Училище не прие ромчета – липса на места или дискриминация?

Според Янка Такева няма нарушение в школото в Благоевград
2 юли 2018 12:30,
165

Училище в Благоевград отказа да приеме роми в паралелка за следващата учебна година. Според местната ромска общност това е явна дискриминация.

Колективът на 9 ОУ "Пейо Яворов" в Благоевград приема деца, но с две условия - да са от квартала и да не са от ромски етнос.

Според директорката "квотата" за ромски деца била запълнена, а страхът е българските родители да не "изтеглят" децата си. В училището са записани под 10 деца, което означава, че може дори да не се сформира паралелка.

В студиото на Bulgaria ON AIR казуса коментираха Янка Такева от Синдиката на българските учители и Даниела Михайлова, адвокат от Сдружение "Инициатива за равни възможности".

"Убедена съм, че Регионалният инспекторат по образованието, който направи проверка, ще излезе с решение, но вярвам, че директорката е спазила наредбата на МОН за териториалното разпределение - от кои територии училището има право да приема ученици", заяви Янка Такева.

Още по темата

Тя допълни, че няма "квоти", а има територия, от която директорката трябва да приеме децата. Според Такева шефката на школото си е свършила много добре работата.

Даниела Михайлова пък изрази увереност, че сме свидетели на случай на дискриминация. Янка Такева бе категорична, че познава директорката и учителите в Благоевградското училище, и те полагат големи усилия да образоват и възпитават децата.

"В това училище години наред се приемат деца от ромски произход, но когато са само такива не може да се изпълни политиката за интеграция", каза Такева.

Адвокат Михайлова контрира, че някои деца явно имат по-равен достъп до образование и че не това е начинът да се изпълни политиката за десегрегация на децата.

"Политиката на МОН е точно в обратната посока. Разработиха и механизъм за връщане на децата в училище, как той ще се реализира, ако директорите поставят препятствия за записване на децата в училище?", бе реторична Михайлова.

Янка Такева изрази мнение, че вината не трябва да се търси в образователните институции, а и в манталитета на българина.

"Когато има много деца от ромски произход, българските родители си изтеглят децата. Нека се създаде образователна кампания, в която родителите да имат доверие на учителите и да има търпимост и колективен дух", посъветва Такева.

Тя добави, че има много НПО-та, които трябва да работят в тази посока.

"Нито една неправителствена организация не работи с родителите, за да има толерантно отношение. Що се отнася до механизма, той е изключително положителен", заяви Такева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
6
 
13
 
! Отговори
v преди 5 години
97Бългаприя1 Гледат *** американски шоута 2Тъпи сериали 3Тъпи американски филми4Всички медии са спонсориат от САЩ5 вСИЧКИ МЕДИИ ПРЕПЕЧАТВАТ само отДойче веле,СNN и ВВС.5.Ние се кланяме на Запад 6Нашия експрездент всяка сутрин ходеше в америк пос-во да получава инструкции7Ние не защитаваме нац си интереси8Ние нямаме излаз към Тихия океан9Там няма футбол от ЛШ 10 Там живееят по-дълго от нас.Достатачно ли е ?)
98
29
 
9
 
! Отговори
ъ преди 5 години
Не може и не трябва да се гледа на децата през призмата на националноста ,щом е ромче не става ,щом е българче става .Аз бих казал ,че важи правилото 20/80 ,а това означава 20 % от ромчетата стават ,а другите 80% не стават ,така че тези които стават,то да им се даде шанс да учат и да се инегрират в обществото. Следващото десетилетие трябва да се стремим към 30/70 .... и така и така нацията стопява ,а още и капризничим.
97
35
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да свиквате по добре ромчета българчета отколкото деца на бежанци това е бъдещето и трябва да се премиряваме
96
6
 
28
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Ако някои може да намери 10 разлики между България и Северна Корея ще го призная. И в двата случая има диктатор които няма връзка с реалността. И в двата случая нямаш право на лично мнение, а само на това което държавата ти налага чрез медиите си. И в двата случая народа мизерства, иска да избяга, а избягалите се приемат за национални предатели. И в двата случая има касти които имат само права, а нямат задължение, но народа няма право да се обажда.
95
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Даниела Михайлова и адвокатчето децата с ромчета ли учат?Журналистчето този въпрос трябваше да им отпере.
94
3
 
45
 
! Отговори
айде уа преди 5 години
какво има да ми обяснявате. Аз не желая децата ми да учат в един клас с ***. Какъв е проблемът, нали е демокрация и желанието на родителите и директора трябва да се изпълнят. В противен случай моите права и свободи са нарушени. Ако не, търся си друго училище, кадето няма такива.А тия дето пискат, да вземат при собствените си деца в училище .. А не да ги пращат в разни реномирани училища и колежи. Наравно с ***, за да ги видя тогава какво ще кажат.
93
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моментална данъчна проверка на адвокат Михайлова!
92
3
 
28
 
! Отговори
Го4о преди 5 години
Този въпрос с приема на ученици НЕ Е РАБОТА НА ЖУРНАЛЯТА! Има си училищни директори и те решават и ОТГОВАРЯТ къде, какво и как! Подкрепяйте училищната управа!
91
4
 
49
 
! Отговори
Стеф преди 5 години
Има дискриминация-СПРЯМО БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА.Браво на директорката на това училище.
90
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забрана на НПОтата в България.
89
0
 
18
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Мммм, да. -21 коментара които не отговарят на общоприетите евро ценности. В 21 век, нямаш право на лично мнение или да предлагаш решения. Трябва или да стискаш зъби или да оставиш да ти промият мозъка, а през това време проблема колкото и да го замитаме под килима той си става все по голям.Да ви е сладко. Направо не слагайте такива статии, и без това са само повод за раздразнение и цензура.
88
2
 
24
 
! Отговори
Дискриминиран преди 5 години
Обратна дискриминация има! Българчетата са малцинството, на което никой не защитава интересите! Какво бъдеще ще има България? Кой ще плаща осигуровки и данъци, за да има за многолюдните фамилии?"Бай ***" дори не може да каже думата Дискриминация! Заради сдружения, които се ползват с гласовете от махалата на избори, за това всички са подучени да си търсят правата! Писна ни!
87
4
 
44
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
1. Тези само ще пречат на останалите деца да учат и това е факт!2. Тези не са на училище за да учат, а за да вземат помощи и това е факт!3. Тези за да се интегрират трябва да се възпитат в труд, преди да започнат да се учат на четене и писане поради простата причина, че на тях им липсват първите 7 години (всички знаем, че по големите дивачета гледат по малките докато родителите правят поредните биоформи или пиянстват и крадат) и това също е факт!
86
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига вече с тази толерастия в България от политиците .Който иска да учи и да се интегрира го прави сам.Който не иска да поема към джунглата на Амазонка.Такива нямат място в цивилизацията.Никакви социални помощи.
85
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1Икономическите емигранти не са етнос, не приравнявайте нещата.В класа на сина ми, когато беше в началното, имаше две ромки, които редовно отсъстваха, а когато бяха в час тормозеха всички деца Никой не смееше нищо да им каже. Те не можеха да четат, но придобиха свидетелство за нач.образование заедно с всички останали. Отворете си очите и си извадете главите от...пясъка. Това толериране е цинизъм, а не интеграция.Хайде трийте.
84
2
 
15
 
! Отговори
благодаря преди 5 години
на форума за анкетата! резултатите не се нуждаят от коментар@! да си правят НПо тата и управниците изводите и да внимават да не скочим, че тогава ще става страшно!
83
2
 
25
 
! Отговори
до 82 преди 5 години
ти опитвал ли си да образоваш ром?
82
0
 
16
 
! Отговори
до 80 преди 5 години
така ли бе? Ами ще им падне нивото бе! Те за тва стана брексите - нашите деца ги спукват ингилизите на конкурсите! При вас римляните нещата са по- инакви. Въобще тая опорка "амии вие имате мигранти" ви я спуснаха и я въртите всекидневно. само че ние сме отишли в посочените държави да работим, не да ***зитираме!
81
37
 
7
 
! Отговори
до преди 5 години
директорката е кратуна, като не ги образоваш ромите нищо няма да се промени бе !!
80
6
 
42
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Само ще повторя един по-преден коментар:ВСИЧКИ ОДОБРЯВАМЕ ДЕЙСТВИЯТА НА РЪКОВОДСТВОТО НА УЧИЛИЩЕТО!