Въздушни ваксини срещу бяс – за дивите животни!

16 дни опасните за хора примамки ще "летят" над цялата страна
14 юни 2018 12:37, Надежда Йосифова
8
Въздушни ваксини срещу бяс – за дивите животни!
Снимка: Bulfoto, архив

Българска агенция по безопасност на храните от днес започва първата за тази година ваксинация по въздух срещу бяс при дивите хищници. Десет специално оборудвани самолета ще разпръснат над 1 млн. ваксинални примамки.

Стартът е от летище Приморско - област Бургас, ще премине през летищата в Балчик - област Добрич, Ерден - област Монтана, Кондофрей - област Перник и Малево - област Хасково, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

Разпръскването на ваксините ще се извърши през следващите 16 дни в зависимост от атмосферните условия. Ваксиналните примамки ще "летят" на територията на областите Перник, Кюстендил, Смолян, Кърджали, Хасково, Добрич, Силистра, Видин, Монтана, Благоевград, Пазарджик, Ямбол, Бургас, Пловдив, Стара Загора, София област, Шумен, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен и Враца, като няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче - с размери 2х3х2 см и са със специфична миризма, която привлича хищниците. На един квадратен километър се изхвърлят по 25 броя примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка, пусната от самолетите примамка, се отбелязва с помощта на GPS-система.

Ветеринарните лекари препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка, ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт с примамките е добре да се извърши консултация с лекар.

Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни. Препоръчително е домашните животни да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.

Ваксинацията е част от Програмата за профилактика, надзор, контрол и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от Българската агенция по безопасност на храните.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
2
 
! Отговори
46001 преди 9 месеца
Това е като да правиш дупка в морето!
6
2
 
1
 
! Отговори
Додо преди 9 месеца
*определена
5
4
 
3
 
! Отговори
Додо преди 9 месеца
Някой прави мангизи! Интересно, как е опрефелена фирмата производител, фирмата доставчик и кой и какви комисионни е получил?!!
4
1
 
2
 
! Отговори
Брей, преди 9 месеца
имали сме цели 10 самолета!
3
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Германците слагат в горите храна за лисици и мишки с ваксини вътре. Доста успешна стратегия. Вече почти нямат бяс освен от внесени нелегално румънски и български кучета. Доста по-логична стратегия от тази.
2
1
 
15
 
! Отговори
само питам преди 9 месеца
А над Парламента и МС кога?
1
3
 
11
 
! Отговори
Pilots преди 9 месеца
Tova e laja. Bg medii sa mafia