Мъртвото вълнение убило двамата братя в Поморие

Трети се опитал да ги спаси, оцелял по чудо
27
Мъртвото вълнение убило двамата братя в Поморие
Снимка: Reuters, архив

Двама братя се оказаха пловдивчаните, които в късния следобяд на събота се удавиха на централния плаж в Поморие срещу Атриума на Гранд хотел "Поморие". Това са 31-годишният Мирослав Средев и Христо на 29 г., които оставят две сирачета, съобщи "24 часа".

Двамата пристигнали с приятели в Поморие да изкарат уикенда, Христо бил със съпругата си Ива. Тя също влязла в морето с тях, но бързо излязла заради вълните и така се спасила от удавяне.

Още по темата
Единият от братятя бил изкаран още полужив от водата, но въпреки озазаната му помощ на пясъка, бързо издъхнал. Другият се наложило да бъде изваден с катер, тъй като тялото му изплувало на 200 метра навътре от брега зад шамандурата.

Най-верорятната причина за удавянето е мъртвото вълнение, което завлякло единият брат навътре в морето.

Другият тръгнал да го вади, но и той се удавил. По чудо не е загинал трети мъж, който се притекъл на помощ на двамата братя, но също попаднал в подводно течение.

Само бързата намеса на бившия концесионер на плажа Апостол Петков, който бил случайно наблизо, и старши спасителят Янислав, предотвратила още по-голяма трагедия с трети удавник.

Засега отпада съмнението дали случаят се е разиграл в работното време на спасителите, което е до 18 ч.. Според плажуващи двамата пловдивчани влезли в морето в 18,10 ч., когато водните гардове си тръгвали. Вече тъкмо излизал от пясъка и спасителят Янислав чул виковете за помощ. Въпреки намесата му и на бившия стопанин на ивицата обаче вече било късно.

3 часа преди фаталното къпане единият от братята пуснал в личния си профил във фейсбук снимки от безметежния уикенд на плажа.

"Този плаж в Поморие е един от най-опасните на север от Бургас, тъй като на него по всяка време на годината има мъртво вълнение и често се образуват подводни ями. В минали години сме имали доста инциденти там", коментира бившият шеф на Областната комисия по водно спасяване д-р Андрей Найденов.


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
369
 
! Отговори
средева преди 7 месеца
До Ради-bez komentar
25
0
 
376
 
! Отговори
средева преди 7 месеца
До Ради-ne znam dali sa se prawili lil ne na golemi,no komentaryt ti e жалък ...говори много за теб........
24
0
 
384
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До анонимен

зa kakвa прokoбa гoвoрite,уtoчнete се
23
0
 
372
 
! Отговори
Еси Средева преди 8 месеца
За каква прокоба говорите,уточнете се
22
0
 
384
 
! Отговори
Еси Средева преди 8 месеца
Днес прочетох публикацията /с някои неточности/ отново и отново,някои коментари са написани не от хора,а от неадекватни екземпляри Въпреки голямата трагедия със синовете ми,не пожелавам такова подобно зло на никой ,дори и на тези с нечовешките коментари,в които се сипе помия ,без да познавате никой от нашето семейство...
21
0
 
381
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До анонимен koe semejstwo imash predwid
20
390
 
0
 
! Отговори
Ради преди 9 месеца
Чакали да тръгнат спасителите, за да покажат колко са големи...
19
2
 
392
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нашето море е много опасно и коварно. Защо влизат като не са сигурни, какво могат във водата. Сто пъти се написа, че попадне ли се в мъртво вълнение не трябва да се борите с него, а чакате докато не ви пусне. Не е плувец този който не може без проблем да проплува поне 500 метра. При мъртво вълнение обикновено те вкарва не повече от 70 метра навътре. Жалко за момчетата.
18
3
 
401
 
! Отговори
БАРБА ЯНИ преди 9 месеца
УЖАСНА ТРАГЕДИЯ.....
МИР НА ДУШИТЕ ИМ...СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ НА БЛИЗКИТЕ.....

МОРЕТО МНОГО ДАВА...НО И МНОГО ВЗИМА..
ТО И ЗАТОВА Е КРЪСТЕНО ЧЕРНО..
17
390
 
2
 
! Отговори
Мъртво вълнение преди 9 месеца
Да не бяхте в морето ,а флаг имаше ли, ако работното време на спасителите е свтршило?
Жалко!
16
3
 
391
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От 20 години не съм ходил на Черно море.Докато не се махнат мутрите с техните хотели, окупирали плажната ивица,няма и да стъпя.
15
0
 
402
 
! Отговори
burgas преди 9 месеца
Има ли въобще плаж, на който има табели за реакция при мъртво вълнение? Не се опитваш да излезеш, не губиш самообладание, а се пускаш по течението, гледаш да седиш на повърхността по гръб и да дишаш, пестиш енергия, плуваш евентуално успоредно на плажа, а при късмет ще те изкара 500-600м в страни.
14
370
 
24
 
! Отговори
шматка преди 9 месеца
До 15

Само ти ли не си наясно че обществените басейни са сто пъти по мръсни от морето.
13
45
 
383
 
! Отговори
??? преди 9 месеца
Не мога да разбера защо хората ходят на море, та там се изсипват канализациите на всички хотели, как може човек да се къпе такава *** вода? На 33 години съм, никога не съм ходил на море и няма и да стъпя на подобно място. Като ми се преплува има басейни в града, плащам си влизам, хапвам си цаца с биричка, плувам си спокойничко в басейна и така.
12
137
 
137
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Естествено че са виновни на първо място - президентът Путин, на второ място колегата му Ердоган и на трето - генерал Радев.
11
94
 
94
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
има някаква прокоба над това семеиство бабите сигурно знаят
10
385
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Виновни са турските топоними в областта.
9
2
 
409
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Трагедия !
8
387
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Виновен е турският тираджия който е минал по крайбрежната алея нерегламентирано.
7
116
 
116
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ердоган е виновен.