Време за череши: Производство – много, пазари – малко

Някои производители използват недобри практики
6 юни 2018 09:30,
58

Производители на череши излязоха на протест и се опитаха да блокират АМ "Тракия" заради ниските изкупни цени. Хората се оплакват, че продукцията се изкупува за по-малко от 60 стотинки на килограм и загубите им са големи.

Според председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов черешопроизводителите трябва да имат ясна представа как ще продават и на кои пазари ще предлагат производството си.

Още по темата

"Свръхпроизводството не е проблем, просто има свръхпредлагане. Това се дължи на недобрите практики, които използват някои търговци. Има черешопроизводители с големи градини, които изнасят за експорт и печелят много от това", отбеляза пред Bulgaria ON AIR Иванов.

По думите му държавата не е длъжна да се меси косвено и да нарушава конкурентоспособността в сектора, просто трябва всички търговци да се обединят в браншови организации и да започнат да продават на куп, а не самостоятелно.

"Икономическият риск за всеки един бизнесмен е нормално нещо и това не е проблем на държавата. Ние сме свикнали все някой друг да се грижи за нас. Към момента чуждо производство череши на българския пазар няма. Нека черешопроизводителите се замислят как да продават и да се обединят в структури", обясни още председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Според него имаме много добре развито производство, но недоразвита пазарна структура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е за натурални сокове от череши, в които няма никакви череши...
16
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 9 Държавата охранява мутрите, които купуват по 50 ст. кг и не позволява на производителя да изнесе продукцията на пазара сам под предлог - да няма кражби. Абсурдна ситуация.
15
1
 
13
 
! Отговори
Пипи преди 5 години
До АнонименДържавата отговаря като охранява мутрите, които изкупувят за 50 стотинки кг.
14
7
 
11
 
! Отговори
бля бляяяяяя преди 5 години
Разтурихте ТКЗСтата, сега обединявайте се, правете кооперативи!Печалбата на производителя отива при прекупвачите и търговците на дребно!
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЦецоАдаш....... това е свободен пазар, ако производителя не иска да продава на 60-70 ст нека отвори сергия на пазара и да продава на 5 лв. Всички земрделски производители се оплакват от ниски изкупни цени и никой не прави нищо за да се подобри положението! На българина все още не му е ясно че сделката е завършена когато клиента си получи съоката а ородавача патите... ако производителя не може да стигне до крайния клиент ще трябва да дели печалбата с посредника - толкова е просто!
12
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяко лице или организация се бори за справедливост,но я разбира единствено и само пречупена през призмата на собствените си интереси,вседствие на което човечеството се дави в океан от тотална несправедливост. Ето защо фашизма комунизма или капитализма могат да бъдат до толкова справедливи или не справедливи,доколкото са по близо или по далеч от универсалната справедливост. А за да се наожи справедливост е нужна някакъв вид авторитарна власт, демокрацията е едно недоносче.
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в България много недоволни бре , държавата не помагала , камунизмо-цоцализма е финито дрогари , ясно ли е ?
10
4
 
11
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
Държавата събира данъци от бизнеса, затова е длъжна да го подпомага, а не да стои настрана. Тази комисия за какво е създадена, само да се почесват ли? Този "експерт" открито абдикира от задълженията си, абсурдно звучи в една правова държава хората да изземват държавни функции!!! Чак пък сме били свикнали някой друг да се грижи за нас... пълен т*ъпак!!!
9
6
 
6
 
! Отговори
До 4 преди 5 години
И кой е забранил на черешопроизводителите да си продават продукцията по сергиите по пазарите? Пишете някакви абсурдно-наивни простотии.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На морето-Лозенец-са по 7 лв на една от сергиите.
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Изнасят за експорт"?ахахахаха Неграмотници.
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днешните икономисти не са чували за Балон на бавния растеж и не знаят къде се зaтри средната каса, иначе наливат щедро субсидии от парите на данъкоплатеца за да изсипват после черешите по земята. Защо просто не раздават черешите те са платени със субсидии, а отричат комунизъма и ние да си подпалим парите за да не получават субсидии черешарите.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свободен пазар!
4
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо производителя не може да си наеме сергия на пазар и да продава черешите си на 1.50, докато прекупвачите ги продават на 4 лева? Държавата трябва да осигури охрана на такива хора, за да ги спаси от линч от прекупвачите, които продават на пазара.
3
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо за изкупвачите-мутри да кажете? Които изкупуват продукцията за жълти стотинки, а после здраво надуват цените.Не е толкова проблемът в производителите, колкото в липсата на пазарна среда (нормални борси, където да се изкупува продукцията) и правила, които да се спазват
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За сметка на това на пазара черешите са по 3.50 лв/кг средно...
1
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на тези цени, обикновения човек /без роднини на село/ дори не може да си позволи три дни да си купува ей така - за десерт вечер...