Пенка – метафора на войната с бюрокрацията!

Хората от БАБХ "трепят" животни, смятат от "Четири лапи"
Обновена: 5 юни 2018 12:10 | 5 юни 2018 12:00,
21
Пенка – метафора на войната с бюрокрацията!
Снимка: БНТ

Сагата с кравата Пенка, която отиде в чужбина и това стана повод за олелия до небето, не секва. Преди дни животното избяга от стопанина си и премина на сръбска територия.

Сега въпросът е дали добичето от село Копиловци да умре или да живее. Кръвна проба ще установи здавословния статус на Пенка и ако се окаже, че се е заразила с болест, ще бъде евтанизирана.

Явор Гечев от фондация "Четири лапи" и политологът Мария Пиргова коментираха темата в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR. Те се надяват да бъде направен компромис и животното да не бъде умъртвено.

"Кравата Пенка е една метафора на много от проблемите, които касаят битието на хората в ЕС и България. Говорим за една война с бюрокрацията. Животното няма как да знае къде са границите на държавата.

Хората от двете страни на границата си помагат, но после се удрят в стената на бюрокрацията", категоричен е Явор Гечев. Според него практиката на служителите от БАБХ, които в по-голямата си част са завършили ветеринарна медицина, е да "трепят" животните.

"В законодателството за граничния контрол не е предвиден един елементарен случай, в който животно може да излезе извън границите на ЕС. Това не е единичен случай. Както животни на паша могат да преминат отвъд границата, постоянно ловджийски кучета се губят в пограничните райони", отбеляза още Гечев.

По думите на политолога Мария Пиргова проблемът идва от бюрократичното и административно отношение на държавните служители към всеки един проблем в държавата.

"Нормално е в една общност да има правила и те да се спазват. В случая става дума за бюрокрация. Въпросът става политически. Скоро кравите у нас ще станат защитен вид, ако следваме политиката на земеделския министър", твърди Пиргова в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Скандалният случай за съдбата на животното стигна и до Европейския парламент, а британски медии стартираха подписка за спасяването му. В зажита на кравата са се подписали близо 15 хил. души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Munchen_DEзащото сто процента между Швейцария и ЕС има съответните споразумения, за разлика от Сърбия.
18
0
 
0
 
! Отговори
Вие луди ли сте преди 5 години
Много ясно, че трябва да се контролира вноса на животни от чужбина, какво ще стане ако се развие луда крава, или някаква друга епидемия. В крайна сметка, собственика на кравата я е изпуснал в чужбина, негова е отговорността да си внесе кравата обратно по легален път.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще има ли кифтета или ще станат зян, това е въпросът!
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евентуална опасност викаш, а ако се развие епидемия тогава как щеше да писнеш. Животни умъртвени заради епидемия се обезщетяват, просто не носят добавена стойност на собственика.Това кой ще живее и кой ще умре са приказки за малки деца. Отглежданите животни не доживяват до старост, а ги колят в най-оптималния период.И Пенка не е бременна, оказа се поредната заигравка на тънка струна. Собственикът с нетърпение очаква общественото мнение да му помогне да оползотвори месото, нищо повече
15
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Те сърбите понеже им ядоха попарата на ЕС и Нато с бомбардировките през 1999-та,явно са знаели какво й готвят на кравичката, та чак и с документ от ветеринар са я върнали! Дано да се опазят и скоро да не влязат в прехваления ЕС , защото бързо ще се простят с вкусотиите дето все още ядат.
14
0
 
4
 
! Отговори
Наистина преди 5 години
ветеринарите от БАБХ се чувстват като Богове,както римските императори с вдигнат или свален палец решават кой да живее и кой да умре. Представяте ли си колко дребни стопани на животни са разплакали, криейки се зад закона и осъждайки животните им на смърт само поради евентуална опасност от епидемии?! Спомням си един репортаж, в който една *** каза през сълзи : "Повече няма да гледам животни!" Толкова птици, овце и свинe изтрепаха, но нямат насита... И бременната Пенка не щат да пожалят!
13
0
 
6
 
! Отговори
*/* преди 5 години
Баси държавата щом и кравите почнаха да бегат от нея!<!--
12
0
 
7
 
! Отговори
Munchen_DE преди 5 години
Тук границата наистина се преминава! Това не може да бъде, да убиеш невинно животно, което няма как да знае създадените от човек междудържавни граници. Преминало в Сърбия и давай да евтаназираме. Тук е много лесно да се правиш на велик и да показваш мускули срещу една беззащитна, бременна крава, за да показваш колко си изпълнителен пред Брюксел.Защо ли не съм чул тук някой да трепе домашни животни, преминали в Швейцария?Поредното безумие, в което и животът няма значение!
11
1
 
3
 
! Отговори
До № 2 преди 5 години
До АнонименНапълно уместно е предложението ти. Подкрепям! :)
10
2
 
2
 
! Отговори
Не е истина преди 5 години
Дотук 5 човека очакват, че кравата ще умре от старост на поляната, нямам думи.Борбата е за кюфтетата, ще ги спасим или унищожим, за живот изобщо не става дума.
9
3
 
4
 
! Отговори
Димитър преди 5 години
Вън от тъпия джендърски европейски съюз ?!
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от африка що неваксинирани влезнаха,та чак препълниха ЕС, вие с пенка се заядохте. а пенка поне не носи колани с пирони на кръста и не изнасилва...
7
1
 
12
 
! Отговори
Ха,ха , ха ... преди 5 години
кравата Пенка направи България по-известна и от Баце и Цвъки взети заедно !!!! Баце , учи се Баце как стават тези работи .....
6
1
 
16
 
! Отговори
гост преди 5 години
Що за безумие, поредно! Нима в Сърбия не живеят хора и животни!? ЕС е затънал в проблеми и продължава да издава безумни правила за хора и животни, които се прилагат избирателно!
5
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво сте я зажалили толкова, да не мислите, че ще умре от старост? Въпросът е дали ще я направят на кюфтета или не. Т.е. собственикът дали ще спечели от нея или ще влезе в разход за екарисажа.
4
1
 
5
 
! Отговори
Въко Червенков преди 5 години
Пенка е изменник на Родината! За предателите - съд и разстрел!
3
1
 
9
 
! Отговори
Личен примериер преди 5 години
Буйко 2 месеца не се е прибирал от странство!!!! Него що не го втаназират по Европейската директива!?
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставете кравата на мира бе ***, евтаназирайте Меркел и Юнкер.
1
1
 
16
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
А дивите животни които влизат от Сърбия в БГ , а прелетните птици, гълъбите, пчелите ... И тях ли ще евтанирате? Високомерието на бюрократите от ЕС е безгранично: смятат ,че с глупавите си директиви за хигиена и храни са най-чистите в света, а извън тях само зарази и болести! А всъщност имат най-безвкусната и манипулирана храна, пълна с какви ли не химикали. В Мадрид напр. исках да си купя лютеница, обаче имаше срок на годност 5 години. Отврат!