Училище не прие ромчета – липса на места или дискриминация?

Според Янка Такева няма нарушение в школото в Благоевград
2 юли 2018 12:30,
165

Училище в Благоевград отказа да приеме роми в паралелка за следващата учебна година. Според местната ромска общност това е явна дискриминация.

Колективът на 9 ОУ "Пейо Яворов" в Благоевград приема деца, но с две условия - да са от квартала и да не са от ромски етнос.

Според директорката "квотата" за ромски деца била запълнена, а страхът е българските родители да не "изтеглят" децата си. В училището са записани под 10 деца, което означава, че може дори да не се сформира паралелка.

В студиото на Bulgaria ON AIR казуса коментираха Янка Такева от Синдиката на българските учители и Даниела Михайлова, адвокат от Сдружение "Инициатива за равни възможности".

"Убедена съм, че Регионалният инспекторат по образованието, който направи проверка, ще излезе с решение, но вярвам, че директорката е спазила наредбата на МОН за териториалното разпределение - от кои територии училището има право да приема ученици", заяви Янка Такева.

Още по темата

Тя допълни, че няма "квоти", а има територия, от която директорката трябва да приеме децата. Според Такева шефката на школото си е свършила много добре работата.

Даниела Михайлова пък изрази увереност, че сме свидетели на случай на дискриминация. Янка Такева бе категорична, че познава директорката и учителите в Благоевградското училище, и те полагат големи усилия да образоват и възпитават децата.

"В това училище години наред се приемат деца от ромски произход, но когато са само такива не може да се изпълни политиката за интеграция", каза Такева.

Адвокат Михайлова контрира, че някои деца явно имат по-равен достъп до образование и че не това е начинът да се изпълни политиката за десегрегация на децата.

"Политиката на МОН е точно в обратната посока. Разработиха и механизъм за връщане на децата в училище, как той ще се реализира, ако директорите поставят препятствия за записване на децата в училище?", бе реторична Михайлова.

Янка Такева изрази мнение, че вината не трябва да се търси в образователните институции, а и в манталитета на българина.

"Когато има много деца от ромски произход, българските родители си изтеглят децата. Нека се създаде образователна кампания, в която родителите да имат доверие на учителите и да има търпимост и колективен дух", посъветва Такева.

Тя добави, че има много НПО-та, които трябва да работят в тази посока.

"Нито една неправителствена организация не работи с родителите, за да има толерантно отношение. Що се отнася до механизма, той е изключително положителен", заяви Такева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
28
 
6
 
! Отговори
1 преди 5 години
Обръщам се към всички директори на училища в, Англия,Испания, Белгия,Германия,Португалия,Франция,Ирландия,Шотландия,не приемайте деца на икономически мигранти от България,в училищата си.
78
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дори в комунизма училището беше на пазарен принцип - съобразно конюнктурата. Сега този принцип по селата означава, че учителите , за да имат работа, правят гимнастики и пускат римляните само и само да има ученици. по градовете логиката е друга - ако ги вкараш няколко, българчетата се разбягват и оставаш без работа.
77
2
 
23
 
! Отговори
Ицо Старазагорската преди 5 години
На *** нито им се учи, нито им се работи. Кариерата на всяка *** е да започне да ражда деца от 12 годишна взраст, поне по едно на година. Колкото повече, толкова по-добре - повече помощи. Вадят си хляба с просия и пребъркване на джобове.
76
39
 
5
 
! Отговори
анкета преди 5 години
кой иска детето му да учи с "роми"? + да - не
75
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
много точно е казано - при подобни изпълнения си изтегляме децата от даденото училище! Системата доказано работи! В Плевен в квартални училища ги намърдаха и сега реват за ученици...Като искат да си ги учат там, нашите деца заслужават по -добра среда!
74
4
 
35
 
! Отговори
,.,., преди 5 години
Като се чувстават дискриминирани тук да заминават в Западна Европа,Индия.Никой не ги задържа насила.Свят широк.Без това са номади.С нищо не сме им длъжни,точно обратното.Социални *** са.Пусна ми да *** по медийте за глупости.
73
2
 
25
 
! Отговори
не бе госпожа, преди 5 години
въведете приемен изпит и всичко ще е законно. Копче няма да ви кажат. те членоразделно не могат да говорят, камо ли каквито и да е критерии да покрият! Шанс 0! Така си връзвате гащите. А инспектората да си ги взима и да си ги учи!
72
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кавка гавра! Българи да обвиняват българи заради ***! Аве не върви на добре тая дъражава... Че трябва и да се оправдава.
71
1
 
20
 
! Отговори
плевенчанин преди 5 години
то вече има обратна дискриминация... В Плевен има 2- 3 училища, в които като влязат и другите деца излизат оттам...
70
1
 
21
 
! Отговори
До 69 преди 5 години
Кой ги отделя и дискриминира , само заемат места на българчета и ходят макс до 4ти клас, после стават майки и бащи, няма оправия !!!
69
4
 
24
 
! Отговори
Пъзел преди 5 години
Бях свидетел как интегрираха роми във видинска елитна гимназия. След един срок стана вертеп и място за разпространение на наркот*ици, всички бягаха от часовете, белите момчета бяха бити и унижавани, момичетата се заставяха да излизат с ромите....т!
68
1
 
25
 
! Отговори
АЛОУ, преди 5 години
не са актуални нещата, не фърфи вече номерът с дискриминацията! Европа днес вече се изправя , така че - ходете при арменския поп. Ей я и Меркел днес си пише молбичката....
67
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И после не се интегрирали,и как ще стане това като още от малки ги отделяте и дискриминирате,
66
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предават си от поколение на поколение Затова не се интегрират. Средата е важна.
65
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е проблема в директорката. Тя може да бъде глобена. Проблема е че повечето хора не го виждат.
64
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много естествено е българските родители да си изтеглят децата от класове с онези които медийте наричат ромчета.Лошият пример е заразаен а тези отиват не за да научат нещо, а да се забавляват и да ги пробутват от клас на клас и някрая да им подарят диплома защото така МОН я направи системата.Затова и падна нивото на българското образование за да епо-близо до нивото на лилЯвите.
63
3
 
41
 
! Отговори
Никк преди 5 години
Родителите имат право да не желаят децата им да учат с роми. Това си е тяхно право и никой неможе да им го отнеме. Не трябва да ги карат на сила.Ако не желаеш да общуваш с някой човек, ти имаш това право, немогат да те съдят в страсбург за дискриминация. Да избираш социалната си среда и социалната среда на детето си е изконно човешко право.
62
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не можеш да интегрираш някой насила той самият трябва да го пожелае и да дойде при теб със парите си и да ти плати за да го интегрираш.
61
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я да си ходят в майка Индия! Те и без това не се чувстват българи.
60
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато синът ми беше в първи клас имаха един Красимир - ромче, както е модерно да се казва. Единственото му занимание беше да показва п о р н о клипове на стъписаните си съучиници. Бързо изчезна от класа. Мисля, че директорът е просто нетолерантен, расист, и тесногръд по модерните норми... Мога само да съм му благодарен за това