Млади и образовани – с ниски наеми, празните жилища – с висок данък

Нова жилищна стратегия ще санкционира собствениците на празни имоти
1 юли 2018 07:30,
374
Млади и образовани – с ниски наеми, празните жилища – с висок данък
Снимка: Булфото, архив

Нова Национална жилищна стратегия предвижда да плащаме по-висок данък за апартамент, който не обитаваме, но пък да ни освободи от плащане, ако го дадем за социални цели.

Младите и квалифицирани кадри ще могат да ползват по-ниски цени за наеми, както и възможност за дялово изкупуване, или т.нар. поделена собственост, както и да купят жилища със субсидиран кредит. Това предвижда Националната жилищна стратегия, изготвена от министерството на регионалното развитие и публикувана за обществено обсъждане.

Още по темата

Тези кандидати трябва да покриват критерии като образование и професионална квалификация, която обаче да съответства на пазарното търсене в конкретния град или община. Ще се вземат предвид наличие на трудов договор, семейно положение, размер на доходите и други, пише "24 часа".

Един от ангажиментите на ползващия привилегиите е определен -срок за  обитаване на жилището, има ограничения и санкции при преотдаване или препродаване. Ще се осигуряват социални места за живеене на граждани в нужда.

За хората с регистрирана жилищна нужда и специални потребности и за тези “без покрив” ще се дават защитени домове и подслон.

По-висок данък, ако жилището е необитаемо, или пък един собственик има голям брой апартаменти, предвижда още стратегията. 1 220 416 жилища в България, или 31% от всички, са необитаеми.

Целта е да се увеличи тяхното използване. В същото време има голям дефицит на социални жилища. Затова се предвиждат стимули при предоставяне на необитаемо жилище за социални цели. Това например ще е намаляване или освобождаване от данък в периода на предоставянето.

Необходимо е въвеждането на единни професионални стандарти за лицата, които се заемат с управлението на етажната собственост. Лицензирани физически или юридически лица при управлението на блока ще са сред задължителните условия за финансиране по целевите програми, чрез които ще се обновяват жилищата.

За по-добра функционалност на пазара се предвижда изработването на информационна система с данни за цените на жилищата в България, с реализираните мерки за обновяване на сгради, за текущото изпълнение на общинските жилищни програми и др. Това ще помогне за отстраняване на важни пазарни дефекти.

Предвижда се и изработването на единен национален стандарт при оценките на недвижимите имоти.

Липсата на единни критерии води до различни, понякога необективни резултати от оценяването, което рефлектира и върху цената на жилищата.

250 млн. лв. на година е финансовата рамка за изпълнение на стратегията. За целта ще се прави фонд, който да акумулира средства от национални и международни източници. Държавният бюджет годишно ще осигурява 50 млн. лв.

Допълнителни 50 млн. лв. годишно ще влизат по линия на задължените лица по Закона за енергийната ефективност.

Фондът ще кандидатства и по европейски донорски програми и инструменти на ЕС за повишаване на енергийната ефективност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


374
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
2
 
31
 
! Отговори
Строителите??? преди 5 години
До 255И защо тия млади без жилище ще са моя грижа и ще ги настаняват в мой апартамент?Да не съм им баща или майка, или настойник?Това, че някой нямал пари за жилище, не е проблем на чуждите хора.Държавата да се обърне към СТРОИТЕЛНИТЕ ФИРМИ, които държат стотици нови непродадени жилища.Като живееш в къща, пусни у вас социално слаби!
245
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отнемат ни градската среда и обществената среда чрез строеж на празни жилища, презастрояване, превръщането на паркинги и зелени площи в нови празни сгради. Инвеститорите си плащат разходите с продажбата на 2 апартамента, а останалата част може да стои празна десетилетия. Строят паметници на глупостта, които стоят празни, поради лоша локация, шум или некачествено строителство. И започват като комарджии да залагат на нов строеж за нов тираж и печалби.
244
2
 
25
 
! Отговори
heal преди 5 години
В strategy . bg тече общественото обсъждане на тази противоконституционна стратегия!!!Казва се Проект на Национална жилищна стратегия, в коментарите вече яко ги наливат, нека всички им напишем какво мислим за поредната подигравка с българите и опитите за нарушаване на неприкосновеността на частната собственост
243
23
 
4
 
! Отговори
До 250 преди 5 години
Е как ти посяга на собствеността-нито ще ти вземат жилището,нито те карат да го продаваш под пазарни цени.Продавай го на толкова ,колкото ти дадат.Или пък ако искаш си плащай данъка-твой си избор.В цял свят в големите градове за жилище ,в което не живее собственика се плаща по-висок данъкА за нямам желание да купувам-живея си в къща и за нищо на света не бих отишъл в апартамент.Но пък много млади хора биха искали да си закупят жилище,но не могат заради високите цени.И емигрират.
242
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственият начин за борба със строителната мафия и презастрояването, строенето на празни жилища и хищническото унищожаване на градската среда - огромен данък за празни жилища на инвеститорски фирми, заселване на празни жилища на инвеститор от общината, срещу общински наем. Ще има огромна съпротива на строителната мафия, платени протести и голям рев и сополи.
241
3
 
12
 
! Отговори
Красив преди 5 години
нема такава държава, отбор умници
240
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 247Никой няма право да принуждава собственика да прави това.Собствеността е неприкосновена!
239
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 247Ти не виждаш ли, че Бг е пълна с нови празни жилища- купувайте си от строителя!Държавата да накара строителя да смъкне цените.Откъде накъде някой ще посяга на моята собственост, защото някой 25 годишен нямал пари за жилище или наем?
238
1
 
24
 
! Отговори
ku40 преди 5 години
първо тиквофф да се премести в гарсонера, сам човек да даде палата си на младо многодетно ромско семейство или да подслони бежанци в къщата си. *** мен це то ви
237
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 231Ти не разбрали, че бежанците не искат да живеят в Бг?
236
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 245Не става въпрос да се дават безплатно жилища,а да се принудят собствениците да ги дават под наем или да ги продадат .Така цената ще падне и младите хора ще могат да си купят жилище.Сега за 100 кв.м в София ще трябва да дадат 200 бона.С ипотека отива към 350 бона.Е как се изкарват тези пари?Все пак заплатите ни не са датските.
235
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 239Я пак повтори!Това точка, запетая, правопис..., ама нали си назубрил някога нещо и го изкара на един дъх.
234
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 240Когато аз работя, някой дава ли ми безплатно жилище?Или си от младите и красивите, дето чакат държавата да ги уреди с безплатно жилище? Търтеи и готовани!
233
2
 
33
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Спокойно, всичко върви по план! След хиперинфлацията, когато обраха парите на хората, трупани десетилетия, след като позеблената реформа бе направена така, че уж собствениците доброволно дадоха земята си под аренда на градски и селски мутри и тарикати, и получават жълти стотинки аренда, сега дойде реда, българите да се лишат от собствените си жилища, които баби, дядовци, бащи и майки са им завещали.Крайната цел-нация без собственици, роби в собствената си държава, които само да работят и плащат.
232
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До моята пенсия ... Не мога да изкарам. Прекалено се радвам на поемете, жените, наркотиците и екстремните преживявания, а ако докарам - Имам 1.2 млн в имоти, така че Ко на бърка.
231
1
 
32
 
! Отговори
Йоанна преди 5 години
Това престъпно правителство иска да сложи ръка на частната собственост, за да настанява дивия си електорат!!!
230
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама едното е столица все пак, а другото градче на река. Я кажи колко струва гарсониера в Брюксел?
229
7
 
3
 
! Отговори
До 233 преди 5 години
Ами след време от вноските на работещите ще ти плащат пенсията.А като няма млади хора и държавата отива към разруха.Естествено всеки мисли за собственият си г.ъз.
228
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Данък се надчислява процентно върху държавна данъчна оценка ,ставка,тарифа,ако тази оценка се увеличава то надчисления данък се увеличава,ако само се увеличи процента на взискаемост трябва да се обоснове с какво се увеличават административните разсходи по обикновенното издържане на администрцията с допълнителнителното въведените постановки в съотношение работни административни места и заплати,както ставки,тарифи и всичко това в разсходи на изпълнение по туй допълнение,инак си е нещо като на око.
227
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
одобрявам!