София, Плодвив, Варна… Бум на варицела и скарлатина!

Ваксина има в ЕС, но не можем да си я внесем, незаконно е
25 юни 2018 08:10,
19
София, Плодвив, Варна… Бум на варицела и скарлатина!
Снимка: архив, Булфото

Бум на варицела и скарлатина отбелязват епидемиолозите в страната, показват данни на регионалните здравни инспекции.

Макар и заболяването да се проявява целогодишно, сборните групи в детските градини и заниженият санитарен контрол определено допринасят за нарастналия брой на инфектираните, съобщиха педиатри.

Обикновено, при шарките има леко покачване на заболеваемостт през пролетта, поясниха те.

Най-много са заразените в София, Варна и Пловдив.

От общо 132 дихателни инфекции, регистрирани в Столичната регионална здравна инспекция в София за петте работни дни на миналата седмица, 88 са с шарка. 74 са случаите на варицела, със скарлатина са регистрирани 12, а 2 други с паротит.

За същото време във Варна случаите на скарлатина са 27, а тези с варицела – 31.

В Пловдив само до преди две седмици заразите са били най-много – 60 случая на варицела и в от скарлатина. Прези последните седем дни обаче те са започнали да намаляват, отчитат от Регионалната здравна инспекция. Там те вече са съответно 39 и 13.

Подобна е ситуацията и в останалите региони на страната. Педиатри предполагат, че една от причините са сборните групи в детските ясли и градини през лятото, където според тях санитарният контрол не е достатъчен. Към причините е и тази, че в страната ни няма ваксина срещу варицела, тъй като медикаментът не е регистриран, пише "Монитор".

В Европейския съюз тя е залегнала в имунизационните календари. Нашата страна е единствената държава в ЕС, в която ваксината не е регистрирана.

Родителите обаче не могат да я внесат за децата си от Гърция, Румъния и дори от Македония, където тя се продава. Ваксината е жива и е на специален транспортен режим, коментира доц. Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение в Инфекциозната болница в София.

Слагат се две дози и педиатри не биха се наели да я поставят, след като не са наясно как тя е доставена и съхранявана.

Между 30 000 и 40 000 пипват болестта у нас всяка година. Повечето от тях са деца. Усложненията до които може да се достигне при неправилно лечение са варицелен енцефалит в мозъка, от какъвто почина момченце през зимата и редица белодробни заболявания, включително и вътрешни абцеси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11---------------------------------Няма учители.За тези заплатки.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пък дядо ми се разболя от подагра, щото не беше ваксиниран.
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми да продължават да не ваксинират децата си ,и като се разболеят да си плащат сами лечението.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И да имаш и да нямаш такава ваксина, настинеш ли яко и да ти падне имунитета- хващаш каквото прелети покрай теб.Миналия месец колежка се разболя от туберколоза, след като изкара на крак с антибиотици зимно-пролетния грип. И тя е била ваксинирана срещу туберколоазата.Добавете и тоталната мърсотия в БГ и нулев санитарен контрол= честитка!
12
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време биеха такава ваксина на народа да е кротък за да не протестира, ама ние не сме го знаяли.
11
3
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
От статията излиза, че в София има 88 заболели от вариола. А като цяло - поръчкова статия, обслужваща фармафията.
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В градина от м.май настъпва хаос - сборни групи.Децата се събират без никакви правила.Може би по реда на пристигане сутрин.В една група има деца от до V група.Вече няколко години не могат да ми обяснят как събират децата.За мен като родител логиката е да съберат и група и и V група.Всяко лято има бум на шарките.Всички деца играят на една една площадка с няколко пясъчника.Всички заедно гледат театър.И познайте какво се случва.Последен ден - варицела.Децата плачат в сборни групи.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8Вариолата е унищожена, не варицелата.Преди да казваш да се образова онзи, се образовай ти.Варицелата има около 0.5% шанс (едно на двеста деца) да премине кръвно-мозъчната бариера, и да направи енцефалит.
8
2
 
5
 
! Отговори
ДО 3 ДЪРВЕНИЯ ШОП преди 5 години
АБЕ КОЙ ЩЕ ТИ ИДВА В МРЪСНАТА ШОПИЯ ДА ТИ СЛУША СРЪБСКИЯ ГОВОР БЕ.СКАЧАХТЕ И ВИКАХТЕ ДОКАРАХТЕ НИ ФАШИЗМА СЕГА ПРОВИНЦИЯТА ВИ ВИНОВНА СЪРБИ-ШОПИ....ЗАТРИХТЕ ЗАВОДИТЕ НЯМА РАБОТА И РОБИТЕ ИДВАТ ДА РОБУВАТ В ШОПИЯ.ТИ СЕ БОЙ ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН ДРУГ ЕТНОС ЧЕ КАТО НЯМА КАКВО ДА КРАДЪТ В ПРОВИНЦИЯТА ЩЕ ДОЙДАТ ВСИЧКИ ТАМ В ШОПИЯ И НЯМА ДА МЕКАТ А ЩЕ ГОВОРЯТ НА ЕДИН ДРУГ ЕЗИК ТОГАВА ЩЕ ВИ ВИДЯ ШОПИЯТА АНКЛАВА НА ГЕРОПАТА.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай ***"От варицела се умира" !!!!!Моля да се образоваш щото и дилъра ще избяга от теб заради глупостите ти. Тази "варицела" няма нищо общо с истинската ВАРИЦЕЛА, която е унищожен щам!
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Taka e v bednite strani. Taka e v bg
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай ХойПреди да пишете глупости, проверете имунизационния календар. За тези болести ваксини НЕ СЕ ПРАВЯТ.полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенце тип Б, хепатит Б, пневмококи,морбили, паротит, рубеола, туберкулоза.Това е.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пък Бойко оправя Света ! децата да се оправят както могат
3
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ниска хигиена и болестите са тук.София се превърна в провинциален град с миекащи и киекащи диваци.Тези ще ни донесат и холера.УЖАСт!
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1Супер готино е да си УМЕН И КРАСИВ ЗАЩИТНИК НА ВАКСИНИТЕ, ако и разбираше нещо щеше да е супер. В имунизационния календар такива ваксини НЯМА.Да се плюе срещу родителите дето не са си ваксинирали децата против скарлатина - се прави просто за удоволствието от плюенето. Воявк като е глу
1
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво е един пиклив енцефалит пред опасността да получиш алергична реакция от ваксината. Не на ваксините и принудителните ваксинации! Ако децата са умряли, значи така е решил Господ. Боже, запази децата и най-вече майките им от идиотщина!