Ромите в Ботевград се оплакаха: Полицаите действаха като мафиоти!

Според тях имало полицейско насилие, ще си търсят правата
26 юни 2018 08:58, Петя Славова
290

Част от жителите на ромската махала в Ботевград се събраха, за да изразят своето възмущение от насилието, което по думите им полицаите са упражнили над тях. От полицията пък разпространиха кадри от охранителна камера от нападението на роми над полицейски автомобил в събота вечерта. Униформените, отзовали се на сигнал за силна музика в блок, са били "посрещнати" с колове и камъни.

Към недоволните роми се присъедини и Илия Илиев от партия ДРОМ. Той подчерта, че хората са много наплашени и има грубо погазване на правата им от страна на полицията.

"Ще искаме пълно разследване на случая и да се установят виновните полицаи, които са стреляли по невинни хора. Ще настояваме прокуратурата да установи полицаите, които са превишили правомощията си", заяви той пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Гина е една от пострадалите, а по лицето ѝ има следи от сачми. Пред камерата ни тя разказа, че се е показала на прозореца и почти веднага по нея е стрелял жандармерист, след което жената пада на земята. Пострадалата смята да заведе жалба в полицията. Мъжът ѝ каза, че органите на реда са тръгнали към тях агресивно.

Според ромите жандармеристите са действали като мафиоти. Мнението подкрепи и Илия Илиев от ДРОМ. Той посочи, че разчита вътрешният министър Валентин Радев лично да се заеме със случая. В противен случай ромите са готови на протестни действия.

След случая военният министър Красимир Каракачанов се застъпи за полицаите, но Илиев му препоръча да си гледа самолетите и да не се занимава с ромите.

"Г-н Каракачанов, държавата не е ваша", настоя той.

Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов не пожела да коментира твърденията на ромите, че са нападнати от полицията и подчерта, че има достатъчно записи от охранителните камери.

Той е бил информиран, че по сигнал за силна музика полицаите са дошли да спрат това нарушение на обществения ред, след което е възникнало напрежението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
12
 
1
 
! Отговори
! преди 5 години
До АнонименМалцинството в либерални държави имат права а мнозинството задължения. Всичко останало е фашизъм и комунизъм.
127
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко ще се потули до две седмици което е жалко за една правова държава като България.
126
13
 
5
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Всеки има право да се защитава от произвола на държавата. Когато съпругата на фъфлещият вицепремиер демонстрира животинско удоволствие от малтретирането на цяла етническа група (защото е нискочела май муна), това не може да доведе до нищо добро. Когато вътрешният министър е Т-пак, който нарежда на цялото министерство да ходят на работа като пирати, това също е проблем.
125
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полицията има правото да прилага сила, когато някой нарушава обществени ред или е престъпник, и не се подчинява на полицейско разпождане - останалото е гей БХК гавра.
124
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една химическа атака като сирийците заслужавате че да ви дойде акъла
123
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се изсипва жандармерията и с картечниците фа ги почва. До последния шведец.
122
6
 
2
 
! Отговори
! преди 5 години
До ЛудТи си расист!!!
121
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 140Проблема със силната музика ще се реши ако се отнема техниката след трикратно нарушение.
120
19
 
2
 
! Отговори
! преди 5 години
До кога така до кожа питам. Колко пъти заедно от БХК, ДРОМ и А5 сме питали до кога?Полицията вместо да преследва ксенофобските и расистки изказвани в медите и Интернет ходи да спира музиката на хора от малцинството. Ромите имат права и това насилие на българската полиция и жандармерия спрямо ромският етнос е всекидневно. Тук е имало камери да заснеме посегателството на полицаите върху празнуващите роми но на много места няма камери и там ромите са бити и унижавани от българската полиция.
119
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 134Котка и куче не могат да живеят заедно. Така и роми и българи. Искаме територия в която да си живеем ние, далеч от вас. Писнало ни е да ни биете и мразите само защото сме се родили роми. Затова вече искам независимост от вас. Вече не се определям за български гражзанин вие сте садисти. Искаме помощ и закрила от великите сили. Българите бият и убиват роми както Милошевич избиваше босненци.
118
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полицаи, имате пълната ми подкрепа в случая.Браво, момчета.
117
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема със силната музика така и си остава нерешен, за мен трябва със закон да се забрани този тормоз и да се носи наказателна отговорност от нарушителите. И не е само ромските махали, но там наглостта е на 100%. Не може да претендираш, че си невинен добросъвестен гражданин, когато тормозиш другите!
116
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 113: Не са "самозабравили се хора", а "самозабравили се животни".
115
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До !Ама никой не казва, че нямат...Нека си имат, всички хора имат права. Бъркате правата със слободия и с "ще правя каквото си искам". Това, че имате права, не ви дава позволение да нападате, да биета, да крадете и т.н. Това право го нямате
114
0
 
22
 
! Отговори
Луд преди 5 години
До !Ромите имат задължения, това трябва да се знае и да се набие гъзовете им.
113
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъ пана, ти наистина си тъ панар.Толкова ли не виждаш, че това е провокационно изказване? Или ти сам си го писал?
112
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 130Ако българите си затворим очите то след години ако направим мирен протест същите тези копс ще ни бият и това няма да се приеме за насилие. Мисля че всички бълтари трябва да се събудим.
111
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може подобни изстъпления да стават за една силна музика. Трябва разследване и наказание за и дьота, наредил акцията.
110
3
 
16
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
"...Искаме САЩ да ни направи Косово и тук"И като ви направи, кой ще ви издържа бе ***.ло.ум.ник. От къде мислиш идват социалните помощи и пенсиите? От тия дето работим. Ако ви направят държава, ще емигрират от нея до половин година.
109
1
 
22
 
! Отговори
Край преди 5 години
След като години наред привикваха полицайте да дават обяснения що са набили някого - стигнахме до там тях да ги бият. Виктор Николаев да не се чуди и той беше в общия толерстки хор.