Ромите в Ботевград се оплакаха: Полицаите действаха като мафиоти!

Според тях имало полицейско насилие, ще си търсят правата
26 юни 2018 08:58, Петя Славова
290

Част от жителите на ромската махала в Ботевград се събраха, за да изразят своето възмущение от насилието, което по думите им полицаите са упражнили над тях. От полицията пък разпространиха кадри от охранителна камера от нападението на роми над полицейски автомобил в събота вечерта. Униформените, отзовали се на сигнал за силна музика в блок, са били "посрещнати" с колове и камъни.

Към недоволните роми се присъедини и Илия Илиев от партия ДРОМ. Той подчерта, че хората са много наплашени и има грубо погазване на правата им от страна на полицията.

"Ще искаме пълно разследване на случая и да се установят виновните полицаи, които са стреляли по невинни хора. Ще настояваме прокуратурата да установи полицаите, които са превишили правомощията си", заяви той пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Гина е една от пострадалите, а по лицето ѝ има следи от сачми. Пред камерата ни тя разказа, че се е показала на прозореца и почти веднага по нея е стрелял жандармерист, след което жената пада на земята. Пострадалата смята да заведе жалба в полицията. Мъжът ѝ каза, че органите на реда са тръгнали към тях агресивно.

Според ромите жандармеристите са действали като мафиоти. Мнението подкрепи и Илия Илиев от ДРОМ. Той посочи, че разчита вътрешният министър Валентин Радев лично да се заеме със случая. В противен случай ромите са готови на протестни действия.

След случая военният министър Красимир Каракачанов се застъпи за полицаите, но Илиев му препоръча да си гледа самолетите и да не се занимава с ромите.

"Г-н Каракачанов, държавата не е ваша", настоя той.

Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов не пожела да коментира твърденията на ромите, че са нападнати от полицията и подчерта, че има достатъчно записи от охранителните камери.

Той е бил информиран, че по сигнал за силна музика полицаите са дошли да спрат това нарушение на обществения ред, след което е възникнало напрежението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари