На трапезата ни зарзават от Гърция, Турция, Румъния...

Има ли достатъчно българско производство?
4 юни 2018 17:00,
20
На трапезата ни зарзават от Гърция, Турция, Румъния...
Снимка: pixabay.com

Ще загубим ли традиционния вкус на родните плодове и зеленчуци? Ще бъдат ли изместени и по качество и вкус от гръцките, турските или полските?

Според производителите 80% от плодовете и зеленчуците на пазара са внос. Според контролните органи вносът е по-малък – около 55-60%. И все пак голяма част от продукцията, която достига до трапезата ни идва от Гърция, Турция, Румъния, Албания, Полша и Македония.

Според бранша, за последните 20 години производството на някои плодове и зеленчуци намалява 10 пъти.

На борсите гръцките плодове и зеленчуци са доста по-евтини. При килограм домати разликата е около 0.70 лв. на едро, а при краставиците – около 0.50 лв.

Второ качество ли е продукцията, която идва отвън, и защо търговци предлагат вносни плодове и зеленчуци като български?

"Вкусовите качества на нашата продукция са много високи – няма нищо общо с гръцката. В момента цените са такива заради самото начало на стоката – няма големи количества, но след 7-10 дни цените ще са много различни от тези, които виждате в момента", коментира пред Нова тв Слави Николов, търговец.

"Има държави с големи субсидии, ние не сме богата държава да даваме високи субсидии на стопанствата – и все пак хората ги предпочитат", казва потребителката Иванка Запрянова.

Средно за година всеки българин изяжда около 46-50 кг плодове. И между 68-73 кг зеленчуци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Коко преди 5 години
Всички вносни плодове и зеленчуци , особено от Турция, са жестоко третирани с пестициди . Освен при производството им се пръскат за цвят, транспортабилност и ранозрелост. Китайският чесън също е силно обработван за избелване и дълготрайност.Нашите производители не използват много химия , защото се оскъпява още повече продукциятз.Навремето бяхме земеделска страна, сега сме безлична , никаква за всичко.Беззъба , както казва Путин.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
защо да купувам домати от три лева като мога да си ги купя за един лев стига с тези спекулации купете българското живи мошенници на дребно не се ли наядохте на фалшиво българско сирене и кашкавал направени от ония р работо наи вероятно от стрити свински мъде но не и от мляко не ви вярваме затова купуваме турско и гръцко поне ако ни лъжат минаваме по тънко
12
3
 
10
 
! Отговори
аз преди 5 години
Аман от тия легенди, българските били повкусни. Дръжки. По-вкусни може да са на някоя бабичка от село, дето ги тори с *** на кравата, ама не и тия по пазарите. Единствената причина защо понякога да речем доматите са с вкус на пластмаса, е защото си ги купувате зимата. Е няма как зимата да не са 100% отглеждани с химия и на лампи. През лятото, и чужди и наши са се с мизерни качества, но не чак толкова. Виж цени от 5лв. за кило домати по пазарите, е това е гавра вече.
11
2
 
9
 
! Отговори
Салата преди 5 години
Така така ... важното е салатка и ракийка да има. Българина си блее, ограбиха цяла държава, мафия навсякъде, тикви с милиони в сметките, запустяли села, каруци в столицата на Европейска ужким държава ... Европейска ама само ни се иска. Хора излезте малко извън това блато да видите какво е Европейска държава.Няма да ви се прибира гаранция давам.
10
1
 
18
 
! Отговори
коЗа ностра преди 5 години
Мафията казва какво ще ядем.Евтините вносни *** от които печелят повече.Държавниците незнаели. Айде бе.
9
11
 
20
 
! Отговори
Мързеливо племе преди 5 години
Ако я няма Гърция и Турция камъни трябва да ядете.
8
9
 
25
 
! Отговори
срам и позор преди 5 години
Това е благодарение на Филип Димитров който беше премиер от СДС,90-години който направи ликвидация на икономиката и селското стопанство и разрошиха и разграбиха всичко,и сега за награда е Конституционен съдия...ужас.
7
0
 
22
 
! Отговори
Превозвач преди 5 години
Кой държи борсите в софия кой определя цените вноса хихихи
6
5
 
39
 
! Отговори
Амиии 2 преди 5 години
95% Е ВНОСА не 55% не лъжете хората драскачи! На пазара българско няма от години!! Арпаджик и чесън от Китай доживяхме да видим и*зроди!!! Съсипано е българското земеделие и животновъдство!!! Половин Съветски Съюз хранехме, а сега яжте агнета от 1985 по Великден. Пресен внос от Ирландските затвори и екарисажите за бракувана продукция! Преси пъпеши от Египет пръскани с ДДТ, защото там нямат регулаторни органи за пестицидите! Хапвайте си вкусно и корнишоните на Ердоган!!! Да ни е честито!!!!
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важно е едни хора да вземат едни комисионни. Пък после кучета ни яли.
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Субсидийте съсипват и бизнеса и качеството
3
1
 
21
 
! Отговори
На Европа преди 5 години
не и трябват български зеленчуци, тя произвежда достатъчно свои. На Европа и трябват български консуматори.
2
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
ама какви са тези семена домати с бял корен чушките големи и криви полският луки китаиският чесьн не могат да изкарат зимата има ли изобщо откьде да се взематсвясни семена и да се престане с тази отврат която е в мом
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основната причина е неправилната политика по отношение на зелечуко и плодо производството, съчетана с ниската покупателна способност на българина и климатичните условия на страната. Шансът на бг производителите е да пробият с изключително качествената продукция, която произвеждат, като се наблегне на вкусовите качества. Тогава няма и да имат нужда от субсидия, стоката ще се продава, като топъл хляб. Който е кадърен и се труди в бранша успява, това е истината.