Товариш, разтоварваш... Планът "Макрон" на родна почва

От бранша коментират промените пред Bulgaria ON AIR
7 юни 2018 09:30, Петя Славова
32

Договорените преди дни отстъпки от пакета "Макрон", който пряко засяга дейността на българските превозвачи, ще ограничи бизнеса им дори повече отколкото мерките, предлагани от президента на Франция Еманюел Макрон.

Според част от собствениците на транспортните фирми, българските чиновници в Европейския парламент са били подведени.

Още по темата

Шофьорите могат и да не се прибират в родните си държави, ако прекарват задължителните си почивки на лицензирани паркинги с жива охрана, камери и нужните санитарни условия. Ако такива няма, на третата седмица от престоя си в Европа, трябва обаче да се приберат.

"По-лош вариант са новите изменения. Те дори облекчават работата на западните компании. Прибирането у дома на водачите отпадна, но въвеждат едно по-строго правило за нас - в рамките на 21 дни товарните автомобили трябва да осъществяват товарене и разтоварване", каза председателят на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров в студиото на Bulgaria ON AIR.

Във връзка с изискванията за задължителните почивки, Димитров разкритикува решението с думите: "Когато държавата членка изгради достатъчен брой лицензирани паркинги, само тогава може да има такива изисквания“.

"Това, което постигнахме е разместване в текстовете. Всеки защитава националния си интерес", продължи Димитров.

В "България сутрин" той обяви, че ако нещата днес се развият по неблагоприятен начин, превозвачите остават в протестна готовност.

"Разчитаме някой да защитава нашите интереси. Не мисля че има място за компромиси. Много семейства се изхранват от този бизнес", каза изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
0
 
! Отговори
До нормалния 21 дни преди 5 години
Е кое му е нормалното да се прибираш точно на 21 дни ,моряците да не се прибират през 21 дни?Да оставиш камиона някъде по пътя без да си стигнал крайната точка ,е за какво е тръгнал,колко камандировачни ще получи и каква е гаранцията,че ще намери лицензирани паркинги на 21-я ден.Превозва стока за милиони и да я остави ей така,ако смяната му закъснее.Айде стига глупости!
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бг чорбаджиите разправят, че до Португалия 3 седмици не стигали. И има папагали им вярват. Такива дето явно от наше село не са се показали:))
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"проблема е в задължителното връщане в страната"---------Напълно нормално е на 3 седмици път да се прибереш в страната, където живееш и да си видиш семейството. От какъв зор да стои с месеци в чужбина, за да може чорбаджията да подбива цени ли. Нормален курс до Западна Европа и обратно е седмица-10 дни. Всичко останало е далавера на гърба на шофьора.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами ще има още проекти като тоя на макарона в отговор на брекзита но това е спекулация и колко е вярна незнам. Но пък докато ЕС спи Китай и Русия не.
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължение от 23...никой не ги задължава да се прибират шофьорите у домът си бе, задължават ги да преспиват в хотели които да платят собствениците, какви самолети какви глупости тълкуват в България, как така ще се прибира у дома шофьора за 45 часовата почивка, така ви будалкат висшестоящите, че ви правят на ***'ймуни,, спрете се бе не виждате ли, че станахте за смях, ако нещо в закона беше нередно първо западните шофьорите биха спретнали протест ВЕДНАГА ! Това да ви е ясно, законът е перфектен !
24
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Калеко Алеко, проблема не е в заплащането проблема е в задължителното връщане в страната!
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
колкото и да протестират превозвачите на Макрон не му пука. А превозвачите за да нямат загуби да си планират логистиката така, че шофьорите им да се прибират през определен период от време. Не е невъзможно но се иска ум малко по-голям от този необходим за селски тарикат който само мисли как да прекара шофьорите си.
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изобщо в България знаете ли какво означава законът"Макрон" ? Той е в полза на шофьорите бе,какво ги баламосвате в България,този закон задължава собствениците на камиони да плащат хотелите при 45 часовата задължителна почивка, да спят на "бели чаршафи" хората, да си починат по-добре след дългите преходи на шофиране ! Какво лошо виждат в България в закона той е в полза на работниците /шофьорите/, а удря в джоба частника който не се интересува от труда на хората и ги превръща в роби...жалка нация !
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко са жалки управляващите, те горките фанфари надуха на аерогарата. Кото преспаха, прочетоха и осмислиха видяха, че пак са прецакани. Ами това са им възможностите.
20
2
 
18
 
! Отговори
Константин преди 5 години
По принцип от Европа искат да се спазват някакви правила. А нашите превозвачи искат шофьорите да работят без почивка и да спят в кабините на камионите. Това със санитарните условия и охраняемите паркинги е правилно, също и спазването на времената за почивки и работа и нормалното заплащане на труда. Иначе за прибирането в държавата не е правилно според мен.
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Принципно дали човек ще се прибира, трябва да е негово желание. Разбиването на принципа е от нормите които ги карат да изпълняват, ако шофьор Х си взима парите за него си , ще си работи колкото той реши и ще се прибира когато той реши. Но нашите превозвачи ( да се чете фирмите) искат хората да работят с по 2 карти по 16 часа на ден, да живеят като скотове по камионите и да им дават БГ заплати.Спомням си зимата нашенеца където го снимаха да си топли боба на туристическо котлонче.
18
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Транспортните фирми гонят сама печалба.Нормално ли е да живееш и работиш няколко месеца в кабина на шофьора?Много ще се охарчат ако шофьорите се прибират със самолети за почивките.В момента се прикрива една жестока експлоатация на хората.
17
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МорскиНароде,нали искаше в ЕС!А?На ви ЕСа ти в Азия ли искаш бе ушaнко? Заминавай да караш Краз из необятните сибирски блата.
16
2
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
До Анонимен ... Е все трябва да се почне от някъде, все пак тираджиите са тези които са постоянно по пътищата на Европа и са поставени при неравностойно положение спрямо колегите си в Европа ... !!!
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да го докараме до край тогава- за един и същ труд- еднакви пари или поне абсолютен европейски минимум! Нали така? А то сега само шофьорите... и що само шофьорите?
14
2
 
37
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Като цяло "Планът Макрон" не е с лош замисъл, и иска да изравни условията на труд, както и заплащането на нашите тираджии с колегите им от Запада. Друг е въпросът че това ще принуди работодателите с транспортни фирми, да плащат и по-високи заплати, и по-високи осигуровки, и да предлагат по-добри условия за труд на шофьрите, така че вместо да ривете по форумите се замислете какво точно искате, от една страна се жалвате че сте с нисък стандарт, а от друга се притеснявате за парсата работодателите
13
11
 
15
 
! Отговори
българинa преди 5 години
Гледам на 10-анономен , някой червен по-ми-яр му е сложил минус, че не е съгласен ?!?! Какво , нима не вярно , че БКП забрани частните камиони и съсипа всичко , има хора , които помнят !!!!!!
12
23
 
8
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Народе,нали искаше в ЕС!А?На ви ЕС,ще търпите,ще страдате но ще мълчите,защо протестирате,нали сте в ЕС.
11
3
 
42
 
! Отговори
не става с дъмпинг преди 5 години
МИЛИОНЕРИТЕ СОБСТВЕНИЦИ, КОИТО ИСКАТ САМО ДА ПОДБИВАТ ЦЕНИТЕ НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ С НИСКИ ЗАПЛАТИ И КОМАНДИРОВЪЧНИ, И МИЗЕРСТВАНЕ НА РАБОТНИЦИТЕ ИМ ПО ПЪТИЩАТА? ДА СТОЯТ С МЕСЕЦИ ВЪТРЕ ИЗ ЕВРОПА, ДА ПРАВЯТ ДЪМПИНГ И ДА ПЪЛНЯТ ДЖОБОВЕ? И РАЗНИ ЛОБИСТИ ТУК ДА ПОДКРЕПЯТ ВСИЧКО ТОВА - ЕВРОПЕЙЦИ НА ПРИКАЗКИ САМО, МАЙ?
10
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бях на 7-8 години когато ПО ЗАПОВЕД ОТ МОСКВА , БКП НАСИЛСТВЕНО НАЦИОНАЛИЗИРА ЧАСТНИТЕ КАМИОНИ.И ДО ДНЕС В ТОЯ БРАНШ НЯМА РЕД. Постоянно измишльотини, корупция бюрокрация.