Глухоням здрав носи: Измамници искат пари, полицията нехае

Преди да дарите, информирайте се, предупреждават те
Обновена: 22 юни 2018 11:07 | 22 юни 2018 11:00, Петя Славова
28

4644 гледания   |  Още видео

Хора, представящи се за глухонеми, събират дарения за изграждане на международен център.

Измамниците се разхождат в центъра на големите градове у нас. Предлагат ви да се включите в подписка за създаване на международен център за хора с увреждания, който всъщност въобще не съществува.

Малко по-късно разбирате, че трябва да дарите пари – а сумата трябва да е над 20 лева.

Още по темата

По думите на Ашод Дерандонян - председателя на фондация "Заслушай се", този проблем съществува от много време насам, но в последните 5-6 години все повече се разраства и случаите на такива фалшиви събирачи на дарения се увеличава.

"Опитвали сме да подаваме сигнали, но има пренебрежение от страна на органите на реда. Явно трябва повече организации да се включат, за да се даде повече гласност на този проблем и той да се реши. Гражданите трябва да знаят - след като няма информация за инициативата, не трябва да дават пари", подчерта Дерандонян в студиото на "България сутрин".

Той посъветва хората да са много внимателни при даването на такива дарения и да гледат реакциите на човека, който ги събира.

Александър Иванов, който е с увреден слух, пък е на мнение, че винаги трябва да се иска допълнителна информация за събираните пари, защото всички тези фалшиви кампании нарушават имиджа на глухонемите.

"Как чуващи хора се доверяват на тези измамници? Защо дават парите си, без да знаят накъде ще отидат? Преди години нямаше абсолютно никаква информация за глухите в България. Днес се знае, че са около 120 хил. души, но има различни групи и подгрупи. Близо 15 хил. ползват жестомимичния език", отбеляза пред Bulgaria ON AIR Иванов.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
5
 
! Отговори
Пресен случай преди 8 месеца
Днес, около 14.00 ч., такъв влезе в ресторант "Дивака" на ул."Гладстон" в София. Млад мъж по бермуди, с брадичка. На една от масите седеше доста шумна, развеселена компания от 5-6 жени на средна възраст. От разговора им останах с впечатление, че са учителки. Още щом забеляза младежа, една от тях се провикна "Даваха Ви по телевизията!" Онзи веднага се завъртя кръгом и излезе от заведението.
Като е глух, как чу и разбра какво вика жената?
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз такива искащи ми пари по улиците,ги упътвам към Народното събрание и партийните централи.
15
1
 
4
 
! Отговори
А по ло.. преди 8 месеца
Измамните крадливи защитни организации изучиха мошениците и ги вкараха в схемите на измами. Прости и нагли хора има много, но щом видят, че така може да се печели тръгват! Остава едно, всички нормални хора да са много внимателни и да не дават дори и стотинка!
14
1
 
7
 
! Отговори
Случаен преди 8 месеца
Нови методи за повече пари. Преди 10 години ходеха по къщи и блокове със списъци! Също по-центъра продаваха някакви картички и то направо ти ги навираха в ръцете за да неможеш да се отръпнеш и човек от неудобство си купуваше. Сега трудно биха ми напъхали списък в ръцете, та и да се разписвам. Живеем в света на измамници и мошеници, така че отдавна сме се отказали да вярваме, дори и на истински болните! Съжалявам , но вече и стотинка не давам!
13
2
 
2
 
! Отговори
К преди 8 месеца
До Анонимен
Наистина е провал от тези 1300 години ганьо е бил 700 години под робство ! За това сме на такова ниво !
12
1
 
2
 
! Отговори
гост преди 8 месеца
На никого не давам пари -за какво да се меси държавата на глупаците по различни начини
пак ще им вземат парите.
11
0
 
8
 
! Отговори
John Daniels преди 8 месеца
Е ако ги попитате в МеВеРе ще ви кажат че " това не е тяхна работа " ...
10
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
1300 годишният експеримент се оказва пълен провал. Разтурвайте това подобие да държава.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бяха се научили на надлез Надежда да дават знаменце и написано на лист, че са глухонеми и знаменцето струва левче. Обикалят по колите без да си правят сметката, че може да вкарат е беля някой човек.
8
2
 
15
 
! Отговори
SolarPower преди 8 месеца
Затова никога не дарявам. Това е работа на държавата да събира данъци и да се грижи за тези хора.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Онзи ден дарих - днес пак ги видях и си взех парите ;)
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Щом нехае да си подават оставката всичките от портиера до министъра!!!
5
1
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 8 месеца
Браво, колеги!

"Error Code: 224000"
4
1
 
10
 
! Отговори
Стамат преди 8 месеца
Стара практика, тия измислените събирачи на дарения ги има и във Франция и в Германия и къде ли не. Произход предимно румънски и български ***, правещи се на глухи.
Тъй като не просят а се "борят" за каузата на глухонемите полицията не ги дърпа. Виждал съм такива на летище Шарл де Гол
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гарван на гарван око не вади!
2
3
 
21
 
! Отговори
Бирено мече преди 8 месеца
Тези ги проверявам много лесно. Вървя си зад тях и като метна някоя стотинка или ключ, те винаги се обръщат - изпробвано е и работи. На точно тези същите, които обикалят по Витошка и по центърче. :)
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Никога не давайте пари на никого.