Млади и образовани – с ниски наеми, празните жилища – с висок данък

Нова жилищна стратегия ще санкционира собствениците на празни имоти
1 юли 2018 07:30,
374
Млади и образовани – с ниски наеми, празните жилища – с висок данък
Снимка: Булфото, архив

Нова Национална жилищна стратегия предвижда да плащаме по-висок данък за апартамент, който не обитаваме, но пък да ни освободи от плащане, ако го дадем за социални цели.

Младите и квалифицирани кадри ще могат да ползват по-ниски цени за наеми, както и възможност за дялово изкупуване, или т.нар. поделена собственост, както и да купят жилища със субсидиран кредит. Това предвижда Националната жилищна стратегия, изготвена от министерството на регионалното развитие и публикувана за обществено обсъждане.

Още по темата

Тези кандидати трябва да покриват критерии като образование и професионална квалификация, която обаче да съответства на пазарното търсене в конкретния град или община. Ще се вземат предвид наличие на трудов договор, семейно положение, размер на доходите и други, пише "24 часа".

Един от ангажиментите на ползващия привилегиите е определен -срок за  обитаване на жилището, има ограничения и санкции при преотдаване или препродаване. Ще се осигуряват социални места за живеене на граждани в нужда.

За хората с регистрирана жилищна нужда и специални потребности и за тези “без покрив” ще се дават защитени домове и подслон.

По-висок данък, ако жилището е необитаемо, или пък един собственик има голям брой апартаменти, предвижда още стратегията. 1 220 416 жилища в България, или 31% от всички, са необитаеми.

Целта е да се увеличи тяхното използване. В същото време има голям дефицит на социални жилища. Затова се предвиждат стимули при предоставяне на необитаемо жилище за социални цели. Това например ще е намаляване или освобождаване от данък в периода на предоставянето.

Необходимо е въвеждането на единни професионални стандарти за лицата, които се заемат с управлението на етажната собственост. Лицензирани физически или юридически лица при управлението на блока ще са сред задължителните условия за финансиране по целевите програми, чрез които ще се обновяват жилищата.

За по-добра функционалност на пазара се предвижда изработването на информационна система с данни за цените на жилищата в България, с реализираните мерки за обновяване на сгради, за текущото изпълнение на общинските жилищни програми и др. Това ще помогне за отстраняване на важни пазарни дефекти.

Предвижда се и изработването на единен национален стандарт при оценките на недвижимите имоти.

Липсата на единни критерии води до различни, понякога необективни резултати от оценяването, което рефлектира и върху цената на жилищата.

250 млн. лв. на година е финансовата рамка за изпълнение на стратегията. За целта ще се прави фонд, който да акумулира средства от национални и международни източници. Държавният бюджет годишно ще осигурява 50 млн. лв.

Допълнителни 50 млн. лв. годишно ще влизат по линия на задължените лица по Закона за енергийната ефективност.

Фондът ще кандидатства и по европейски донорски програми и инструменти на ЕС за повишаване на енергийната ефективност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


374
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
18
 
4
 
! Отговори
С.В. преди 5 години
40 г. но живея в един апартамент.Да не говорим че никой не ви задължава да давате или продавате. Щом не желаете,просто ще плащате по висок данък. За какво хвърчат цените на жилищата,от такива които купуват по няколко. Ще живее някой си в провицията и ще си купи апартамент в София? Ще му тури ключа и ще си живее на село. А това за жителството е крайно време да се въведе отново. Както е във много от белите държави. После живота ни бил лош. Ами как не като всички искат да са софиянци. Ама не става.
265
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кво? "държавата" посяга на частната собственост, иска да я заграби и употреби. Съвсем да спре паричният поток от сънародниците ни работещи на запад, които инвестират предимно в недвижими имоти, ремонтират и поддържат малките строителни фирми.
264
14
 
6
 
! Отговори
До 271 преди 5 години
Според Световната банка 24 процента от жилищата в София са необитаеми.Това прави 130-140 хиляди жилища.Ако излязат на пазара,цените ще паднат и станат по-достъпни.
263
0
 
22
 
! Отговори
ivan преди 5 години
До Леле, Боже!Малина Крумова се казва тази *** - зам. министър на регионалното развитие и благоустройството, една дебела ояла се свинкя е!!!
262
16
 
8
 
! Отговори
С.В. преди 5 години
Боже,голяма простотия. Кой ще ви вземе наследствен апартамент? Изобщо мислите ли като пишете. Става въпрос за по няколко апартамента които стоят празни. Щом и имал пари да строи толкова нещо,да плаща по високданък. Така е навсякъде. И никой не цели да връща хората от чужбина. Никой няма да им вземе жилището затова че работи в чужбина. Естествено като дойде в България да си има жилище. И моля ви,как се купуват повече от 2 апартамента при тези цени. Не ставайте смешни и нагли, аз също съм работила
261
1
 
10
 
! Отговори
До 270 преди 5 години
Е тези с по едно допълнително жилище винаги могат да го прехвърлят на някой роднина.Ама тия с 50 ще трябва или да ги пускат за продажба или да плащат по-висок данък.
260
1
 
21
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Имам апартамента брой в София и 1 къща на село.И двата имота сама съм си строила.Но зная от дядо си бивш кулак с 200 да че ще трябва да избираш или живота или имота. БРАТЯ,каза ми го евреин преди 20 години-1/3 злато,1/3 пари в банка,1/3 имоти.А къщата на село си я ползвам за отпуската.Ама бившия партиен секретар,сега кмет ми каза:При комунизма бяхте зле;сега сте зле;внуците и децата им ще бъдат зле -гонка до дупка.За мен избора е Терминала.Залагам имотите,взимам парите и съм канадска
259
1
 
16
 
! Отговори
Объркват ни преди 5 години
Объркват ни с тази обща цифра - над един милион и двеста хиляди!Важно е да знаем и какъв е броят на жилищата, които стоят празни в малките населени места, където няма работа. Той отишъл там, където има работа и плаща наем, а правителството иска да го принуди да плати по-висок данък за празната си къща на село или в малкото градче!Същото важи и за апартаментите на онези хора от големите градове, които работят в чужбина. Щом не си е продал жилището, значи мисли един ден да се върне!
258
2
 
11
 
! Отговори
До До 263 преди 5 години
Има и хора, които решиха да си спасят спестените с труд пари, като купят още едно жилище и го пазят за детето или внучето си, вместо да държат парите в банка.Това са хора, работили в чужбина и късали от залъка си.Затова ми е любопитно, колко са в крайна сметка новопостроените жилища,които НЕ СЕ ПРЕДЛАГАТ на пазара, а се държат под ключ. Ето тези хора, които ги притежават, се опитват да предизвикат някакви сътресения, за да спечелят по спекулативен начин.Но никой не ни информира за това.
257
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 263Кои "дърти ***" са изкупили по 50 жилища, според теб?Празни, нови жилищни сгради са построени от инвеститори, които искат да преперат милиони, за чийто произход не могат да дадат обяснение.Има отделни единици възрастни хора, които от реституция са получили повече от едно жилище. Носят се градски легенди за няколко човека, наследили чрез реституция по 10-15 апартамента. Но колко наследници имат те? Като ги разпределят на деца и внуци, може някой да се види с по 2-3 жилища.
256
0
 
29
 
! Отговори
Относно 266 преди 5 години
Като прочетох това предложение на властимащите, си спомних репликата на един обикновен човечец от серия от турския филм "Кьосем". Като видя на улицата психично болното момче, станало султан, човечецът възкликна "Вай, Аллах! Луд падишах!"Ще пусна значи у дома си бай Ром с 15-те му деца, който се е оплакал, че поредният дъжд му е наводнил незаконно построената барачка. Ще го пусна в хубавия си апартамент, докато мен ме няма. И какво ще заваря, когато се върна? но няма да съм плащал данък!
255
17
 
2
 
! Отговори
До 263 преди 5 години
Ами точно заради дъртите *** дето са изкупили по 50 жилища,младите хора не могат да си купят жилище и бягат в чужбина.Ако тия 50 жилища излязат на пазара цените ще станат по-достъпни.
254
0
 
28
 
! Отговори
Леле, Боже! преди 5 години
Предвидили били "стимули при предоставяне на необитаемо жилище за социални цели"!!!Той отишъл да работи в странство, защото в родното му село или малко градче няма работа и оставил къща като палат на 2 етажа. И властимащите предлагат да пусне там роми и да не плаща данък за къщата. Като се върне - няма къща или в най-добрия случай там стърчат стените, другото е опоскано.Кой гений измисли това предложение?Моля, съобщете го поименно и ни покажете мъдрата му физиономия на портретна снимка!
253
16
 
3
 
! Отговори
До 258 преди 5 години
Вярваш ли си като пишеш тези неща?Кой е казал,че ще настаняват чужди хора в жилището ти?Хайде по-сериозно.Просто ще се вдигне данъкът на необитаемите жилища.Пък ти ако искаш си го дръж-никой насила не те кара да го продаваш.В цял свят необитаемите жилища се облагат с по-висок данък.
252
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха ха,за да принудят народа да не се изнася в чужбина а да си стоят в тая мизерна държава,е ще си продаде жилището и тъкмо изобщо няма и да се върне отново в България,тук ще останат само ,,охранените,, със собствен бизнес,само ,,бизнесмените ***.и,, .
251
3
 
20
 
! Отговори
до Heal 256 преди 5 години
Аз вече писах в стратеджи бг - проект на нац. жилищна стратегия - коментарии действително е добре да се включат повече хора с мнения, за да се опитаме да предотвратим това безумие! Вчера споменах, пак го казвам - тази нелепа идея е предложена от Отворено общество-България и бенефициентите няма да са млади българи! Като видяха, че сме невъзприемчими към джендърастията, пробват по друг начин да ни претопят! Реагирайте!!!
250
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизма свърши! Държавата я няма никъде, и най-вече в събирането на данъците си от големите далавераджии, но винаги излиза със соц предложения.
249
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам жилище, срещи сервитество !Живееш с миимимоъи и ми слугуваш. Аз ще давам храна и лекарства. Няма да се храним с държава и данъци, зщаото о двамата не я обичаме, наши ;)
248
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 258Даже и да си им родител, не си длъжен да се занимаваш с тях, след едно определени време (трябва да е до 16, ама ...)
247
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Данък изтъркани зъби!Шопското робство взе да засенчва и турското.