Селата ни обезлюдяват! В над 570 от тях живеят по-малко от 10 души

Броят им се е увеличил пет пъти за две години
Обновена: 10 юни 2018 17:15 | 10 юни 2018 17:05, Екип на Bulgaria On Air
192

Над 570 български села са без население или с по по-малко от десет жители. Според справка в Националния регистър на населените места, броят на обезлюдените села в България се e увеличил пет пъти само за последните две години.

Във великотърновското село Малчовци има около 15 души с адресна регистрация, но от тях само един е постоянен жител. Това е 86-годишната баба Иванка, разказваBulgaria ON AIR.

От години живее сама в цялото село и разказва, че някога във всяка къща се раждали по няколко деца, младите имали работа, занимавали се със селско стопанство и дори успели със собствени средства да си построят читалище, в което да се събират.

Разказва, че в последните години, богати хора си купили къщи в съседните две села, но според нея дори това няма да ги съживи, защото никога няма да се върне училището, няма да се съживи читалището, няма кой да изпита и същото умиление, което тя чувства към мястотоq където е родена и прекарала живота си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
3
 
! Отговори
строител преди 5 години
До До 64 Търсенето Вместо климатик, купи си термопомпа, зимата ще ходите в селската къща по къси ***!
77
5
 
7
 
! Отговори
читател преди 5 години
Всичко се променя.Няма я ткзсарската хранилка. Една фирма обработва 100-120000дек.Ефективността на труда многократно нарастна. С 5-6 кози и една крава животновъдство не се прави.Над 90% от къщите са строени примитивно, а голяма част са напълно изоставени, най-често поради наследствени причини.В селата ще дойдат нови хора, с нови изисквания, с нови професии.Смешно е да се хленчи какво било едно време, когато и читалище си имали!!!То някога прабългарите и юрти са имали, а славяните землянки.
76
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В миналото всички хора са отглеждали животни и са обработвали земя. Тези две неща ти осигоряват независим живот.
75
1
 
6
 
! Отговори
дантела преди 5 години
До АнонименЧовек, има села и села... Избор има голям - близо до градовете на 10-20 км отстояние могат да се намерят прекрасни имоти. Разбирам те чудесно, защото преди няколко години щях да пукна в колата по кръстовищата на София, докато стигнем до Торакс /заради стомашната ми криза/. Беше събота на обяд и цяла България, вкл. варненски и бургаски коли пълзяха пред нас, отивайки вероятно по моловете, друго си е да си купиш *** от мола и да се хвалиш, че чак в София си ходил да го купиш...
74
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Запад само тузовете живеят в къщи,а социално слабите в жилищни блокове.При нас нас пък е престиж да живееш в панелка на 10 етаж в Люлин,пред това да имаш къща.Заради тая еснафщина не вървят нещата в Бг
73
0
 
3
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До Анонимен 58 Бротовчед ти от София избягал в Люксембург. Брей , и знае къде да отиде. Що не отиде в........?
72
1
 
1
 
! Отговори
lol преди 5 години
До До 64 Търсенетокато къщата ти е катун от метал скрап, не се очудвам.
71
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък напуснах градът и си купих къща на село.Хубава,масивна,на два етажа,с голям двор.На 33 съм,а съпругата ми е на 29,имаме и малко дете,което исках да не расте в токсичната градска среда.Надявам се младите хора да започнат да се връщат към този начин на живот,защото е много красиво и спокойно.
70
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На запад дават много пари за голяма къща. В България можеш да си купиш за малко пари голяма селска къща и ако искаш да я модернизираш.
69
10
 
8
 
! Отговори
До 64 Търсенето преди 5 години
Трябва много да не си в ред, за да предпочетен къща на село пред апартамент с парно в София. Същото важи и за отоплението с климатици. Ще стоплиш къщата, ама един друг път. Имам вила с климатици във всяко помещение и от седем градуса след четири часа работа, успяха да вдигнат температурата до девет градуса. При това навън не беше много студено, беше над нулата.
68
4
 
5
 
! Отговори
fake news преди 5 години
султан тиква каза че милиони българи се връщат в рая българия. панелките са по 4000 за метър без гараж и път, къщите са по 800000 и нагоре. заплатите от порядъка на 8000-25000 на месец на санитарка.
67
0
 
9
 
! Отговори
чичо преди 5 години
защо са тези статии това е така от 15 години и повече.оня другия сега е разбрал че горивото е фалшиво в бг и го носи в европарламента ми то от 20 и отгоре години е фалш.третият ходи да гледа как откриват мега проекти по света и анадола после имитира с лентички от 2-3 км. построена магистрала или път.четвъртите само за убииства по пътища убииства от групировки-мафиоти....голема държава големи новини.....
66
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В една селска къща трябва да се вложи в системи за сигурност и висока ограда.Много от запустелите къщи могат да се ремонтират със средства от общината и да се дават на хора искащи да обработват земя. България може да няма много полезни изкопаеми, но има земя която не се обработва.
65
1
 
10
 
! Отговори
annybody преди 5 години
До Тайна от кухнятаДокато след година-две "фамилия" африкански скакалци ми опустошат нивите, ще заколят - без да искат, родителите ми, аз ще утрепя един-двама - пак без да искам, разбира се, но за разлика от скакалците и БХК, на мен никой няма да ми повярва и накрая - сапунка от турски сериал.
64
4
 
9
 
! Отговори
Тайна от кухнята преди 5 години
До 62Хахах. Абе човек, за какви линейки ми говориш бе??Аз като ти казвам перфектни парцели значи наистина са перфектни!Говорим за места на 10-30 мин от областен град! Имат си хубав двулентов асфалтов път, в селото има всичко! Ток, вода, кабелен интернет....На много места в България има такива села. Това че вие не знаете за какво става дума е друг въпрос.
63
4
 
13
 
! Отговори
бг преди 5 години
Ще се върнем и по селата...може и след 200г. да е ...но ще стане...всичко е кръговрат...*** ще завземат и големите градове ...вервайте ми и тогава ние ще бягаме по селата...и т.н. Забравихме корените си...продаваме земята си...продаваме бащините си домове...дано да не плащаме за това.Нормално е всеки да търси препитание, реализация,да печели.По селата сега не става...садиш,копаеш,поливаш,пръскаш...и бере бай ман..л, това е...
62
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Настанаха такива времена, че на село не можеш да бъдеш сигурен нито за имота, нито даже за собствения си живот и като ти оберат за кой ли път къщата, пак ще дойдеш в града уж за по-сигурно. Но те ще завладеят и градовете. Знаете кои!
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 58 - ама от ловешко село - в люксембург, а не пак обратно на село,нали?................а до 59 - аз живея в люлин 22, хайде сега ти кажи къде живееш?
60
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Тайна от кухнятаи като я построиш тази перфектна къща в планинското село? и като те свие апандисита посред нощ ...или през деня се разцепиш на мотиката, а там няма обхват да си викнеш линейка, пък и път няма за линейката ?
59
3
 
6
 
! Отговори
дантела преди 5 години
Ако на село изкарваш достатъчно пари, ще си направиш къщата със същите технологии, каквито има и градската къща. Ако на село изкарваш достатъчно пари, ще имаш и кола/коли, с които да пътуваш бързо до най-близкия град и т. н. Печелиш - тишина, спокойствие, от местните баби /дано да ги има/ на нищожни цени си купуваш храна, с прекрасни качества. САМО ЧЕ В БЪЛГАРСКОТО СЕЛО НЯМА БИЗНЕС. И затова София стана смръдлив, пренаселен, мръсен град, където преимуществено ти мйекат и ти късат нервите...