Мъртвото вълнение убило двамата братя в Поморие

Трети се опитал да ги спаси, оцелял по чудо
27
Мъртвото вълнение убило двамата братя в Поморие
Снимка: Reuters, архив

Двама братя се оказаха пловдивчаните, които в късния следобяд на събота се удавиха на централния плаж в Поморие срещу Атриума на Гранд хотел "Поморие". Това са 31-годишният Мирослав Средев и Христо на 29 г., които оставят две сирачета, съобщи "24 часа".

Двамата пристигнали с приятели в Поморие да изкарат уикенда, Христо бил със съпругата си Ива. Тя също влязла в морето с тях, но бързо излязла заради вълните и така се спасила от удавяне.

Още по темата
Единият от братятя бил изкаран още полужив от водата, но въпреки озазаната му помощ на пясъка, бързо издъхнал. Другият се наложило да бъде изваден с катер, тъй като тялото му изплувало на 200 метра навътре от брега зад шамандурата.

Най-верорятната причина за удавянето е мъртвото вълнение, което завлякло единият брат навътре в морето.

Другият тръгнал да го вади, но и той се удавил. По чудо не е загинал трети мъж, който се притекъл на помощ на двамата братя, но също попаднал в подводно течение.

Само бързата намеса на бившия концесионер на плажа Апостол Петков, който бил случайно наблизо, и старши спасителят Янислав, предотвратила още по-голяма трагедия с трети удавник.

Засега отпада съмнението дали случаят се е разиграл в работното време на спасителите, което е до 18 ч.. Според плажуващи двамата пловдивчани влезли в морето в 18,10 ч., когато водните гардове си тръгвали. Вече тъкмо излизал от пясъка и спасителят Янислав чул виковете за помощ. Въпреки намесата му и на бившия стопанин на ивицата обаче вече било късно.

3 часа преди фаталното къпане единият от братята пуснал в личния си профил във фейсбук снимки от безметежния уикенд на плажа.

"Този плаж в Поморие е един от най-опасните на север от Бургас, тъй като на него по всяка време на годината има мъртво вълнение и често се образуват подводни ями. В минали години сме имали доста инциденти там", коментира бившият шеф на Областната комисия по водно спасяване д-р Андрей Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
479
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аман от аxмаци. Не мъртвото вълнение, а безкрайната им глупост ги е убила. Изчакали да си тръгнат спасителите и станали големи мъже.
4
3
 
499
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На който му е писано да го обесят, няма да се удави. Другите да внимават в морето, че то не е за смелчаци.
3
117
 
117
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Третият, който се е опитал да помогне явно е спазвал златното правило - с мъртво вълнение не се бориш, плуваш косо на него или го оставяш да те приближи към брега на друго място.
2
442
 
86
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С морето шега не бива стихията не прощава лекомислие попадал сьм в такива ситуации 4 пьти два от тях ме спасиха защото бях хлапе другите два вече сам си помогнах главното е да не изпадаш в паника и да запазиш хладнокрьвие разбира се се иска и опит морето не прощава алкохол ако сте пили по добре се откажете от влизане вьв водата
1
379
 
152
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бог да ги прости тези младежи. Много безрасъдно поведение. Горките почернени родители. Нашето море е коварно море. Ненапразно е "черно".