някои общини липсват и детски градини. Очаква се през 2019г. да бъдат открити още 8 градини на територията на Столична община.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
6
 
! Отговори
баща преди 5 години
Таксата за храна не е голям проблем. Е, друг е въпроса, че вместо с обявеното меню масово хранят децата с тънко намазани филии с евтини лютеница или пастет. После лелките си тръгват с препълнени торби с които изхранват родата. Проблема е, че допълнителните активности като спорт, приложни изкуства, език танци и др. небрежно са аутсорцвани на външни фирми с такса за 2 пъти седмично от 20 лв. Отделно по 3 лв за тятър седмично /без да дават билет/.Явто т.н. педагожки са обикновенни гледачки.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На БДЖ-то могат да се дадат 20млн, а за децата не могат да отделят 30?
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такса от 60 лева на месец е все едно безпари.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 12Детските градини трябва да станат място за реклама. Ако им рекламираме заведение за бързо хранено означава че след като излязат ог градината децата ще искат от родителите им да отидат в това заведение. Трябва да се промени бизнес модела.
11
1
 
8
 
! Отговори
Има от къде преди 5 години
Намаляват се полицаи (началници), администратори, спира се санирането. Толкова пробойни има в бюджета, че е смешно да се говори за 30 милиона
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм за намесата на големите фирми като Кока Кола в спонсорирането на детските градини. Целта е в цялата детска градана а има рекламни постери на различни фирми и даже на завивките и възглавинците на децата и там да има. Така се прави в Сащ и така ще може да се печели от детските градини
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"ПРЕМИЕР-МИНИСТЪРА ДА СЕ БРЪКНЕ И ЗА ДЕЦАТА"Ама още ли има хора като тебе? Значи "премиер-министърЪТ" не притежава парите... те идват в хазната от данъци! Едно и също е дали родителите ще платят 60лв на детската градина или 60лв (чрез данъци) на държавата и държавата да ги даде на градината! Тоест според Мая Манолова е време за по-високи данъци.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да се дават грешни пари за 8 хвърчила подкрепете децата и пенсионерите
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дебелата открадна 2 милиарда само от санирането.Да се бърка е малко за българските деца. Нищо *** самата тя е бездетна.
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как откъде - от герберастките крадльовци.Откраднаха милиарди за последните 10 години.
5
3
 
9
 
! Отговори
баща преди 5 години
На пръв поглед поради демографската криза е логично ДГ да са безплатни. Но, тогава те ще се нафъкат с кариоки от фавелите. Таксите от 30 - 60 лв. на месец са бариера, която възпира инвазията на чавета с нулева хигиена, неваксинирани, въшлясали и незнаещи български. За съжаление се налага да си плащаме за да могат обичните ни деца да пребивават в нормална среда.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРЕМИЕР-МИНИСТЪРА ДА СЕ БРЪКНЕ И ЗА ДЕЦАТА-НАШИТЕ,ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ,А НЕ ДА ЦЕЛУВА КАТО ЗАМАЯН РАЗНИТЕ *** ОТ ЕВРОКОЧИНАТА.НЯМА ПАРИ ЗА НИЩО,А ИМА ПАРИ ЗА ОНИЯ *** ДА ПЛЮСКАТ КАТО НЕВИДЕЛИ,А ПЕНСИОНЕРИТЕ СИ БРОЯТ СТОТИНКИТЕ.ЗА НИКОГО НЕ МИСЛЯТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ,ОСВЕН ЗА БАНКОВИТЕ СИ СМЕТКИ.
3
2
 
7
 
! Отговори
Ами... преди 5 години
От безсмислените пари за армия и военни хрантутници...
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От изтеглените милиарди заеми, колко бяха, че вече позабравихме?
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От партийните субсидии. Ще се намалят и ще има пари. Големи, образовани, честни партии нямат нужда от помощи за бедни.