Съединение пред бедствие! Пороят – непрестанен

Въпреки дъждовете няма бедстващи хора и места без ток
Обновена: 28 юни 2018 12:28 | 28 юни 2018 12:00, Анисия Иванова
11
Съединение пред бедствие! Пороят – непрестанен
Архив: Булфото

В Община Съединение се обсъжда обявяване на бедствено положение заради поройния дъжд, съобщи кметът Атанас Балкански. "Наводнени са дворове и приземни етажи, водата по улиците достига 60 см”, каза той. В момента заседава Оперативният щаб, за да обсъди извънредните мерки, които да бъдат предприети. Общински комисии са тръгнали, за да проверят ситуацията на място. "Най-тежка е ситуацията в града, който няма канализация и водата не може да се оттича”, каза още кметът Балкански.

Тревожна е обстановката в Смолян вследствие на валежите, които продължават от снощи, заяви кметът на Смолян Николай Мелемов. Ако валежите продължат, има опасност реката да излезе от коритото си. От Общината имат готовност да направят диги с чували пясък на критичните места по реката. "Има свлечени пътища по пътя Смолян – Смилян. Пътят Рудозем – Смилян е затворен", добави той. Най-късно до обяд ще бъде свикан кризисният щаб на Община Смолян, за да се предприемат превантивни мерки за овладяване на ситуацията. Най-важното за момента е, че няма бедстващи хора в общината заради усложнената обстановка, допълни той пред "Фокус".

Още по темата

Усложнена е обстановката и в община Чепеларе заради проливните валежи, каза кметът Славка Чакърова. В общината има три критични точки – свлачище на пътя към село Зорница, свлачище към село Забърдо и повишено ниво на река Чая. Според Чакърова в района около църквата "Света Богородица", единият бряг на реката е полегат и на него няма изградена подпорна стена, там има опасност реката да залее пътя и обектите наблизо.

"Екипи са на място и изграждат диги в този участък на реката, за да се предотврати излизането ѝ от коритото", подчерта Чакърова. Разчистват се и двете свлачища от пръст и паднали дървета от скатовете заради валежите. Чакърова уточни, че още сутринта е свикан кризисният щаб в общината и са предприети всички превантивни мерки за недопускане на инциденти. В общината няма бедстващи хора и населени места без ток.

Обстановката в столицата е нормална, следим нивата на общинските язовири, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. "Създали сме организация за непрекъснато следене на нивата на общинските язовири на територията на Столична община. Дежурят екипите на Столичния инспекторат и Аварийно-спасителното звено реагират за завирявания на шахти и оттоци. Работиха от сутринта на три точки във връзка със завирявания. Като цяло обстановката е нормална", каза Фандъкова. Тя поясни, че на рисковите места и подлезите има създадена организация от Аварийно-спасителното звено да реагират при необходимост, но към момента такава няма.

Порой и градушка нанесоха сериозни поражения в сливенските села през изминалата нощ. В село Глуфишево са били наводнени две къщи и мазета. Градушката е унищожила напълно лозя, овощни насаждения и посеви в землището на селото. Повалено е и дърво в центъра на селото. Дъждът е изронил част от асфалта, на места са се образували дупки, съобщи секретарят на кметството Даниела Георгиева.

Три сигнала на телефон 112 са подадени снощи заради пороя от сливенското село Самуилово, съобщи кметът Пламена Костадинова. Заради поройния дъжд са били наводнени три къщи и дворове. От проливния дъжд е прокапал и покрива на сградата на кметството. Дъждът е бил придружен и с интензивна градушка, която е унищожила лозя и прасковени насаждения. Щетите в момента се уточняват.

43 л/кв. м. са паднали в Сливен по време на пороя вечерта. Голямото количество валежи са предизвикали наводнения в ниската част на града – в района на жп гарата, на кв. "Стоян Заимов“, по бул. „Илинденско въстание“ь  "Клуцохор" и "Банско шосе", както и в района на Колодрума, съобщиха от Кризисния щаб. Заради дълбоките локви имало множество закъсали автомобили. За изтеглянето им се е наложило да се търси помощта на пожарните. Наводненията са от големите количества дъжд, изсипал се за кратко. Шахтите не са успели да поемат водата и това е довело до наводнение на улиците. Сигнали за пострадали хора не са постъпвали.

Според НИМХ най-големи количества валежи за последните 12 часа са отчетени на Рожен, в Пловдив, Пазарджик и Калиакра. За последните 12 часа на Рожен са паднали 55 л/кв. м., в Калиакра – 28 л/кв. м., в Пловдив и Пазарджик – 27 л/кв. м., в Сандански – 24 л/кв. м., в София – 21 л/кв. м., във Варна – 18 л/кв. м., в Бургас и Ахтопол – 14 л/кв. м. От НИМХ предупреждават, че валежите продължават, като се очакват по-сериозни количества.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 5 години
"наводнено ми е мазето , искам обезщетение от държавата :)" Застрахователите, при които си си направил застраховката ще те обезщетят.
8
7
 
8
 
! Отговори
До 6 преди 5 години
"Няма канализация, но магистрала?" Ами комунистите от БКП/БСП като не направиха нищо за 55 г. (45 г. преди 1990 + 10 г. след 1990), да бяха направили поне канализация, а не да бълват лъжи. За магистралния пръстен Тракия-Хемус-Черно море, който щяха да завършат всеки момент, само учехме в училище преди 50+ год. Е, и! Резултат - НУЛА!!!Ама то от плюене и злоба не им остава време...Добре, че е г-н Бойко Борисов започна да прави магистралите, че ако и това чакахме от комунистите, тежко ни...
7
3
 
12
 
! Отговори
Ами така ще бъде преди 5 години
Така ще бъде, защото леля Корни не спря да плюе и ще наводни почти цяла България. Ако си затвори малко устата, може и да ни се размине!!! Това е божият гняв.
6
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма канализация, но магистрала?
5
11
 
14
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До хъИдеята на Божият Гняв е електората на Бохохо да отече в канализацията, а не водата;)))
4
0
 
22
 
! Отговори
хъ преди 5 години
Краят на първия абзац ме смути силно: "града, който няма канализация"
3
10
 
11
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Викайте силно към Бог Бохо и Той може би, ще дойде!
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
наводнено ми е мазето , искам обезщетение от държавата :)
1
1
 
13
 
! Отговори
fake news преди 5 години
няма бедстващи хора и места без ток = Съединение пред бедствие???????? ???????????? ??????????????