Системата (не) убива: Отказва инвалидна количка на дете

Мишо и майка му: Поредните здравни мигранти
23 юни 2018 13:30, Петя Славова
62
Системата (не) убива: Отказва инвалидна количка на дете
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Социалните в Стара Загора отказаха инвалидна количка на 6-годишно дете с детска церебрална парализа. Мотивът - въпреки, че е със 100% инвалидност, Мишо е прекалено малък, а законът не предвижда колички за деца като него.

"Детската инвалидна количка, каквато тя иска, не фигурира в така наречено Приложение 7 към Правилника за прилагане на Закона интеграция на хората с увреждания. Ние просто го нямаме по списък", обясни пред Нова тв Павлина Делчева, директор на "Социално подпомагане" – Стара Загора.

Още по темата

Докато чака това да бъде променено, за да може да извежда момченцето си навън, майка му Антония купила това, което може да си позволи -  количка за бебета.

Жената отглежда двете си деца сама. За да се грижи подобаващо за тях и да покрива специалните нужди на Мишо, работи. Тегли и кредити, за да осигури необходимите за сина й терапии, които на месец възлизат около 2000 лв. От държавата получава 930 лева.

Мишо има занимания с логопед два пъти в седмицата. Всеки ден следобед има рехабилитация. Два-три пъти в месеца ходи на басейн. Цената на количката, която му е нужна е между 500 и 3000 лв.

А за да не бъдат деца като Мишо затворници в домовете си, докато не станат възрастни, се готвят промени, обясняват социалните и карат жената да кандидатства с друг формуляр.

Но Антония е сигурна, че не може да води повече тази борба, защото има друга - Мишо. "Започвам да подготвям документи и багаж за миграция. Не мога да се боря със системата!", категорична е Антония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
5
 
! Отговори
Val преди 5 години
Когато за първи път пътувах в чужбина приди години, ми направи впичетление, колко много инвалиди има на публичните места. Не че има повече инвалиди в Германия, отколкото в България, напротив, но просто там хората ги интегрират, подпомагат и не се отнасят към тях като към хора втора ръка, а към хора, които имат нужда и право на разбиране и привилегии- ДА, привилегии!
38
6
 
6
 
! Отговори
Оху преди 5 години
За 40 години живот под игото на социализма помня,че инвалидите се возеха на каруци и файтони- не на инвалидни колички.
37
6
 
9
 
! Отговори
Баба Корни преди 5 години
Имам парички от Техноимпекс- нека се обадят,ще им дам по 14 лева на калпак и само да не са посмели да гласуват за мен!
36
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Под системата да се чете БорисОФ!
35
28
 
6
 
! Отговори
! преди 5 години
Отказали количка, родителите да си я купят така е в истинска капиталистическа страна, искаш нещо купуваш си го. Случайно не са многодетни майки с по 5-6 деца за да им се помага. Помощи трябва да се дават само на многодетни млади майки.
34
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иляна Раева какво постна по въпроса?
33
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ти си намери свободните сега по случайност заради журналистически разследвания филми за Могилино и други и се радвай на хуманното отношение по време на демокрацията. Която уж не допускала такива неща.
32
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше специални училища, разбира се.Не се казва "специални", а "специализирани"!! И да имаше ги, но отношението им към децата и възможностите бяха под всякаква критика! И там на едното друго място, имаше и възможности и индивидуален методист, то тук заблуждаваха, че се провежда ефективно лечение!Мръсни комунисти, душът народа колкото могат!
31
10
 
9
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Намерете си баннатият по соц време филм Дом номер 8 да видите какво завари демокрацията и недейте повече да плещите глупости за някакво хуманно отношение по време на тоталитарна власт. Диктатурата и тоталитаризмът нямат нижда от дефектни индивиди и винаги ги замитат под килима.
30
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше специални училища, разбира се. Днес още се мъчат да затрият малкото останали оттогава. Имаха си и колички, ако умишлено забравяте, други помним.
29
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А могат да дават на малцинството помощи за това, че се въргалят без контрол! Могат да Отпускат пенсии на мними инвалиди! Могат да "вкарват" без мито състезателни коли на име на инвалид...Мръсни комунисти, душът народа колкото могат!
28
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви специални училища е имало при соца бе, вие май живеете в некъф филм. Тогава *** си бяха проблем на родителите, каква инвалидна количка на 6-годишно дете, кви пет лева! Ималл били персонал... Забиваха ги в някакви болници вдън горите и се отнасяха с тях като с животни. Тогава беше важно комсомолците да маршируват и да махат със знаменца.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АзИ малко по малко в България ще останат само здравите, умните и силните...... като тебе!
26
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Социалните и те са една мафия!Отпускат по 389 лв. за балнеолечение. При изложен ценоразпис на услугите на най-близката БзАЛ тази сума няма да ми стигне за три дена!!60 лв. легло 8лв.магнит 10лв.тенс30лв.лечебен масаж долни крайници 30лв.пасивна гимнастика дк25 хранаИ какво лечение ще проведа за три дни?Докато си подредя багажа и трябва да си ходя!
25
2
 
20
 
! Отговори
Един преди 5 години
Ето какво се случи като изведоха децата от институциите/затвори/!Филми ,репортажи за лошо отношение,ниски заплати на персонала!После ги оставиха на майките,да не са без родител и семейна среда!Е и ,но не предвидиха точно алтернатива,че тежко увредения пак иска специализирани грижи и родителя не може да я предостави!Пак дупка!Смятам,че ще намерят решение,и пак ще се върне частично държавната грижа в дневни центрове!Лично,не виждам друг начин в момента,а и в много западни страни е така!
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, направо в Космоса са ги пратили да ги крият. Айде по-полека с измислиците.
23
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига лъгахте! Нищо не се е крило, някои помним. Две такива деца имаше в нашия квартал и родителите им нямаха проблемите, които имат родителите сега. Имаше и специални училища, и специален персонал.
22
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бедни бездушни тесногръди злобни!С една дума Българин !
21
21
 
8
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 22Едно време такива деца ги криеха.Нито колички нито лечение каквото всъщност и няма.Тогава такива деца не излизаха от дома си.Освен това имаше т.н климатични училища където всъщност всичко се свеждаше пак до скриване на проблема.Соц.обществото трябваше да бъде сдраво и жизнерадостно.
20
3
 
11
 
! Отговори
5698 преди 5 години
Ето и други пропуски -за колички ,освен креспендо за асистент на протестиращите майки.Защо да дават пари на парче,а не за дневни центрове за децата в които да има различни специалисти,а не да ги размотават напред назад!Какви са тези искания само за асистенти!Да се осигури траспорт от държавата,с който децата да се извозват до дневните центрове!Иначе само ще се искат пари,а асистента не е специалист по всичко,колкото да смени за кратко майката!Не да няма асистенти изобщо,но за стари хора напр.