Производители ползват палмово масло? Без лиценз!

Тежки санкции въвеждат от Министерството на земеделието
12 юни 2018 08:25, Петя Славова
19

Тежки санкции въвеждат от Министерството на земеделието и храните за производители, които използват растителни мазнини. Според новата наредба, която влиза в сила от юли, се забранява ползването на растителни мазнини в производството на сирена, а мандрите, които произвеждат кашкавал, сирене и кисело мляко трябва да го правят само и единствено от мляко.
Още по темата

"По този казус се говори отдавна. Преди години имаше други рестрикции, които по един или друг начин доведоха до по-голяма култура в храненето на българина. Нетърпимостта към консумация на такъв тип продукти и то най-вече там, където те не са обявени и се продават анонимно, набира много голяма скорост", коментира в студиото на "България сутрин" зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадашки.

По думите му дискусиите за това какво да бъде направено, за да се избегне максимално злоупотребата и подмяната на един продукт с друг, текат от дълги години.

За контрол по спазването на новите правила в министерството ще бъде създадено специално звено, така че да има дублиращи проверки с Агенцията по храните.

Когато трябва да се вземат проби или да се издаде акт, ще бъде извикан компетентен орган от БАБХ, тъй като по закон те могат да издават подобни актове. А санкцията вече ще доста по-сериозна - ще се отнема лиценза за производство на млечни продукти.

"Производството на ментета - продукти, в които не е обозначено влагането на отровните индустриални хидрогенирани мазнини, беше незаконно и досега. Рестрикцията обаче ще затегне контрола, тъй като до момента Агенцията по храните "пазеше" някои производители", подчерта микробиологът Сергей Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Олийце 16И мандрите за сиренето! Там ако знаеш как се харчи??
16
1
 
0
 
! Отговори
Bleifrei преди 5 години
Tova e laja...nikakvo palmovo maslo ne e...nito imate daje adresi, mitnicheski dokumenti za vnos, snimki, video na proizvoditeli na palmovo maslo...tova e izmama, kakto e izmama bg dizel, benzin, bg gaz, bg masla, bg maslena smetana 35 procenta...
15
0
 
2
 
! Отговори
Олийце преди 5 години
Само колите имат нужда от масло.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 2017 България е на първо място по добив на слънчоглед в ЕС, а тия ми внасят палмово масло. Ами да засадим палми тогава.
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се криминализира използването на палмово масло и производството на менте продукти. Деянието на такива производители застрашава здравето и живота на хората.
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не забраняват вноса, защото на нашите управници не им пука за хората дали ще се тровят!Защото те знаят че тези същите хора каквото и да стане гласуват за ГЕРБ, БСП и ДПС- все партии подкрепящи олигарсите и картелите, които пък плащат на трите партии да ги пазят!А печалбата от продажбата на тези отрови които стават все по евтини отиват в джоба на същите олигарси и картели.Така че българина трябва да е готов да изяде всичката отрова и България ще е последната която ще е забрани.
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да сложат мито и да се прекрати проблема,просто! Но има и друго,явно!
10
0
 
25
 
! Отговори
теодор преди 5 години
Много лесно може да се реши проблема с палмовата мазнина, но нали българския производител търси лесна печалба за сметка на нашето здраве. Още подкрепяйте българското
9
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Немога да разбера отново държавата. Реват всички за това масло стана банална тема чак. Ще следят да го нямал тук и там. Ами просто му забранете вноса. Кво толкова има. Ясно е че неможе да следите. .
8
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Палмовото масло не е вредно във вида който натурално се произвежда от палмите, тогава то е в течен вид и природосъобразно, вредно е неговото хидрогениране ,когато се превръща в твърд продукт и в мазнина която не е позната в природата и нашия организъм не знае как и не може да е преработи!Същото е и с маргарина, които е втвърдено изкуствено слънчогледово олио!Пояснявайте на хората!САЩ от 01.07.18 г. криминализират използването на такива мазнини и ще се наказва с 3 години затвор! Защо ли?
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ай стьига, бе!Не може да бъде!Вие сега да не обявите и имената на демократичните комсомолски секретари, които са собственици на тези предприятия. В Китай има капиталистически социализъм, а у нас социалистически капитализъм с колониални елементи, в който всички животни са равни - някъде около 600-700лв чисти, но най-важното, че 500лв са много да бъдат давани от бедните фирмаджии.
6
15
 
1
 
! Отговори
*** преди 5 години
На времето палмовото масло е използвано за производство на нaпалм!От както света миряса производството на *** е прекратено!Палмовото масло се добива от кокосовите орехи от цяла Океания,и на много места е единствения доход на населението!Просто има свръхпроизводство,и за това е много евтино!Не се плашете,изобщо не е вредно,просто най-обикновена растителна мазнина!
5
0
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Естествено , че не е вредно ! Проблема е , че за производството му се унижожават огромни количества тропическа гора , което води и до изчезване на много видове животинки , уникални за планетата ! Другия проблем е , че наште производители лъжат най-нагло , уж е само мляко , а вътре има и палмово масло ! Поне да го заявят открито !
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"специално звено, така че да има дублиращи проверки с Агенцията по храните"Не разбирам, защо са необходими дублиращи проверки, значи някъде нещо се къса и някъде някой не работи?То така на дублиращите проверки може да се сложат и още едни трипъллиращи проверки :) :) :)
3
3
 
20
 
! Отговори
това са глупости преди 5 години
Палмовото масло изхранва цяла изт.Азия,то не е вредно!То е 20 пъти по- евтино от кравето масло,и е в изобилие!В мандрите вадят маслото,и го заместват с палмово масло,там е проблема!А добавянето на соя в кис.мляко,сиренето и кашкавала вече е голям проблем,защото соята е ГМО!А лицензи няма да се отнемат,ще се отнемат яки пачки,това ще е!
2
0
 
12
 
! Отговори
без лиценз преди 5 години
все едно чета "незаконно притежание на наркотици"
1
0
 
31
 
! Отговори
питам преди 5 години
И защо няма пълна забрана на палмовото масло !!