Любов из Летница!? Не, затворникът, отвлечената, снайперистите...

Градчето сега е притихнало след кошмара с избягалия Борис Иванов
25 юни 2018 09:00, Златко Желев
66
Любов из Летница!? Не, затворникът, отвлечената, снайперистите...
Снимка: МВР

"Навсякъде бе пълно с полиция и жандармерия - гледахме какво става и всичко бе като във филм", казва пред "24 часа" Детелина Нашева от Летница.

Градчето сега е притихнало, след като жителите му станаха свидетели на залавянето на беглеца затворник Борис Иванов.

"Преди да нападне Петкана, затворникът влязъл при дядо Борис Ванков", сочи Детелина към потънала в зеленина къща.

Старецът живеел сам, боледувал от Алцхаймер и внукът му Здравко всеки ден идвал да го наглежда, обяснява жената.

Още по темата

Здравко обаче отсъства, но тъща му Иванка Банова охотно подема разказ за преживяното от него - той всъщност първи позвънил на тел. 112, за да съобщи къде е затворникът.

Отишъл Здравко, както обикновено, при 83-годишния си дядо да му занесе обяд, а той му казал, че вътре има някакъв човек.

"Какъв човек бе, дядо, какво ти каза", усмихнал се Здравко, като си помислил, че старецът нещо си фантазира. Но дядо Боре отвърнал, че онзи го попитал сам ли е, къде е жена му.

"Излезе някъде и събра комшийките", продумал възрастният човек, объркан от болестта.

Всъщност, когато Здравко влязъл вътре, чул, че се трескат вратите на шкафа. Помислил, че старият нещо се е объркал и блъска, отворил стаята, а насреща му се изправил Борис, в ръката му проблеснало нещо метално.

"Стъписах се и не можех да мръдна от вратата", разказвал после за преживения ужас младият мъж. Рецидивистът тръгнал към него, а той хлопнал вратата и побегнал. Видял обаче, че престъпникът тича след него. Успял да се добере до колата си, стигнал до края на улицата и гледал в огледалото какво ще предприеме Борис. А той излязъл до дворната врата и после се върнал вътре в къщата.

"Тогава зет ми позвъни и ми каза, че издирваният затворник е в къщата на дядо му", разказа Иванка. Бил истински уплашен и допълнил, че се обадил на тел. 112, съобщил какво е видял, но не му повярвали.

Иванка пък взела да набира по телефона младши инспектор Митко Димитров, но така и не могла да се свърже с него. След около половин час той сам я потърсил. През това време Здравко отишъл на центъра на града и повикал жандармеристите.

Междувременно беглецът прескочил през зид, делящ двора от обраслата в храсти и високи бурени улица. Там, където прескочил, имало изпочупени керемиди. И тъй като мястото е съвсем уединено, понеже е в края на Летница, после безпрепятствено стигнал до къщата на Петкана Матеева.

Бедната постройка е последната на улицата, в близост до жп гарата. Оттатък пътя се простира пустош, а най-близката къща е на стотина метра по-надолу.

Сега вратите и прозорците са здраво залостени, няма никакви признаци на живот. Ваня и Детелина предполагат, че изплашената около 60-годишна жена се е скрила при някое от 5-те си деца.

Нейната снаха Мая разказвала пред съседи, че свекърва ѝ спяла, когато Борис влетял при нея и я събудил. Попитал я с кого живее, тя отговорила, че е сама.

"Ставай", изкомандвал беглецът. В ръка стискал лозарска ножица, задигната от дома на дядо Боре. В страха си Петкана не могла да реагира и получила удар от затворника. Поискал хляб и пари, после я изкарал на улицата и поели край линията.

Тук вече късметът му изневерил, защото насреща им се появил полицаят Димитров с колата си. Борис мигновено клекнал във високия бъзак, жената стърчала права, здраво приклещена от ръката му. Инспекторът запазил спокойствие и нехайно попитал какво става, накъде са тръгнали. 

"Ааа, нищо не се е случило. Любовна двойка сме", отвърнал затворникът.

Жената обаче правела мимики с уста и сигнализирала, че не е така. Димитров разбрал, престорил се, че вярва на обяснението, и продължил по пътя си. Спрял по-надолу и потвърдил пред чакащите жандармеристи и хора от Специализирания отряд за борба с тероризма, че това е техният човек.

Тогава погнали Борис, който хукнал в отчаян опит за пореден път да избяга. Предупредителни изстрели му показали, че нещата са сериозни.

Борис Иванов е бил заловен с тактиката "свински лов", заяви главният секретар на МВР Младен Маринов на извънреден брифинг в събота вечерта. През цялото време действията му са били следени от снайперисти.


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"50 нюанса" пасти да яде .Еротичен разказ в новинарски сайт ... Е това се казва демокрация !

Пиара е пълен ,ГЕРБ започват от рано предизборния кала/мбур за догодина. Тия гер/бе/ру/ги помните ли как дойдоха на власт - "залавяха" похитителки банди които лидера на ГЕРБ лично познава/той лично се изпусна в ефир/. Тия избЕгАли затворници колко им платиха да го играят опасни?
53
6
 
19
 
! Отговори
Снайпер преди 6 месеца
Защо не са теглили един куршум м/у очите на този бАклук?
52
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тва е сюжет за кинематография Београд. Друго нема.
51
1
 
23
 
! Отговори
браво преди 6 месеца
Евала на кварталният, че с личен автомобил е свършил служебна работа ... за пореден път.
50
1
 
29
 
! Отговори
Бау преди 6 месеца
Борис е меко казано глупав. Хем бяга, хем напада хора ... Ако си беше пуснал брада щеше да стане невидим :D
49
3
 
8
 
! Отговори
marquise преди 6 месеца
Очакваме сега, ЕС да направи предложение пред Комитета за Нобелова награда в Стокхолм да удостоят с Нобелова награда за Мир за 2018 годона, Премиерът на Р. България, г-н Бойко Методиев Борисов.
48
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
България загива
47
0
 
25
 
! Отговори
Dnеs.bg преди 6 месеца
Обещаваме за в бъдеще да ви пускаме повече статии на колегата *** ***, защото както сами се убедихте, може много образно и художествено да поднесе една полицейска сводка за извършено престъпление :)
46
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ей това й е хубавото на демокраСТията... Много екшъни, кеф...
45
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По добре да освободят всички затворници и да не вкарват никой в затвора, нека си вършат спокойно престъпления. Така пресъпността ще бъде по-ниска. В българските затвори условията са такива, че там стават по-големи рецидивисти и всякя година да свобода излизат само по-изпечени и озлобени престъпници и положението с престъпността става още по-страшно.
44
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Как ще влезе ако е заключено, да не тръгне с инструменти да отваря. После олеле какво стана. Не го разбирам това, порта, външна врата винаги заключени. Така моя позната с многото обири през ноща, с насмешка ни гледаше как заключваме вратата и подпираме дръжката със стол, а чантата ми е в спалнята. И така едина нощ, чантата и в коридора с изтеглена предният ден заплата я свиха. Друга дето плаща само кеш и свиха портмонето в един магазин. Хора не разчитайте на късмета, пазете си сами и мислете.
43
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ех тоз бъзак до гарата, от кога разправям на нашта кумета а го изкосят, на сега...
42
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ехеее, имам усещането, че чета някой уестърн...то пескачане на огради, то лозарски ножици, изнасилени баби, младши шерифи...
41
4
 
26
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 месеца
Смях в залата!
МВР очаква аплодисменти!
Епизод енти на брой, същия сценарий!
Пореден ман.гал разиграва милиционерите. Причината да го хванат е, че не се е крил! Миндянина е мислил с оная си глава и се е водил от нагона! Ако имаше капка ум, още щяха да го дирят и да се чудят, с брада ли е, не е ли, шапка има ли!
Направо трагикомедия!
Лошото е, че драгите зрители плащат с имуществото и живота си!
40
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Партизанските практики показват, че комунизмът си има почва в България.
И не е чудно, след като страната ни е превърната в гробища с безбройните съветски паметници и „браЦки могили” на съветския окупатор и русофилските лакей !
39
1
 
24
 
! Отговори
Ало, ало преди 6 месеца
Ако имате проблем - тел.112
Телефонът на неДОВЕРИЕТО!
38
0
 
21
 
! Отговори
РЕКЛАМА (НА МВР) преди 6 месеца
Цялата история подозрително ми напомня за оная реклама на кренвирши където се питат един друг " Абе чичо Гошо, какво слагаме в наденицата"
"Ми свинска плешка слагаме, и джолан, как какво. А в кебапчетата и мерудия"
37
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Избягал от затвора рецидивист върти любов с баба Петкана зад големия бъзак...Младши жандармерист минава от там с мастичка в ръка, под жежкото юнско слънце и приветства влюбените... и това звучи като рекламно обобщение на авантюрите, които могат да се прочетат в нов бест селър.
36
2
 
13
 
! Отговори
Чапай преди 6 месеца
Колко пъти, един ли сто ли???!!! ГРУХ....
35
0
 
15
 
! Отговори
Бате Гойко преди 6 месеца
Колкото да се правя на интересен. Неточното е, че авторът нарича напознат за него възрастен човек "стария". За препинателните знаци- прочети пак статията и ако не намериш нередности- обратно в училище.