България след потопа: Най-тежко e в Роман и Етрополе

Градове и села се възстановяват след пороите
Обновена: 30 юни 2018 09:36 | 30 юни 2018 09:35, Александър Попов
23
България след потопа: Най-тежко e в Роман и Етрополе
Снимка: БТА

Пострадалите градове и села след пороите през последните два дни започват да се възстановяват.

Все още е в сила обявеното бедственото положение в Етрополе, в града и селата в региона има наводнени къщи. Пътят до село Джурово е непроходим.

В Роман, където бе обявено частично бедствено положение, река Малки Искър излезе от коритото си, а хора бяха евакуирани от домовете им. Няма пострадали, но в Роман тепърва ще изчисляват щетите. Там беше наводнен цял квартал.

Още по темата
Цяла нощ екипи на пожарната отводняваха с помпи засегнатите имоти в наводнения град Роман, a заради липсата на ток в залетия квартал „Карашки” имаше засилено полицейско присъствие.

Взети са мерки за осигуряване на безопасност на домовете на жители, евакуирани от засегнати от проливните дъждове имоти в Роман. Екипите на полицията са засилени, има изградени временни КПП-та, подвижни двойки дежурят, за да охраняват имуществото, съобщиха от МВР.

Все още наводненият квартал е без ток, заради опасност.

"Главният комисар господин Николов идва дотук и каза, че няма изпускане на язовири, няма язовир, който да е в критични точки”, заяви кметът на Роман Валери Ролански. По думите му са били евакуирани 7-8 души, като всички са настанени при близки и роднини.

Критично е положението в община Садово, където пострадаха хиляди декари обработваема земя. Река Чая продължава да наводнява земеделски земи, но тази сутрин бе вдигнато частичното бедствено положение. Наводнен е пътят от Катуница към Свиленград и Пловдив, движението е спряно.

коритото на река Чая не е било почиствано над 25 години, заяви кметът на Катуница. Подавани са сигнали до "Басейнова дирекция" - Пловдив, но според кмета им "отговаряли с непрофесионализъм и бездействие". Резултатът - реката скъса две диги, тъй като е затлачена с дървета, растителност.

В района на Чепеларе водата затрудни преминаването заради тръгналите свлачища. В града има нанесени материални щети, но няма пострадали.

Нормализира се обстановката и в района на Смолян. Там бедственото положение беше отменено. Градът обаче остана в плен на калта. Река Черна се оказа с непочистени, затлачени дерета. Образуваха се свлачища, но няма  затворени пътища. Военни от сухопътни войски помагаха за възстановяването на района.

В Чепеларе обстановката се успокоява, след като преди два дни река Чая вдигна нивото си над метър и половина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари