Българските села опустяват, из уличките... закачени некролози

В малките населени места живеят предимно пенсионери
22 юни 2018 18:00, Петя Славова
221

28559 гледания   |  Още видео

Само преди няколко дни статистиката ни напомни, че българските села изчезват. И за съжаление тази трайна тенденция не се променя. Из уличките има само закачени некролози, видя Bulgaria ON AIR.

Ако остават хора по селата – те са предимно пенсионери. Как протича ежедневието в едно от тези вече пусти населени места в Северозапада – разказва Калин Иванов.

 


221
Още от Снимка на деня
Съботата по-хладна, на места – с валежи
Напиши коментар Коментари
146
1
 
1
 
! Отговори
стефчо преди 3 седмици
И аз се махнах от града,живея в с.Първенец на 5 км от Пловдив. Спокойно ми е и селото кипи от живот ,няма празна къща и расте постоянно. НО уви по-далечните села нямат тази съдба и изчезват..
145
2
 
4
 
! Отговори
разгневен преди 3 седмици
Нормално е да изчезват. Цялата държава да изчезва и това е. Държавата с най-нисък стандарт на живот, най-ниска минимална и средна заплата. Едва държавите от 3-тия свят са малко по-зле от нас (и това не е сигурно). Как да правя деца в подобна държава. Взимам малко под 2600лв, които едва на мен стигат, какво остава да гледам семейство с тези пари. Пък и тая държава не заслужава повече роби.
144
4
 
7
 
! Отговори
до 122 преди 3 седмици
твоят любим соц си скъса жилите да достигне 1939г., но не успя!!! Селата по времето на Царство България кипяха от живот, другарю ш и б а н комунист!!! Изклахте всичко годно след 1944г. и си мислехте, че ще вървите напред с тъпаци и алкохолици!? Да, ама- НЕ!!!
143
1
 
4
 
! Отговори
От: Не се оплаквайте преди 3 седмици
Нещо лошо ли са направили тези, които са тръгнали? (И аз в това число)

Ранния социализъм беше много предразполагащ, към развитието на нацията (да не изброявам сега всички отрасли, фактори и.т.н).

Късният социализъм, демокрация :) , наречете го както искате, (няма значение), какво точно предложи на хората?

Защо винаги има критика, към нас, които сме напуснали държавата? Може ли някой да даде един смислен, пълен, последователно мотивиран отговор? Ние ли сме причината България да е на тоя хал?
142
0
 
4
 
! Отговори
дядо Соци преди 3 седмици
До Анонимен 144 Да , това се случи при демокрацията, след като отключиха границата и народа потече от социализма към лошата европейска демокрация.
141
1
 
9
 
! Отговори
До 148 преди 3 седмици
Ти да не си живял в някое високопланинско село?В България има 5000 села.Аз живея на село до Пловдив и тук рядко има сняг.А и да има бързо го чистят.При санирана къща сметките не са толкова високи.Децата ги караме аз и жената с кола на градина в Пловдив като стигаме до града за 10 минути.Ама нямам шумни съседи,има тишина, спокойствие.Двора съм си го направил приказка-с ливада,цветя, барбекю,люлки за децата.
140
4
 
8
 
! Отговори
време е, преди 3 седмици
Българските бизнесмени да започнат да инвестират по селата, не само в хотели,ресторанти,казина по черноморието и планините.По леки жени и коли.Производство трябва за да се заселят млади българи.Тяхна е вината че селата опустяват или може би нарочно се прави това за да изчезват села и да се присвоява/приватизира земятата им за по 1 лв. както са свикнали.
139
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това е резултат от правилната политика с която се хвали всеки ден нашият непогрешим,богоравен велик вожд и учител Винету!
138
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
146, и още: падне ли голям сняг става трудно да се прибереш или да излезеш. После газта стана скъпа! За отопление, готвене и къпане зимата си отиват 500-1000 лева. Ако пък си с малки деца ученици, нещата хептен се сгъбясват! Имам опит... Върнах се в апартамент. Е! Сутрин през лятото да излезеш да пиеш кафето на масата на двора - рядко голям кеф е, ама като удариш чертата.... Не ми се върза.
137
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
146, много работа има по една къща с двор. Постоянно. Докато стигнеш до края, то началото вече е за оправяне. Я косене, я местне на нещо си, я дървета за подрязване, покрива на къщата, поливане.... Бе мани! Мързи ни!
136
1
 
12
 
! Отговори
???? преди 3 седмици
Тъкмо *** се изнесоха в големия град.... на центърът и в чужбина, та е спокойствие на село. :) Има и възпитани и умни хора, които също емигрираха, ама процента е толкова малък, че не се усеща.
В днешно време с колата си за 20 мин. до голям град, не Ви разбирам как се бутате по квартири и апартаменти. В къща, с двор се живее по-добре! Малко повече е работата, ама удоволствието е неповторимо. А какви къщи с големи дворове има за без пари!
135
9
 
27
 
! Отговори
българин преди 3 седмици
Вярно, че при соца в селата имаше всичко - пелни дворове , китни градини и пълни кошари , но причината не е социализЪма !!!! Причината е , че хората , останали там бяха раждани преди 9-ти и бяха научени на труд !!!!!!!
134
6
 
12
 
! Отговори
Аз преди 3 седмици
До Обективна истина
А кой указ обезлюди селата в Гърция. 11 милиона държава, 5 милиона живеят в Атина. Това е тенденция в цяла Европа.
133
4
 
13
 
! Отговори
Нако преди 3 седмици
,,Не е важно дали е печелившо или губещо, а това, че направено от комустите и трябва да бъде унищожено .А сега познайте на кой министър - предател са тези ,,велики,, слова?
132
14
 
15
 
! Отговори
Обективна истина преди 3 седмици
...нека хората да знаят : указ 156 на БКП от 1956г. заложи обезлюдяването на Българските села. След насилствената колективизация и построяването на големите металургични комбинати в малка България , беше заложено това оголване на големи райони , тази концентрация на много хора от селата към панелките в града до завода , генерираше това обезлюдяване.....
131
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ааааааа!А добър ден!
130
2
 
9
 
! Отговори
немо се пеняви на ББ преди 3 седмици
другарят Борисов е умен и той никога не би позволил съвсем да изчезнем докато той е ръководител на Партията и на Народа, както на МВРето и Армията, а да не говорим че ръководи и нападението на някакви котараци
129
7
 
28
 
! Отговори
истината преди 3 седмици
До 15-20 години България ще бъде с напълно нов генетичен код: от индийци та чак до караконджоли! Това е резултата от 25 годишно гъзурене с ориентация ту към вашингтон, ту към Брюксел. Оня с дебелия врат кат бик от Банкя да смуче още пари от Брюксел с неговата шайка апапи и да строи стадиони, спа хотели и балетни зали по села и паланки само и само да се усвоят едни пари от наште ‘ора! А ти, Ганьо цъкай с езика и люпи семки пред телевизора!
128
5
 
14
 
! Отговори
Гост преди 3 седмици
Какви глупости говорят някой хора които са ходили на село само за ядене и пиене и говорят за машини.Ако е за машинно обработвани производства през комунизма ряпа да ядат тогавашните машини , не може и дума да става за сравнение, затова сега жито, ечемик и слънчоглед се произвежда повече от тогава.Искам да питам тия дето лаят че някой е унищожил земеделието в България знаят ли как се отглеждат лозя, овощни градини,зеленчуци и др.където не може без ръка и се отглеждаха от хора родени при цар Борис
127
25
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
След като "бяхме" толкова силни икономически защо по дяволите трябваше да пазаруваме с ВАЛУТА западна техника в собствената ни родина??? Защо родните произведени телевизори София 81 и Велико Турново бяха с кинескопи Тошоба?? Сральовци си бяхме и сега не сме по различни!