Бизнесът в Бургаско отчита: Ръст на нощувките с 24%

Плажът на Слънчев бряг ще предлага достъп на хора с увреждания
4 юни 2018 13:52, Анисия Иванова
7
Бизнесът в Бургаско отчита: Ръст на нощувките с 24%
Снимка: Министерството на туризма

Още преди началото на сезона в Бургаско хотелиерите отчитат ръст на нощувките с 24%. За първото тримесечие в областтта вече е отчетен близо 7 процента ръст на пренощувалите лица в местата за настаняване с поне 10 легла. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на новия туристически сезон в Созопол.

Ангелкова припомни, че през 2017 година от юни до септември страната ни е посрещнала над 5,3 милиона чужди туристи и повече от 1,6 милиона българи, а прогнозите за тази година били поне за 5% ръст спрямо това.

Сериозни надежди според Ангелкова давали и данните за първите четири месеца на 2018 година - чуждестранните туристически посещения били над 1,7 милиона и отчитали 9,3 на сто увеличение, съобщиха от министерството.

Тази година туристите ще могат по иновативен начин да разгледат древен Созопол и околностите му чрез общинската дигитална система Benet (beacon network), която запознава с най-значимите местни забележителности. Тя е част от системата за улично осветление и включва индикативни табели по стълбовете, чрез които се прави "Обиколка на Созопол" ("Тоur de Sozopol") из архитектурното и културно наследство на града и района.

На плаж "Слънчев бряг- централен" има осигурен специален достъп за хора с увреждания, коeто е много важно, защото така ивицата предлага равни условия за всички туристи, констатира министърът при инспекция на място.

И допълни, че един от приоритетите на министерството е повече ивици да имат специално предназначен вход за хора в неравностойно положение. Полагаме усилия в тази посока от миналата година, работата ще продължи и през този сезон, обясни още министър Ангелкова.

Стопанинът на плажа е предвидил и персонал, който да помага на хората с уврежданията, а чадърите за тях са безплатни.

Спасителните постове отговарят и дори надвишават съгласуваната схема с министъра за осигуряване на водоспасителната дейност. В момента по схема е трябвало да бъдат разкрити 3 спасителни поста, но още сега доброволно са разкрити и вече работят всичките 22 поста, които трябва да бъдат осигурени за активния летен сезон в периода 1 юли- 31 август. Работи и медицински пункт.

Поставените преместваеми обекти също отговарят на одобрените от министерството параметри и заемат утвърдените площи. Има отделена и задължителната свободна зона за поставяне на лични плажни принадлежности.  

Проверката на морски плаж "Слънчев бряг – централен" не откри нарушения, обобщи Ангелкова. И коментира, че е добро начало и в първите дни на летния сезон всичко на плажа е наред и той е подготвен, спазвайки всичките изисквания да посрещне туристите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Трият преди 5 години
Вчера имаше 40-50 коментара. Сега са 7. Мисля няма нужда да казвам за каква цензура става дума, колко трият коментари когато не им хареса. Истината боли. БГ е на 111 място в Света по свобода на словото, поредното доказателство е тук. Няма да ни спрете, вдички имат 2 очи и виждат какво блато е България. Колкото и да лъжите с такива статий никой не вярва. Никой!
5
1
 
4
 
! Отговори
пилците на ЕСЕН преди 5 години
кьораво и сакато на море? Има си санаториуми!
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плажът на Слънчев бряг ще предлага достъп на хора с уврежданияАуу...че и се хвалят, все едно са открили топлата вода.Ужас, ужас...жалка история.Че, това са неща, за които изобщо дори не трябва да се споменава. Те трябва да са по подразбиране така.А, нашите се бият в гърдите, че след 20г. решили да осигурят достъп на хората с увреждания.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много алчни станаха БГ-хотелиери...............нямат наяждане!
2
4
 
10
 
! Отговори
Чук и Гек преди 5 години
Ръст дрън- дрън .... Закривайте тази клоака
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И, ко праим ся с престрелките там, как хората с увреждания ще залягат когато се гърмят?