Време за череши: Производство – много, пазари – малко

Някои производители използват недобри практики
6 юни 2018 09:30, Боряна Павлова
58

5713 гледания   |  Още видео

Производители на череши излязоха на протест и се опитаха да блокират АМ "Тракия" заради ниските изкупни цени. Хората се оплакват, че продукцията се изкупува за по-малко от 60 стотинки на килограм и загубите им са големи.

Според председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов черешопроизводителите трябва да имат ясна представа как ще продават и на кои пазари ще предлагат производството си.

Още по темата

"Свръхпроизводството не е проблем, просто има свръхпредлагане. Това се дължи на недобрите практики, които използват някои търговци. Има черешопроизводители с големи градини, които изнасят за експорт и печелят много от това", отбеляза пред Bulgaria ON AIR Иванов.

По думите му държавата не е длъжна да се меси косвено и да нарушава конкурентоспособността в сектора, просто трябва всички търговци да се обединят в браншови организации и да започнат да продават на куп, а не самостоятелно.

"Икономическият риск за всеки един бизнесмен е нормално нещо и това не е проблем на държавата. Ние сме свикнали все някой друг да се грижи за нас. Към момента чуждо производство череши на българския пазар няма. Нека черешопроизводителите се замислят как да продават и да се обединят в структури", обясни още председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Според него имаме много добре развито производство, но недоразвита пазарна структура.


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Относно реколтата с череши, ягоди и рози. Чудя в каква държава живеем? 80 годишни старци полагат усилия, за да подобрят мизерния си живот и отглеждат череши, ягоди и рози, които никой не желае да изкупи. Въпросният господин звучи абслоютно цинично. Отрудени хора да се "сдружават" ,както каза лицето горе и да се втълпява на производителите, че пласмента на реколтата е тяхна грижа. В такъв случай господинът заедно със земеделския и социалния миснистър трябва да си дадат оставка незабавно!
38
2
 
11
 
! Отговори
Черешар преди 7 месеца
Бера по 8 часа на ден без почивен ден под открито небе, на жега 30'. Да се изказват по повод цената на черешите имат право колеги. Офисните мишки да мълчат, да вадят пачките и да плащат. За първа година от 23год. не вземам берачи и оставам реколтата да гние по дърветата. Така ще бъде.
37
1
 
4
 
! Отговори
TPOЛ преди 7 месеца
А с братята Галеви кво стана? А оня дето избяга с Пелов? За TИM нещо ала бала?
36
0
 
3
 
! Отговори
Loyko преди 7 месеца
Pisha vi ot Japan.Ami da iznasiat za Japan i Korea.V Japan e 50usd za 1kg ,a v Korea 35usd za 1kg.Tova sa cenite v super marketa.Ziveja v Korea i sam sviknal s tezi ceni.Vnasiat gi ot niakade i pazara e palen...
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До pppppppppppppp
Берат ги зелени, не чакат да узреят, щото бързо ще изгният, затова ти горчат. Държат цените високи и стоката не се продава. Искат да продадат 5 кила череши за цял ден и да натрупат милиони. Я да пуснат черешите на лев- лев и петдесет, да видят как хората ще ги изкупят за нула време. На всичко надуха цените- и на череши, ягоди, кайсии, и на домати, краставици, картофи... Накрая пълнят контейнерите за бо.клук, вместо да продават.
34
0
 
10
 
! Отговори
22 преди 7 месеца
Управнициу30 години не ви ли стигнаха да създадете браншови организации,вместо да крадете!
33
0
 
5
 
! Отговори
pppppppppppppp преди 7 месеца
При нас черешите са по 3.50лв/кг, и кайсиите са толкова, купих си кайсии вчера, ама малко не бяха узрели съвсем. Тази година черешите ми горчат, не знам защо, дали от препарати, или нещо друго. Три пъти купувах череши и не ми харесаха.
32
1
 
1
 
! Отговори
избирател преди 7 месеца
До БГ
Корнелия кво обещава?
По колко ще изкупува черешите и по колко ще ги продава?
Заплатите по колко ще са?
Щото да напраим революция и да стане руска заплата от 7800рубли няма смисъл.
31
5
 
4
 
! Отговори
а? преди 7 месеца
До Анонимен

Де ги тези череши по 4-5 лева? В София по магазинчетата са 2.49лв/кг.
30
4
 
10
 
! Отговори
хаха преди 7 месеца
До Бакъря
Викаш преди демокрацията, веднага щяха да пратят ученици и студенти да работят ангария на черешите и щяха да ги оберат.
Комунистическите гни.ди много искат някой да им работи безплатно, а те да прибират печалбата.
29
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако хората спрат да купуват череши на 4-5 лв килограма, тогава и търговците ще са принудени да намалят цените.
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Колежката е производител на череши. Обиколила е големите търговски вериги и е сключила договор за доставка на череши на изкупна цена от 2.50/кг. Нека ви ги изкупуват на 80ст. когато ви мързи да се договаряте директно, а все търсите посредници.
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Значи по всички столични подлези има масички на "производители", който продават череши от 3 лева до 4,50 лева вече месец, къде ги видяхте тези 60 стотинки ? И вместо да ги хвърляте тези череши, можеше да ги продадете за преработка - я за компот, я за натурални сокове. Ама нейсе, нали най-работните сте се хванали да гледате черешите, като ви гледам цвета на кожата.
26
2
 
5
 
! Отговори
хаха преди 7 месеца
До Анонимен26
Ми дай те правим тебе ДЪРЖАВНИК.
Да ни намираш пазари за чурешите.
Аман от де.били дето чакат друг да им сложи в устата.
25
8
 
7
 
! Отговори
пазар преди 7 месеца
До ***!!!

Ми действай.
Изкупувай по 80ст продавай по 2лв.
Какъв е проблемът?
80ст са на полето на едро, 3лв са на дребно до гъзъ ти.
Някой трябва да ти ги донесе безплатно ли?
Аман от авантаджии.
24
3
 
9
 
! Отговори
з преди 7 месеца
До 45 год. стигат!
как да не падат?
В кварталния плод-зеленчук черешите вече са под 2лв.
Колко искаш да ти паднат?
23
1
 
6
 
! Отговори
45 год. стигат! преди 7 месеца
Производство много + пазари малко = цени падат.

Ако цени не падат - череши на пътя.
Край на съобщението.
22
2
 
6
 
! Отговори
До 12 преди 7 месеца
Всеки се бори, но не за справедливост, а за собственото си оцеляване и просперитет, това общовалиден природен принцип от който никое живо същество не може да избяга. Ето защо пазарния принцип в икономиката е най-справедлив, той е безпристрастен, при него оцеляват конкурентните или най-добрите субекти на пазара, а некачествените, тоест предлагащите лош продукт отпадат.
21
0
 
6
 
! Отговори
опетков преди 7 месеца
До Анонимен20 Интересно дори при тези цени на плодзеленчука до нас и ягодите и черешите свършват в края на деня. Какво ли ще е ако цените бяха лев-два за кило.
20
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
на тези цени, обикновения човек /без роднини на село/ дори не може да си позволи три дни да си купува ей така - за десерт вечер...
————-

Ми значи няма да си купува, къф е проблема?

362 дни в годината като живееш без череши, да не си омрел?