За първи път у нас: Чума в три овцеферми в Ямболско

Около 700 животни ще бъдат хуманно евтаназирани
21 юни 2018 18:14, Анисия Иванова
14
За първи път у нас: Чума в три овцеферми в Ямболско
Архив: Булфото

В три овцеферми в ямболското село Воден, община Болярово, са констатирани случаи на болестта "чума по дребните преживни животни", съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол д-р Николай Георгиев, цитиран от БТА.

Едно животно е умряло, а други две са в тежко състояние. За да се спре разпространението на смъртоносната болест около 700 овце и кози и техните приплоди ще бъдат хуманно евтаназирани и загробени в близост до фермите, допълни Георгиев.

Болестта прониква за първи път в нашата страна, засега не е известно откъде е пренесена заразата. Вирусът е силно устойчив на външни влияния, може да се съхрани дълго време и да се предаде на диви животни, но не е опасен за хората.

Взети са всички мерки за спиране на заразата в 3-километровата зона около огнищата на болестта, в 10-километровата зона за наблюдение, а също и в населените места по протежение на границата ни с Турция.

Наложен е контрол върху забраната за транспортиране и продажба на овце и кози. Ветеринарни екипи от Ямболска и други области на страната ще прегледат всички дребни преживни животни в областта и ще вземат кръвни проби за изследване, съобщи областният управител Димитър Иванов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
ЕС преди 5 години
заразата е донесена от кравата Пенка
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аха, това че в турция има такава *** със сигурност няма нищо общо. .Ами може и от там да е дошла. Но това няма общо. Има ли огнище на зараза трябва да се постави под карантина. Затова са мерките.
10
3
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Ха сега, ми обяснете, от къде се е взела чумата по овцете, непозната до сега у нас?Предполагам, че оттам, откъдето и Колорадския бръмбар, на времето. Иначе-овца, комшийска или наша, не може да мине през мрежата , през мрежата по границата и пиле не може да прехвръкне.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Какво общо има това? Контролът е засилен за да не плъзне заразата и в Турция."Аха, това че в турция има такава *** със сигурност няма нищо общо. Може от всякъде да е дошла.. е всъщност вариантите са или турция или някоя чумава овца да е доплувала от черно море...
8
0
 
7
 
! Отговори
паки от лондон преди 5 години
нормално като почнеш безконтролно да внасяш мигратни от къде ли идва с тях и чумата и крастата и какво ли още не нечувано по тези земи!!
7
0
 
3
 
! Отговори
Anon преди 5 години
Това ако е вярно, въпроса е откъде е дошла. Ние ликвидирахме чумата по домашните животни още началото на 70-те... този бич за фермерите не идва хей така- от никъде. Саботаж? Иначе да заграждат и ограничават, че ако се измъкне от огнището жална ни майка...
6
3
 
10
 
! Отговори
данъкоплачещ преди 5 години
Не е вярно! Чумата в България я донесоха СДС-айдуците .В момента има отделни огнища:В Драгалевци,пред"Коня" и на дроги места.Най-голямото огнище до скоро беше на "Раковска"-124.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"по протежение на границата ни с Турция"Но от къде идва остава загадка..Какво общо има това? Контролът е засилен за да не плъзне заразата и в Турция.
4
1
 
30
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
Въобще не вярвам на тези глупости, тия ни взеха вече за пълни ***, преди 2 дни намериха птичи грип и ще унищожат над един милион български яйца и кокошки,сега и болест по животните ни и пак ще изколят множество здрави животинки само и само да внасяме *** от чужбина..... мама ви продажна !!!!!
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като знам колкото са "хуманни" хуманите, вероятно става въпрос за мъчителна смърт.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"по протежение на границата ни с Турция"Но от къде идва остава загадка.
1
0
 
11
 
! Отговори
демек преди 5 години
Около 700 животни ще бъдат хуманно (по човешки) евтаназирани.