Балкански тур маршрут – привличаме висок клас туристи

6,9 млрд. лв. са приходите ни от туризъм през 2017-та
15 юни 2018 16:30, Анисия Иванова
14
Балкански тур маршрут – привличаме висок клас туристи
Архив: Булфото

България вече е инициирала създаването на общ Балкански маршрут, което е първи по рода си проект за трансгранично сътрудничество между държавите в региона. Целта му ще бъде да привлече повече туристи от далечни и перспективни пазари към Югоизточна Европа. Ще се работи и за създаване на общ продукт, който да обединява вино, гурме, културен, балнео и СПА туризъм.

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на втория ден от конференцията за ролята и значението на Черноморския регион и връзката му с Дунавската стратегия. Форумът се провежда в курорта Албена с участието на Майкъл Христидис, генерален секретар на ОЧИС, и много други официални лица, съобщиха от Министерството на туризма.

България е активен участник в две много важни многонационални инициативи по линия на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС) и Дунавската стратегия, допълни министърът. Целта на двете програми е да задълбочи регионалното сътрудничество и да се засили видимостта на двата региона, което бе един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Имаме късмет да сме една от малкото страни, в които се пресичат Черноморският и Дунавският регион. Над 330 млн. души живеят около Черно море и над 115 млн. в Дунавския регион, каза тя.

Ангелкова припомни, че вчера във Варна се състоя среща на министрите с ресор туризъм от страните членки на ЧИС, което бе събитие клас "А“ от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. Участниците изразиха готовността си да работят съвместно за създаване на общ черноморски туристически бранд и за развитие на вътрешнокруизния туризъм в Черно море.

Те подписаха съвместна декларация от Варна, насочена към увеличаване на туристическите потоци между дестинациите и за превръщане на устойчивия туризъм в един от основните двигатели на социално-икономическото развитие в региона.

С промените в Закона за туризма и следвайки приоритетите на правителствената управленска програма, намалихме административната тежест за бизнеса  и гражданите с отпадането на 19 вида документа, които досега трябваше да се представят на хартиен носител, посочи още министърът.

Работим и за повишаване качеството на предлаганите туристически продукти, за да привличаме по-висок клас туристи. За да насърчим бизнеса, създадохме и Карта на инвестиционните проекти в туризма на България съвместно с общините, в която включихме над 30 перспективни и важни за туризма обекта, съобщи Ангелкова.  

Тя приведе рекордните статистики в сектора за последните години, които доказват, че поетият път е правилен. През миналата година България бе посетена от близо 8,9 млн. чуждестранни туристи, което със 7,6% повече спрямо 2016 г. - рекордна за цялата история на туристическата статистика у нас.

Приходите от международен туризъм през 2017 г. възлизат на близо 6,9 млрд. лв., което отново е рекорд и представлява над 9 на сто увеличени спрямо 2016-а. Почти 4,5 млн. туристи са от държави, които членуват в организацията за ЧИС, което е ръст с 6,5% спрямо 2016 г. Почти 3,5 млн. туристи от страни от Дунавската стратегия са посетили България през 2017 г., което е ръст от 4,7% спрямо 2016 г.

За първите 4 месеца на 2018 г. над 1 млн. туристи са посетили страната от страни членки на ЧИС и над 580 хил. от страни по Дунавската стратегия. Като отново бележим ръст с 11% спрямо първите четири месеца на 2017 г. Тези успешни резултати ни насърчават за още по-упорита работа за устойчиво развитие на туристическата индустрия и за сближаване на хората от тези региони, заключи министър Ангелкова.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
KOKO преди 5 години
BOZE,TAJA ANGELKOVA SAMA SI VJARVA! ,,VISOK KLAS TURISTI,, DA SE SMEESH ILI DA PLA4ESH. TA TEZI,,VISOK KLAS,,TURISTI IDVAT NA PO4IVKA ,,NA IZPLASHTANE,,V RODNITE IM DARZAVI. SHTE 4AKA ANGELKOVA MNOGO VREME ,,VISOK KLAS,, TURISTI.KOI SHTE DOIDE V TAJA BETONNA DZUNGLA-SL.BRJAG OSVEN PIJANITE I NATRESENI PIKLJOVZI,KOITO TROSHAT VRATITE NA HOTELITE I GI HVARLJAT PREZ TERASITE,POSLE SE HVARLJAT I TE SAMITE,ZASJTOTO SA NENORMALNI.
10
2
 
9
 
! Отговори
Бай иле преди 5 години
Елитни алкохолни другари и ***
9
3
 
6
 
! Отговори
11 преди 5 години
От 10 години не съм стъпвал в ***,и съм много доволен!Само Мармара и Тасос!Няма база за сравняване!Ама изобщо!
8
1
 
17
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Очаква се небивал наплив от елитни просяци, живеещи под Лондонския мост.
7
0
 
16
 
! Отговори
§ преди 5 години
Охоооо да да да. Немски туристи с траен тен на помощи въй въй въй. Какъв висок стандарт ко нящу. :D
6
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хейтърите били гадни казват русофилите под статията за безпилотния камаз дето щял да стане 2132ра година и почват да плюят българското черноморие
5
0
 
21
 
! Отговори
Селям алейкум преди 5 години
Боооже,боже...тая е изтрещяла тотално....утрепките на европа ги пише висок клас туристи...абе Хангелкова това ли те кара шефа ти да говориш...
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българският туризъм формира 12-14% от БВП според същата тая госпожа Убавка,при около 50000000000 ЕВРО БВП за миналата година как под 7000000000ЛЕВА са между 12 и 14% от БВП???Госпожо Убавка КОГА ЩЕ КАЖЕТЕ ИСТИНСКИТЕ ПРИХОДИ И КОЛКО СИ ПОДЕЛЯТЕ,май Симеонов трябва да се разкряка и заради това!
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кукувица! Ангелкокукувица! Къде ще го настаниш ***?! На Слънчака в Какао ли или в София в Плаза?! Мутренска принцеси, хвани се разкарай и не си показвай смешната ***!
2
2
 
23
 
! Отговори
а,и преди 5 години
Снимката не отговаря на действителността.Няма вече такива свободни плажове със собствени чадъри.Всичко е под аренда на мутраци и дерат кожи за шезлинги и чадъри.
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ми се чете вече за туризъм а пък за Ангелова изобщо.Откакто българската черноморска ивица стана Мутроморие с хотели на политци и се презастрои,каквото и да се говори от министри,българите избягахме от там.Сега Ангелкова да привлича когото иска.Политическата алчност съсипва всичко до което се докопа в България.