Читалище "Светлина": Култура... потънала в разруха

Входът - през разбития прозорец в лявата част на сцената
8

Снимка: bTV

Читалището в град Шипка се руши вече 30 години. Красивата сграда се е превърнала в паметник на разрухата, но снимки в социалните мрежи събудиха интереса за нейното възраждане. Защо тази красива сграда е в трагично състояние?

В читалище "Светлина" в момента се влиза от разбития прозорец в лявата част на сцената. Централният вход е закован.

Половината живот на Христо Тъпанов минава в тази сграда и през парадния вход. Днес той е на 85 години, но трябва да мине през прозореца вляво. Бил е 10 години председател на читалището, после актьор в трупата и майстор на декорите.

Читалище "Светлина": Култура... потънала в разруха
Снимка: bTV

Разказва, че в залата е царял живот, долу е имало 250 места, а горе – амфитеатрално 50 места. Сега му се плаче, като гледа разрухата.

Строжът на залата започва с доброволни дарения и доброволен труд на хората от Шипка. Завършва по царско време – през 1934 година. Централният вход е готов по оригиналния проект през 50-те години. За това време обаче в читалището грейва и първият прожекционен киноапарат.

Първият прожектиран там филм е бил "Цигански табор", спомня си Христо.

Пред очите на Стефка, Здравка и Илияна още са плюшените завеси на сцената, полилеите и пълната зала. В най-добрите години читалището има 11 самодейни състава.

Здравка е една от потомките на Христо Караджов – основател на читалището още през 1861 г., и не може да си обясни как хората са успели да бъдат единни по време на робството, а сега да не успяват да съхранят ценното, което са съградили.

Читалище "Светлина": Култура... потънала в разруха
Снимка: bTV

Илияна е била дълги години библиотекар и след промените в началото на 90-те е видяла в какво се превръщат мечтите. Всичко там повтаря класическата схема на безстопанственост и разграбване.

"Като дойде демокрацията, хората станаха по-лоши. Борили сме се да спасяваме имуществото – с една количка на единия ден 8 часа пренасяме, на другия ден през нощта крадците крадяха. Бяха окрадени и ключовете, и кабелите", разказа пред bTV Христо Тъпанов.

Читалище "Светлина": Култура... потънала в разруха
Снимка: bTV

Кметът на подбалканското градче Шипка – Василка Панайотова, показва проект, подарен през 2016 г. С него читалището отново може да се върне блясъка си.

"Тази сграда е под шапката на Министерството на културата. Безплатният проект, който получихме, дарихме на ръководството и настоятелството на читалище "Светлина". Те трябваше да почукат в Министерството на културата и да заявят, че имаме изготвен проект, да търсят форми и начини за финансирането му", заяви Василка Панайотова.

Самото читалище не е преставало да функционира, дори по време на Освободителната война. Тогава цялото село Шипка е изпепелено, оцелява само църквата и сградата на училището, което дава живот на читалището.

Днес всичко се намира в сградата на същото това училище, което спасява книгите и картините от красива сграда. Всичко обаче е в насипно състояние по подовете и заплашено от влага и мухъл.

Докато се съберат доброволци или пари за ремонта, докато сградата се върне за истински живот, може би ще минат години. Дотогава всичко там ще прилича на сцена за някой нискобюджетен екшън и ще бъде символ на разрухата.

За Христо това обаче ще е символ на детството, миналата младост и ще му напомня сюжета на италианската класика "Ново кино "Парадизо", но по български.

Читалище "Светлина": Култура... потънала в разруха
Снимка: bTV

От Министерството на културата излязоха със становище по въпроса. В него се казва, че старата сграда на читалището няма статут на недвижима културна ценност и е частна общинска собственост.

"От повече от 20 години тази сграда не се използва по предназначение, а читалището развива дейността си в друга. Министерството на културата няма правно основание или програма, по която да финансира капиталови ремонтни дейности на читалищата", посочват от ведомството.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 4 месеца
Има си ново читалище наречено Интернет. Затова старото е в разруха.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тази сграда е лицето на цялата държава,или каквото е останало там от нея!Разбойниците който "управляват" вече години наред унищожиха и ограбиха де що можаха!
2
5
 
7
 
! Отговори
панчо преди 4 месеца
Комунистите направиха демокрацията- там се внедриха и не можа да стане лустрация !!!
Какво очаквате ???? Демокрацията отърза кесиите и комунягите окрадоха всичко !!

Ама галсувайте за бсп и дпс дето се считат за правоприемнии техни.. вкарвайте ги с по 40 % в парламента..... глъмчовци !!
1
4
 
25
 
! Отговори
СДС преди 4 месеца
"Защо тази красива сграда е в трагично състояние?"

Защото "45 години стигат: и "времето е ваше" и след 30 години резулатите са налице.