Цените на горивата летят рязко нагоре. На какво се дължи?

Пазарът е географски ориентиран, обяснява експерт
12 юни 2018 16:20, Петя Славова
79

Цените на горивата тръгнаха рязко нагоре. В рамките само на месец те се увеличиха с около 10 стотинки.

Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация подчерта, че това се дължи на котировките на суровия петрол на борсите.

"За период от една година петролът се е повишил почти двойно. Не мисля, че се случва нещо извънредно на пазара. Цената на горивата в България е най-ниската в ЕС. Ние сме под средноевропейския тренд", обясни експертът пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Бенчев добави, че се очаква да видим до каква степен летните пътувания ще окажат влияние на цените на горивата. По думите му влиянието ще бъде в рамките на няколко стотинки.

"Петролът е борсова суровина. Цената на петрола и на горивата не зависи от покупателната способност на хората", отбеляза той и посочи, че трябва да си зададем въпроса европейски ли са нашите заплати.

"Напълно нормално е да има различни цени в различните градове. Има значение къде се намира обектът, колко хора работят и какви количества продават. Пазарът е изцяло географски ориентиран", обясни още Светослав Бенчев.

Икономистът Стоян Панчев допусна, че в по-дългосрочен план най-вероятно горивата ще се отразят и на цените на стоките. Основният въпрос е какво ще стане на международните пазари, смята той.

"Цените се влияят от търсенето и предлагането от двете страни на границата. Това са нормални процеси", каза Панчев, запитан за вариращите цени на горивата в различните български градове.

"Трябва да работим за по-ниско ДДС или по-нисък акциз. Ако политиците искат да направят нещо, това е посоката, в която трябва да мислят", подчерта Панчев в студиото на Златимир Йочев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цената на газта която е показана в гр.Стара Загора е нереална. Тук цената е от:0.84-0.95!
63
0
 
27
 
! Отговори
Вангу преди 5 години
На ниските ни доходи се дължи ..Ами когато цените спадат по борсите що нашите не падат-това пък се дължи на алчност на търговците...Да идва метеорита и да се свършва...
62
3
 
23
 
! Отговори
До 61 преди 5 години
"Още един като драгалевския крадец, Симеон Крадливий и мутрата от СИК и България загива." Още едно управление на БКП/БСП (Луканов, Виденов, Станишев, Орешарски, Нинова и т.н.) и България загива. Фалит след фалит на държавата при управлението на комунистите. Всеки път тръгване от нулата. Боже, пази ни от червената напаст!!!
61
7
 
26
 
! Отговори
Redhorn преди 5 години
Ха ха ха ха ха....бая *** въпрос :)Бългърина е фрашкан с пари въпреки,че винаги се оплаква и вайка.Няма нужда медиите да ми обесняват колко точно бил беден средностатистическият нашенец.Достатъчно ми е да застана някъде за 5мин.и да огледам минаващите автомобили.Тия които ни управляват знаят това повече от прекрасно и затова и потдържат и напомпват такива цени и надценки просто защото има кой да ги плаща.Една цена неможе да оцелее каквато и да е тя,ако няма кой да я плати.
60
7
 
32
 
! Отговори
Бг.реалност преди 5 години
На какво се дължи? Ама вий сериозно ли???А на какво се дължи липсата на държавен контрол на надценки? А на какво се дължи цена от почти 10лв.за 450гр.българска лютеница ?А как е възможно конфитюр на престижна френска марка на бг.пазар да е с 1.20лв.по-етин от аналогичния бг.продукт?Нас ни управляват доказани мошенници,крадци и престъпници в държава която по абсолютно никакъв начин не упражнява контрол в полза на данъкоплатците си.Ето на какво се дължи!
59
2
 
46
 
! Отговори
Вечно зле преди 5 години
В Испания минимални доходи 1200 - 1500 евро , бензин - 1.24 за литър спрямо този доход , банани 0.79 цента килото , спрямо тоя доход , ток за 110 квадрата 45 кинта с газ ... проблема е от народа ни , който е по-зле и от *** , а не от шайката хитретци на върха ;)
58
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единствено и само.на Българската търговска алчност! На нищо друго!
57
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е турската лира да поевтинява, иначе нашият лев е стабилен само дето пертола мно се търси нещо та затова, не се притеснявайте догодина 3 лева.
56
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми не купувай от Лукойл бе, кой те бие по главата да купуваш от Лукойл на високи цени. Зареждай пти другите на ниски цени, има поне няколко алтернативи на Лукойл, не зареждай от Лукойл, остави ги да фалират или да свалят цените като другите.
55
4
 
26
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Дааааа... Отново мръсен номер на Путин!
54
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американските тецове ли са виновни или Лукойл ?
53
2
 
22
 
! Отговори
gg преди 5 години
da de ama i zaplatite sa naj niski na fona na 510 lw min zaplata 2.3 za lityr ne6to ne wyrwi prawa smetka???
52
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още един като драгалевския крадец, Симеон Крадливий и мутрата от СИК и България загива.
51
4
 
33
 
! Отговори
Панталей Пътника преди 5 години
Най-ниска в ЕС ама друг път. Онзи ден се прибрах от почивка в Испания , на Тенерифе бензина е 86 цента.
50
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грабят демократите, какви комунисти сънуваш?!
49
6
 
26
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
До 38 ако небеше костов държавата щеше да е добре заради такива като него и подобни държавата ни е на тоя хал айде блаженни да са верващите останете си със здраве и наивност
48
16
 
31
 
! Отговори
До 38 преди 5 години
Не плюй Костов, живoтон, ако не беше той нито щяхме да све в Европа, нито в НАТО, лева щеше да бъде със стойността на хартията а хората нямаше какво да ядат!Живота сега не е добър, но това се дължи на комунистите, които окрадоха всичко в последните 2 десетилетия,присвоиха банки, фабрики,магазини и грабят народа като за последно!ГЕРБ също са комунисти и то от най-безмилостните!
47
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали бе искахте Южен Поток. Сега ще ядете турски паток. Айде със здраве.. балъци
46
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До шматкаЗащото Марешшки вкарва контрабанден петрол от Азия,в Тубата е обяснено защо цените му са по-ниски.
45
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва още да растат - ще скочи всичко мит'ряла ще наизлезе и рапоня пак ще хвърли пешкира и това ще му е за последно!