Мрем като мухи на пътя! 2017-а: 682 жертви. Тази година колко ли ще са?

Само Румъния е по-напред в зловещата статистика за жертвите
11 юни 2018 07:00,
100
Мрем като мухи на пътя! 2017-а: 682 жертви. Тази година колко ли ще са?
Снимка: архив, Булфото

Само Румъния е по-напред от нас в зловещата статистика за жертвите на войната на пътя.

682-ма души са загинали през 2017 г., с 40 по-малко от 2016-та отчете вътрешният министър Валентин Радев на кръгла маса в Бургас за новия Закон за движение по пътищата и готвените 2 други закона - за участниците в пътното движение и за пътните превозни средства.

"Умираме като мухи по пътищата. Като майка на 2 деца искам да бъда сигурна, че повече няма да четем черни статистики и нашите близки да загиват по този безсмислен начин. Искам да бъда сигурна, че когато се отделят пари от бюджета на държавата, те ще отидат за това българските граждани да живеят на сигурно място по достоен начин", обяви Дияна Русинова от Института за пътна безопасност.

Още по темата

"Разбирам вашата емоционалност, но ние се борим за всеки живот. Това целят и промените, които предлагаме", отвърна й министър Радев и продължи: "Не съм доволен от това, което виждам, постоянно го обсъждаме, включително и при премиера. Не може да продължават да загиват толкова хора по пътищата. И търсим начин, какво ли не направихме, увеличихме два пъти глобите за превишена скорост. Резултатът обаче не е много добър. Вярно, отчитаме минус 40 жертви спрямо същия период на предходната година, но това не е достатъчно. След като не е само до наказанията, решихме - нека да разпределим отговорностите. Не МВР да е отговорно за всичко, а да е ясно за какво отговарят министерството на транспорта, МРРБ, на здравеопазването и на образованието, защото е ясно, че шофьорите са една от основните причини за произшествията".

На обсъждането присъстваха и зам.-министърът на транспорта Ангел Попов, началникът на Пътна полиция комисар Бойко Рановски, главният секретар на ИА “Автомобилна администрация” Дамян Войновски, шефът на ОД на МВР в Бургас комисар Калоян Калоянов, експерти от КАТ и др.

"Нас никой не ни е потърсил за мнение. Не е нужен нов закон, а Кодекс на закона за движение по пътищата, който да обхване всички нормативни актове. Какво се прави сега? Плаща се на едни експерти в свободното си време да съчиняват закони. Има противоречия между закона за движение по пътищата и закона за участниците в пътното движение, някои предложения противоречат на Конвенцията за хората с увреждания", коментира Михаил Попов от фондация "Безопасни улици от Валя".

Той риторично попита министър Радев може ли да гарантира, че сега съставът на Пътна полиция осъществява качествен контрол по пътищата. Попов коментира проблемите, свързани с пешеходците и хората с увреждания като участници в пътното движение.

Той самият е баща на дете с увреждания, а неговата племенница Валентина на 14 г. бе убита на пешеходна пътека в Бургас, след което родителите ѝ създадоха популярната днес фондация "Безопасни улици от Валя".

Според Попов е най-добре даэсе създаде единен орган, в който да влязат експерти от всички министерства и институции, имащи отношение към движението по пътищата, и той да реши какво трябва да се направи. “Сега отговорността е размита", смята той, цитиран от "24 часа".

Представители на автоинструкторите акцентираха върху проблемите и нуждата от усъвършенстване на процеса за обучение на бъдещите водачи и настояха Министерството на образованието да вземе по-активна роля в политиките за пътна безопасност.

"Законът за пътните превозни средства също съдържа много нови моменти. Един автомобил първо ще се проверява за техническа изправност и само тогава ще бъде регистриран. Ще бъде създаден нов регистър на пътните превозни средства, който да надгради съществуващия регистър на МПС-та, преминали технически преглед", обясни Дамян Войновски, главен секретар на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Затяга се и търговията с авточасти втора употреба. Търговците на такива ще трябва да бъдат регистрирани, за да се знае произходът на предлаганите авточасти. Ако бъдат засечени авточаси втора употреба без установен произход по автосервизите, ще се налагат санкции, обясни депутатът и член на транспортната комисия в НС Иван Вълков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
3
 
! Отговори
пена преди 5 години
Естествен подбор! Явно ще е най-добре тоя посредствен, *** и агресивен народ да изчезне и да направи място за нещо по-добро!
69
2
 
5
 
! Отговори
има напредък преди 5 години
Оне ден докато шофирах ми се случи чудо!.....Видях учебен автомобил ......а в него зад волана ром!от 18 години карам такова нещо не беше ми се случвало..
68
2
 
1
 
! Отговори
ЗА ВАлентин РАдев преди 5 години
Дияна Русинова да ДОКЛАДВА КОЯ НАГЛО ПРЕСТЪПНА ГРУПИРОВКА ПЕЧЕЛИ десетки милиони от производство и продажба на АНтичовешки ХОЛОГРамНИ ОРЪЖИЯ ПРОДАВАНИ НЕЗАКОННО С ПОЛИЦЕЙСКИ РЕКЕТ<При тестове доказахме ,че холограмите се ползват за недопустими експерименти вкл обсебване на водачи ,озверяване и ДМК ЗОБИ Контрол над маркирани жертви за снимане с камери/ЗАБРАНЕНИ ОТ ЗАКОНА ВКЛ ОТ чл 32,чл,29 и чл 28.
67
1
 
7
 
! Отговори
МРЗ 1000 лв. преди 5 години
Без катаджии, дебнещи в храсти и на "хранилки". Само камери, камери, камери + високи глоби за превишена скорост. И моля т.нар. хранилки да се премахнат. Това са хубави прави участъци с нереалистично ниско ограничение за скорост. Оня ден пътувах Созопол-Бургас и на 3 безрискови места имаше дебнещи катаджии. Трябва да им се промени милиционерското мислене. Те са на пътя не да пълнят хазната, а да предотвратяват инциденти.
66
3
 
1
 
! Отговори
До Дияна Русинова преди 5 години
ЗАКОНА ЗАБРАНЯВА движението с включени фарове денем. Защо КАТ допуска движение с включени фарове денем. Стотици хиляди карат нагло с включени фарове против мъгла денем.Водачи на ТИР страдат най тежко от тези тн"ЕЛЕКТРОЖЕНИ" ЗАСЛЕПЯВАТ ГИ.Десетки секунди при скорости около 120 км не могат да виждат ясно..Не виждат велосипедисти и пешеходци заради холограми на предни стъкла.ЗАКОНА ЗАБРАНЯВА ЛЕПЕНЕТО НА ОТВЛИЧАЩИ ВНИМАНИЕТО Стикери вкл холограмни оръжия за масово увреждане.
65
1
 
1
 
! Отговори
АМАН ОТ КАТ преди 5 години
НАд един милион БЪлгари са тежко увредени от НЕЗАКОННИ актове издадени от психизирани полицаи и катаджии.ВКлючени са на постоянно следене като НЕПЛАТИЛИ НЕЗАКОННИТЕ АКТОВЕ.Вижте как е облъчен Бойко Борисов след като терористи от КАТ му връчиха НЕЗАКОННИ актове..\ВИжда с е ясно обема около жертвата подържан от нарочно инсталирани съоръжения в лични документи. Вижте го в Москва как изглежда като смъртник..
64
0
 
1
 
! Отговори
ПОдържат ЗОМБИ преди 5 години
НАгло вредните холограми продавани с полицейски рекет/терористи печелят десетки милиони годишно от продажби/ подържат тип"Сирииски масови убиици". Може д а ги видите около автомобили като обем пред водача . Обсебени от този тип убиици карат с несъобразена скорост зададена от компютър следящ автомобила сателитно .Засичали сме в градски условия обсебени водачи да карат с над 100км над разрешената .Готови са д а убият всеки който им пречи.Директно слизат и нападат с цел убииство.
63
2
 
1
 
! Отговори
ГАсете денем фарове преди 5 години
Стотици хиляди водачи на МПС са заслепявани хиляди пъти денем от насрещно движещи се автомобиули с включени остро психогенни фарове/ бели радиоактивни инсталирани вместо доказано безвредни фарове.При съобщаване на КАТ служителите ,че Движението с включени фарове вкл против мъгла денем е ЗАБРАНЕНО .СЛедват озверяващи актове/нагло престъпни НЕЗАКОННИ.ОБсебени с наркотици на власт в СОфия не спазват Върховенството на ЗАКОНА.Принуждават МВР да глобява по НЕЗАКОННИ НАредби.
62
1
 
1
 
! Отговори
КАТ Са виновни преди 5 години
Преди при анализ на катастрофи винаги търсехме активирана аномална зона.Сега всеки автомобил с холограми на предно стъкло и включени тн дневни скенери / xenOn,halogen,lazer,led / е подвижна аномална зона. Масови убиици са увредили всички водачи на автомобили с холограми на предни стъкла.Особенно жестоко вредни са новите терористични стикери продавани при тех прегледи. Обсебват водачите след активиране през камери. Обсебените водачи се виждат на пътя даже от сателити.
61
5
 
5
 
! Отговори
Технология преди 5 години
Нещата са прости във всеки автомобил се поставя автоматичен ограничител на скоростта, който се задейства от сигнал излъчван от поставения знак за ограничение на скоростта ! Криминализира се модификацията на такова устройство за шофьора на автомобила от 5-10 години затвор, а за извършилия модификацията от 15-20 години и това е !
60
2
 
2
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 58А кой позволява тази помия да се върти? Пак държавните институции - нали има органи които да спрат ако някоя песен е вредна? Те къде спят? Те за какво взимат заплата? Както и да го въртите, ако не е МВР, то е КАТ, ако не е КАТ е ДАИ, ако не е ДАИ, е АПИ, ако не е АПИ е някой друг контролен орган които е зает да си бърка из дупките и да взима заплата вместо да си свърши работата. Затова всички държавни *** са просто заплатополучатели или по просто казано, ненужни и безполезни ***!
59
1
 
11
 
! Отговори
хахаха преди 5 години
ГОдишно от рак в България се разболяват близо 40 000 души и огромната част от тях си отиват от този свят. Не се прави нищо по въпроса, но явно медицината не е обект на популизъм, както автомобилизма.
58
2
 
2
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
От където и да го въртите, както и да го представяте -дали вината е в пътната инфраструктура, шофьорите и тн. все се стига до простичкия извод, че в дъното на цялата история основна вина за всичко има държавните хъхрекски съсловия, заради тоталната си абдикация от задълженията им, заради корупцията която се шири като чума в долен бардак, заради тоталната им некадърност и некомпетентност заради шуробаджанащината с която са известни всички държавни структури! Това е! Всички са за УВОЛНЕНИЕ!!!
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера си разхождам детето и чувам бясна чалга да бумти зад мен, обръщам се гледам млад меринджей с мадама в лъскава кола. Разбира се песента е "Карай бясно на червено" и седя и се чудя сега МВР ли да обвинявам, че този де.б.и.л е възпитан по този начин ? Да ясно е, че в МВР има пропуски, но простотия и тъпотията МВР няма как да ви я избие ! Толерантността на пътя е, като толерантността във всичко друго - възпитава се, но какво друго да очакваме от държава са 80 % д.е.били ?
56
3
 
9
 
! Отговори
Fck преди 5 години
Ние и без катастрофи си мрем ,като мухи...,като гледам болниците ни и лекарите в кво състояние са..и ,какви истории слушам всеки ден. Направо сме пред загиване. Българина полудя от бедност,безработица,безпаричие ,няма вече средна класа има безкрайно богати и също толкова безкрайно бедни. И простотия,наглотия до шията! Питат 12-класниците "къде ще учите висше?" Всеки втори отговор е "чужбина"
55
1
 
3
 
! Отговори
Astarot преди 5 години
Да не ми клечат с лазерите по храстите, ами да наблюдават за опасни изпреварвания. Нагледал съм се по пътищата на какво ли не. Както и всеки шофьор с повече опит. И актовете за подобно изпреварване са смехотворни. Как така, актовете за скорост станаха по 2 МРЗ, а тези за неправилно изпреварване си стоят 30-40 лева?Руснаците отдавна го практикуват този контрол с дронове с камери. Много добре се знае, къде са най-чести подобни джедайски изпълнения. А не да дебнат мен, че съм минал с 80 на знак 60
54
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако видите че някой се качеа пиян зад волана ще сигнализирате ли ...?Не.Защото това не е ваша работа, нали ;)Е, тогава не се оплаквайте.
53
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неразумните изпреварвания и несъобразената, с пътните условия, скорост са причина за 99% от катастрофите.Наглото поведение на водачите, неспазванията на правилата нормално водят до катастрови.Пешеходците масово пресичат от където си пожелаят.Мотористи и велосипедисти също се шмугват ненадейно покрай и пред автомобили.За такова поведение не виновни нито пътищата, нито държавата.
52
1
 
3
 
! Отговори
Коки преди 5 години
Една от причините е ИА "АА" или ДАИ, трябва да се проследи какви служители са назначени в момента на ръководни позиции и кой е министър на транспорта и да се проследи преди няколко години какво се случи и на какви позиции бяха същите служите. От написаното ще се изясни картината. Но това никъде не се коментира. Журналистите могат да го проследят и не само те.
51
0
 
8
 
! Отговори
Max преди 5 години
До читателЕто е друга статистика колега.В Холандия за миналата година жертвите на пътя са под 300 човека, при население 17 милиона!!!Причината е само и единствено в манталитета ба Българина.