Трагедията в "Крумово" – огледало на армията ни

Летателните часове на военните – недостатъчни
13 юни 2018 10:30, Петя Славова
98

Два са основните фактора, които излизат на преден план като водещи за трагичния инцидент на авиобаза "Крумово", при който загинаха двама военни пилоти, а бордовият инженер пострада.

Техническата страна на причината изглежда най-основателната, а именно повреда в опашния винт, която е довела до рязкото падане на вертолета. Експертите са категорични, че годишните летателни часове на военните летци са крайно недостатъчни.

Още по темата

"За съжаление трябваше да се стигне до този трагичен инцидент, за да се разбере какво означава констатацията и предупреждението, записани в годишните доклади за състоянието на отбраната и на въоръжените сили от поне 5 години. Става дума за констатацията, че българската армия изпълнява със затруднения своите задачи с риск за военнослужещите", подчерта бившият министър на отбраната Ангел Найденов.

Според него, ако се осигуряват ресурсите, необходими за поддържането на техниката, то летенето не е опасно.

"Неуместно е да говорим за ремонт на остаряла техника", отбеляза Найденов пред Bulgaria ON AIR.

Бившият военен министър посочи няколко посоки, в които държавата може да тръгне, за да подобри състоянието на армията.

"Първата посока – ремонт на наличната техника, втората посока е модернизацията, третата посока – превъоръжаването, с което да преодолеем техническата пропаст между армията ни и партньорите ни в НАТО. Оптимист съм, че проектите за модернизация и превъоръжаване ще се случат, но съм скептичен, че до края на годината ще се сключи договор", изтъкна той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
0
 
! Отговори
Flot преди 5 години
Imate helikoptari...padat helikoptari....normalno...nemate lunohodi...ne vi padat lunohodi...sluchvat se takuva nesta...daje i na zvezdite, na kometite...i te padat poniakoga...ama kosmosa ne sa vazbujda kato vas ot bg politici ...
75
1
 
6
 
! Отговори
ТРЕЗВОМИСЛЕЩ преди 5 години
Не само на армията (апропо, имаме ли армия) а на държавата (апропо, имаме ли държава)?
74
1
 
1
 
! Отговори
дъжд преди 5 години
Сега като закупим за 3 милиарда нови самолети какво падане ще става.
73
1
 
7
 
! Отговори
Пародия преди 5 години
Трагедията в Крупово е стандартен авиационен инцидент а не огледало на армията.Лети ли се инциденти има и обратно.А армията е доста по зле от образа в огледалото.В настоящия момент я ръководат 3000 чугунени кратуни,взимащи и заплата и пенсия,чиято единствена дейност е да си крепят на постовете да душат всячески младите па ако може последните да напуснат и първите да станат незаменими.Трагедия е.Средната възраст е над 40г. Преди на толкова ги пенсионираха а сега едни чички и дядки имитират армия!
72
2
 
9
 
! Отговори
Нов преди 5 години
Само да питам. Ако пилотите бяха летели 100 часа повече винта здрав ли щеше да е?
71
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива случаи стана ежедневие в последните 10 години.Виновен за това е тъпият българ*ак електоратов!!!Вие какво очаквахте като назначихте *** пожарникар от село за премиер???Всичко да е цветя и рози??Май да......Загубено балканско племе.
70
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основните функции, които една държава трябва да осигурява са: отбрана, здравеопазване, образование, инфраструктура, правов ред. Нещо от тия?
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственото, което не се нуждае от коментар е, че от 3 вертолета останахме с 2.
68
3
 
2
 
! Отговори
Pluvane преди 5 години
Ami kolko bulgari sa udaviha tragichno tasi godina v moreto, stoto ne sa gi nauchili v detskata bg gradina da pluvat?
67
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако и вертолетите ги ремонтират като автомобилите по автосервизите....не е чудно,че се е случило това...не бих се учудил ,ако ремонта е бил некадърен или частите вложени в него....
66
3
 
5
 
! Отговори
РАША преди 5 години
СМЕШНО МИ Е КАК ТЕКА В БГ ИМА АРМИЯ ЩО ЗА ГЛУПОСТИ Е ТОВА.БЕЗ НАРОДНА АРМИЯ ТОВА НЕ Е АРМИЯ ТОВА СА ПЛАТЕНИ ............ НА НАТО
65
5
 
5
 
! Отговори
А бе преди 5 години
"Защо над гражданско летище прелитат военни хеликоптери?Ами ако някой от тях катастрофира или се сблъска с кацащ самолет?"Точно това си мислех като седях и чаках да кацне полетът от Лондон на въпросното летище.И след като станах свидетел на самата катастрофа,изпитах неприятното чувство,че съм урочасал вертолета.Кофти работа.
64
2
 
16
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Трагедията в Крумово е огледало на цялата държава,а не само на армията ни...
63
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нови 10 самолета и 10 вертолета ,даже са много за България. Няма смисъл да се инвестира в армия,която само ще съществува дефакто... Без реално да има нужда от нея...Никой в Европа няма интерес да води война с нас и е излишно да се хвърлят пари на вятъра при положение, че има други по-важни социални приоритети. ..
62
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно е военна тайна на 1бр самолет(въртолет) колко генерала и полковника се падат. Май и екипажите са два пъти повече от необходимото. Май и самочувствието на работещите във ВВС е по високо от необходимото!Грипен Радев има сериозна заслуга за положението в което се намират българските ВВС.Освен коремното и обслужването на ПР специалистките този юнак дали е свършил нещо, или си е чакал 120 хил за пенсионирането?
61
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дадоха се 200 000 за охрана на психично болни и извратени на така наречения София прайд, а не могат да се заделят пари за нормални авиочасове на пилотите.Бойкоооооо или премахвай тази изро.дия или се махай с крадливата си партия нанесла толкова щети на държавата.
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кат са го хванали тоз опашен винт да го въртят за обсъждане завъртяха ли го или го отвъртяха като опашат винт,та какви са предавателните механизми при тез машини как въртолет като се знае действието и разположението на всички от тях включително и двигателя,ако не са го забравили заради първоначалната версия появила се като по инструкция на технически упътвания-чертеж ели кой детайли еди кои,ако има проблем при функционирането на връзките прегледайте под ред номерата на чертеж дали са така и тез.
59
1
 
2
 
! Отговори
До 70 преди 5 години
От чисто любопитство, кое според теб е гордоста на обществото?
58
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, Боби, на комунистите и фашистите винаги евреите са им виновни :)))Ти от коя *** си - комунистофашист ли ?
57
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво ги храним тези. На всеки слепец и глухоням е ясно, че през нас ще мине ВСЯКА държава, все едно ни няма, а от бюджета се харчааат милиарди, за да си изпълни Плевнелиев договорките с господарите - тоест да изхарчи 90% от нашите данъци за морално остарели и нефункционални отпадъци. После излиза тиквата от банкя и казва, че няма пари за заплати и пенсии , и ще трябва да се затягат коланите и да се ядат постни трици!