Системата (не) убива: Отказва инвалидна количка на дете

Мишо и майка му: Поредните здравни мигранти
23 юни 2018 13:30, Петя Славова
62
Системата (не) убива: Отказва инвалидна количка на дете
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Социалните в Стара Загора отказаха инвалидна количка на 6-годишно дете с детска церебрална парализа. Мотивът - въпреки, че е със 100% инвалидност, Мишо е прекалено малък, а законът не предвижда колички за деца като него.

"Детската инвалидна количка, каквато тя иска, не фигурира в така наречено Приложение 7 към Правилника за прилагане на Закона интеграция на хората с увреждания. Ние просто го нямаме по списък", обясни пред Нова тв Павлина Делчева, директор на "Социално подпомагане" – Стара Загора.

Още по темата

Докато чака това да бъде променено, за да може да извежда момченцето си навън, майка му Антония купила това, което може да си позволи -  количка за бебета.

Жената отглежда двете си деца сама. За да се грижи подобаващо за тях и да покрива специалните нужди на Мишо, работи. Тегли и кредити, за да осигури необходимите за сина й терапии, които на месец възлизат около 2000 лв. От държавата получава 930 лева.

Мишо има занимания с логопед два пъти в седмицата. Всеки ден следобед има рехабилитация. Два-три пъти в месеца ходи на басейн. Цената на количката, която му е нужна е между 500 и 3000 лв.

А за да не бъдат деца като Мишо затворници в домовете си, докато не станат възрастни, се готвят промени, обясняват социалните и карат жената да кандидатства с друг формуляр.

Но Антония е сигурна, че не може да води повече тази борба, защото има друга - Мишо. "Започвам да подготвям документи и багаж за миграция. Не мога да се боря със системата!", категорична е Антония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари