"Здравен мигрант" – шанс за живот, далеч от родна България

Пациенти бягат от родината, за да оцелеят
2 юни 2018 19:08, Петя Славова
24
"Здравен мигрант" – шанс за живот, далеч от родна България
Снимка: Reuters

През седмицата пред здравното министерство в София се раздаваха символични еднопосочни билети за Европа.  Чакащи за трансплантация на бял дроб пациенти обясниха, че са на път да напуснат България  като единствена алтернатива да останат живи. Изтеглени от децата си в чужбина, за да получават здрави грижи там, оказва се са и много пенсионери.

Ако за нас да дишаме е даденост, за Адриан вече 2 години това е лукс. Кислорода си го плаща. "За да изляза навън, съм се подсигурил в момента с тази бутилка", обяснява той пред Нова тв.

Заради белодробното си заболяване, Адриан се нуждае от нов бял дроб. И тъй като такива трансплантации у нас не се правят, държавата изпраща пациентите в австрийска болница. Допреди една година, когато договора между двете страни изтича. Следват преговори. Адриан обаче не може повече да чака и ще емигрира.

Още по темата

"Имам задграничен паспорт, документите, всичко ми е подготвено. Като не ни се отваря друга вратичка, отиваме при хората, които могат да ни помогнат и искат да ни помогнат. Ние водим битка с болестта, водим битка и с министерството. И се оказва, че да водиш битка с министерството, е много по-трудно отколкото с болестта", казва младежът.

Затова Адриан ще се присъедини към новия вид емигранти - здравните. Ще смени държавата, за да живее. За пръв път на феномена се натъкват надзорниците на Здравната каса при разглеждането на бюджета за миналата година. Според тогавашният председател на Асоциацията на индустриалния капитал, откритите задължения само към Германия били за 115 милиона лева.

И докато термина "здравен емигрант" е сравнително нов, оказва се, че съществува и друг - "здравен туризъм". Появил се за пръв път преди три години със създаването на първия Здравен информационен център за лечение в чужбина. Дъщерна фирма на туроператор. И те изпращат клиентите си в чужбина, но за лечение. Идеята се родила от личен опит.

"Заради свои здравословни проблеми, обиколила съм всички болници в България. Специалистите нямат търпението да обясняват на пациентите. Тук в България нещата са малко на конвейер. Ние сме затворили кръга от А до Я, буквално. От това да намерим правилната клиника с правилния екип, преводачи, трансфери", разказва Звезделина Лютви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
11
 
! Отговори
мед сестра преди 5 години
Как няма да са мигранти хората като ги лекуваме толкова ,за да умрат по-бързо! А пък и медицината ни след 89г се срина толкова ниско че просто няма накъде повече,то не са фалшиви лекарства, то не са глупави пътечки, които не стигат до никъде, то не са алчни и крадливи джипита и лекари, които хич не ги е еня за здравето на болния -важно е да върви далаверата!Държавата е длъжна да дава пари за безбройни хрантутници по веригата и накрая пари нямаа,щото вече по пътя те са потънали в нечии джобове.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напускат младите, умните, болните, бедните ... А погалените от папите са се "извисили" до честитки по фейса! Абе, ще се обърне палачинката и то скоро!
11
0
 
5
 
! Отговори
Коко преди 5 години
Лютви ... Обират ти държавата, после ти искат пари,за да ти поддържат жив и да им работиш цял живот
10
3
 
19
 
! Отговори
Дд преди 5 години
Пази Боже в Бг да се разболееш.....Да и в Европа не е лесно да те лекуват,но имат апаратури,болници,докторите не се мислят за богове...А когато най-милото ти -детето има нужда от лечение,всеки би се борил да получи най-доброто!А държавата ни загива...
9
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2По твоята логика да затворим всички болници и аптеки, да не се лекуваме, не ни трябват лекари, сестри, зъболекари, така или иначе всички ще умрем. Ако оцелеем, оцелеем.И понеже си по- умен от всички хора, някакъв висш разум, си стигнал до това заключение.Не трябва и да учим, да се храним, да се къпем, да работим... защото ще умрем.
8
7
 
3
 
! Отговори
Оле оле преди 5 години
Само тук останаха последните нападатели на цска. От управата на ........ бетге.
7
2
 
2
 
! Отговори
До 11 преди 5 години
Ти къде по света предлагаш да ходим за трансплантация най-евтино и най-качествено?
6
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И у нас има здравен туризъм тип болен-мигрант за трансплантация на бъбреци не, че някой ще ви го пише.На средностатистическия европеец му е удобно да не пита откъде са органите за трансплантация?Да, мразя ЕС, някой да има нещо против?
5
3
 
14
 
! Отговори
то, преди 5 години
Здравната каса у нас като Авгиевите обори.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6Дай ни пример като лишиш планетата от присъствието си.Иначе ще те помислим за *** и ,че драскаш със зъби и нокти да живееш.
3
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно Циникът е здравен емигрант-отишъл е да си лекува психичното заболяване в Германия.
2
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Простите хора трудно проумяват, че всички рано или късно умираме.Светът е пренаселен, дайте шанс на Планетата.Интересен феномен е, че колкото по-примитивен е човек, толкова повече драска със зъби и нокти независимо от кривите си гените да се размножава.
1
4
 
34
 
! Отговори
Байрака преди 5 години
Защо тъй бе, герберски другари? Нали България е пример за Европата, защо всички я напускат? Въй...