На пунктовете Кардам и Дуранкулак – конфискуват сурово месо

15 огнища на африканска чума има в румънския окръг Тулча
25 юни 2018 17:07, Анисия Иванова
1
На пунктовете Кардам и Дуранкулак – конфискуват сурово месо
Снимка: Булфото

Засилва се контролът на ГКПП-Кардам и ГКПП-Дуранкулак на моторни превозни средства и на личния багаж на преминаващите за суровини и храни от свинско месо, които крият риск да пренесат вируса на африканската чума, съобщиха от областната епизоотична комисия. В румънския окръг Тулча към момента има регистрирани 15 огнища на болестта.

Забранява се вносът в областта на свинско месо и суровини от него от страни от ЕС и трети страни и за лична консумация. На границата ще се проверяват автомобили и личен багаж на влизащите. При установяване на свинско месо или суровини от него те ще бъдат конфискувани и предавани за унищожение, съобщи "Фокус".

Болестта е особено опасна и нанася огромни икономически щети, ако заразата засегне ферми за отглеждане на свине, заяви директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Анелия Андонова.

В най-големите комплекси в Добричкия регион - в селата Козлодуйци и Дъбовик, се отглеждат съответно 45 000 и 12 000 свине, посочи д-р Борислав Каменов, началник на отдел "Здравеопазване на животните" в областната дирекция.

Той посочи, че вече е подготвена схема с вероятните направления на придвижване на дивите свине, които най-често изминават разстоянието от землището на тервелското село Нова Камена до крайморското Батова, като при това животните могат да пробягат за денонощие 90 километра. Ловните дружини ще намалят популацията на дивата свиня като част от превантивните мерки срещу разпространението на африканската чума.

"За тази болест няма открито лечение, тя напада млади и стари животни и резултатът е смъртност”, каза д-р Борислав Каменов. „Разпространението й става чрез битови отпадъци, изхранване на животните с кухненски отпадъци и чрез дивите животни, които имат както движение през границата и влизат от Румъния, така и вътрешно движение”, обявиха лекарите.

Общините в Добричкия регион трябва да определят терени, на които да се събират умрелите животни. В свинефермите трябва да се засилят дезинфекционните дейности и да се проверят огражденията, за да не се допусне контакт с диви животни, разпореди областната епизоотична комисия.

Трябва да се извърши дезакаризация и дезинсекция на тревни и водни площи с цел недопускане разпространението на заразата чрез кърлежи, комари и други насекоми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари