Възстановки ли? Отнемат пушките на опълченците, хайдутите...

Нов закон иска да се премахнат оръжията от исторически възстановки
Обновена: 23 юни 2018 08:01 | 23 юни 2018 07:45, Петя Славова
98
Възстановки ли? Отнемат пушките на опълченците, хайдутите...
Снимка: архив, Булфото

Нов закон по нова евродиректива се подготвя във връзка с използването на огнестрелно оръжие в исторически възстановки на героични събития от миналото.

Подобни инициативи са не само преклонение към историята, атракция за публиката, но и силен коз в патриотичното възпитание на младите, пише "Монитор". Също така те са източник на приходи от културен туризъм.

Местните управи помагат финансово за провеждане на проявите, защото те са реклама за общините и събират много туристи не само от България.

Юристът Огнян Маринов, председател на Национално дружество "Традиция", което се занимава с представянето на подобни исторически спектакли на открито, обяснява, че евродирективата има само препоръчителен характер.

Не се прилага едно към едно в националното законодателство на която и да било страна, но ако на тази база се приеме закон, може да сложи край на историческите възстановки.

Ако законът се приеме ще се наложи опълченците и хайдутите да ползват бутафорни оръжия от дърво и стиропор, както е в киното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари