Експерт: Да не упрекваме МВР! Не са чак толкова бягствата!

Според Николай Радулов, Министерството не решава проблеми
25 юни 2018 10:15, Петя Славова
18

"Нямаме основание да упрекваме МВР, трябва да обърнем внимание на охраната на затворите и на затворническото дело, т.е. на Министерство на правосъдието. Не са чак толкова много бягствата - през 2017 били 8, но става въпрос за тежки рецидивисти, дори за няколко дни може да се случат непредвидими инциденти", каза в студиото на Bulgaria ON AIR експертът по сигурност и бивш главен секретар на МВР Николай Радулов.

Той добави, че подходът, който демонстрират от Министерството е неефективен и показва нежелание за решаване на проблемите.

Още по темата

Експертът посочи също, че има проблем с хората, които отговарят за режима, в който живеят затворниците.

"Социалните работници нямат добра преценка. Виждал съм Митьо Очите в Слънчев бряг по време на отпуска от затвора", каза Николай Радулов в "България сутрин".

Бившият министър на вътрешните работи ген. Чавдар Червенков обърна внимание ненаправения избор на държавата на тип затвори - общежития от отворен тип или затворени такива.

Той потвърди, че сектор "Сигурност" се намира в криза, като посочи една от причините - недофинансиране. Генерал Червенков акцентира на ниската привлекателност на службата "охрана в затвор" и на недостига на кадри.

"Скоро имаше протести на надзирателите. Дадохме им няколко милиона, протестите свършиха, но проблемите останаха. Там отиват хора /надзиратели - б.р./ които не отговарят на условията. Те не се уволняват, защото няма кой да дойде на тяхно място", каза ген. Червенков.

Бившият министър на вътрешните работи обясни, че на затворник, който работи, му се зачитат 2 работни дни за 3 като прекарано време в затвора, но уточни, че има различни видове затворници.

"Има незакоравели престъпници, за които е добре престоят да бъде облекчен. Но напоследък има недоглеждане и формализъм. Главната дирекция за охрана на затворите също печели от труда на работниците. Ако не си в състояние да им осигуриш охрана, значи този режим трябва да се прекрати", заяви Червенков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, аз като прос.т данъкоплатец, който никога не е работил в МВР да попитам - колко души трябва да избягат, че да "имаме право" да упрекваме милиционерите?И само да напомня - последния избяга от следствения арест, така че няма защо да намества министерство на правосъдието.
15
1
 
1
 
! Отговори
зоро преди 5 години
пълно с арогантни и прости полицаи за цял един следобеден работен ден чакане не можахме да подадем документи за лична карта 88151
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и държавата ни не е особено голяма. Да пуснем на свобода тези, които са в повече.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 13Нормално е да е така,след нароилите се безчет "университети",където прибират куцо,кьораво и сакато! Да завършиш средно също е толкова лесно,колкото да идеш в кварталната кръчма и да се налюскаш с ментак до припадък!Навремето имаше СМУ,откъдето излизаха добре обучени милиционери с по един западен език на сравнително добро ниво и руски такъв.Офицерските кадри пък задължително завършваха Симеоново,с приемните изпити за СУ-български и стория.А сега всички с желание от улицата в МВР
12
0
 
5
 
! Отговори
леле мале преди 5 години
ще го упрекнем когато всички избегат
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Tivas Да много от полицаите и инспекторите ако им се даде да напишат собствено ръчно текст от една страница или няма да може да се разчете написаното или правописните грешки ще са " пожар". Пък и да беше само това , като цяло нисък интелект, ниска култура а това води и до нисък професионализъм. Да ме извинят интелигентните полицаи с качествата на професионалисти - има и такива но в ограничено количество .
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бягат ами ги пускат, за да освободят място в препълнените затвори.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да упрекнем журналистите тогава. Какъв зор имат да отразяват всяко бягство на затворник?
8
4
 
2
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
За пореден път държавните *** демонстрират наглост.1 избягал затворник е много драги ми министри, а не 1000. 1 дори да има е много, ама ако питаме теб и 1 милион да избягат пак ще са малко. Ей глупости ръси, ама по гръб не пада. Върти го, печи го, но няма да си признаят, че всички проблеми се коренят в тяхната собствена некадърност. А на тази глупост написана като сценарии за филм никои не вярва. Като ще пишете фантасмагории нека да са малко по реалистични.
7
3
 
6
 
! Отговори
Tivas преди 5 години
Айде малко уважение към МВР де, те не били толкоз много избегалите-само 1000 "Отклонили се"?? Я им пуснете писмен изпит по Български да видите могат ли да пишат?? Стига вече де-полицайте не са Ви виновни!Реплика на министъра- Ние не мислим, ние действаме!!!
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То в тоя ред на мисли и кражбите, грабежите и другите безчинства не са много, нарушенията по пътищата не са много ... дайте да ги оставим на мира хората, не че те много са се стреснали ...
5
1
 
3
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 5 години
Материал за размисъл : Изречено в неБългарската бтв " Онзи ден хвалих хърватите и вчера имах среща с премиера !"
4
2
 
7
 
! Отговори
Коко преди 5 години
Давайте на МВР и Мин, на правосъдието по 40 заплати при пенсиониране и още им увеличете заплатите докато "служат" на народа. цецка не се обажда изобщо.
3
2
 
12
 
! Отговори
АХЕ преди 5 години
Те не са много ама са сериозни: Братя Галеви, Онзи дето живее в Дубай, тия двамата от оня ден и още 900 знайни и незнайни герои, наказани от нашето правосъдие, но все още в издирване от МВР и Правосъдните власти?????!!!! Но не са много - НЕЕЕЕ НЕ СА, ВЕРВАЙТЕ МИ!
2
2
 
13
 
! Отговори
Fck преди 5 години
А кого да упрекваме бе баба Петкана от Летница жената вече е с трайни увреждания на психиката. Не били чак толкова две бягства за три месеца си е множко хахахаха.
1
1
 
18
 
! Отговори
Башка Луд преди 5 години
Направо да си ги похвалим!Властта не търпи критики! Скоро ще ни накарат да си траем щото...Това да ви напомня на едно близко минало? Ученикът върви бодро, по стъпките на дългоносият си учител!Винету се е срастнал с държавата, мафията си има държава. И като всяка мафиотска структура, използва морков и пръчка! В случая моркова е за бронзовите братя и ниско интелигентни граждани, за останалите, остава да си плащат рекета и да си траят!