Отново недостиг на инсулин в аптеките. Докога?

Да се ограничи реекспортът, настоя експерт пред Bulgaria ON AIR
28 юни 2018 08:40, Петя Славова
16

От известно време пак няма достатъчно инсулин в аптеките, каза Елисавета Котова - председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет.

Тя даде за пример няколко града, където в нито една аптека няма инсулин. Проблемът може да се реши, ако бъде ограничен реекспортът. В момента ако диабетик няма инсулин търси през социалните мрежи или по телефон от някой, който се е запасил. Другият вариант е да си го купи от аптеката, ако го има, но на свободна цена.

Освен това пред болните има и друга трудност - те получават определено количество инсулин, като не е ясно дали ще им стигне, съобщава Bulgaria ON AIR.

Люба Костадинова, майка на двегодишно дете с диабет, разказа как много трудно в детските градини се съгласяват да приемат такива деца. Персоналът се страхува, допълни тя.

Костадинова обясни, че не може да започне работа, защото няма къде да остави детето си. Освен това всеки месец трябва да ходи с него на лекар, за да получава рецепта за инсулин. Без този медикамент той може да преживее не повече от ден-два.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за Боян Рекламата имаше всичко!
12
1
 
1
 
! Отговори
Импортер преди 5 години
Има разлика между "реекспорт" и "престъпен реекспорт на субсидирана стока".Колкото и да реекспортирате маратонки, да речем, те няма да станат дефицитни, тъй като мога да ви внеса и продам каквото си искате количество, без да разчитам на държавни средства.Може би ще е по-добре да се прекрати субсидирането на инсулина, цената му да скочи няколко кратно, но да е наличен. Или да се измисли схема за лично субсидиране, която да не позволява печеливш престъпен реекспорт.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
свекърва ми е с диабет . тук в България не стига че скъп инсулина ама и понякога липсва.в Германия в аптеката плащаш само рецептата - 4.50 евра . ама са със семейна здравна застраховка - 329 евра на месец за 4 души . тук с 20 лв на месец смятай за какво стигат.
10
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Уважаема Петя,Защо не написа нищо, когато Глинка осъди диабетиците на смърт? Дали защото е пасивен любовник на Пепи или...?
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това може да стене само в *** тези *** от ГЕРБ изобщо знаят ли за какво става въпрос изобщо????? че без това не може да се живее!!!!!!!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
DO KRAQ NA BG A TOI E FAKT
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДОКАТО НЕ СПРЕТЕ ДА СИ КРАДЕТЕ ДЪРЖАВАТА, ПРОКАЖЕНИ, НЕДОКЛАНИ КАУРРСКИ НЕДОРАЗУМЕНИЯ!!!ПО-ДОЛНИ СТЕ И ОТ НАЙ-ДОЛНИТЕ!!!
6
1
 
13
 
! Отговори
реалист преди 5 години
За болните винаги нещо не достига. За политиците винаги има в излишък. Оставка!!!
5
1
 
14
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Как докога? Докато не размажем тиквите на всички политици (без значение от партиина принадлежност) и всички бивши БКП-ци заедно с цялата им рода по паважа и улиците на всички населени места в България. Дотогава цирка ще е същия или още по голям. Със стари , нов бардак не се прави са казали хората.
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе , какво като уморим някой и друг диабетик! Важно е да присъединим Западните Балкани в ЕС!
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е стратегията на българските управници! Да държат в страх и напрежение народа. Докога?
2
2
 
15
 
! Отговори
Тиквата преди 5 години
Бе важното е, че рестартирахме проекта АЕЦ Белене!
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До винаги. В коя "държава" се намираме?