Училище не прие ромчета – липса на места или дискриминация?

Според Янка Такева няма нарушение в школото в Благоевград
2 юли 2018 12:30,
165

Училище в Благоевград отказа да приеме роми в паралелка за следващата учебна година. Според местната ромска общност това е явна дискриминация.

Колективът на 9 ОУ "Пейо Яворов" в Благоевград приема деца, но с две условия - да са от квартала и да не са от ромски етнос.

Според директорката "квотата" за ромски деца била запълнена, а страхът е българските родители да не "изтеглят" децата си. В училището са записани под 10 деца, което означава, че може дори да не се сформира паралелка.

В студиото на Bulgaria ON AIR казуса коментираха Янка Такева от Синдиката на българските учители и Даниела Михайлова, адвокат от Сдружение "Инициатива за равни възможности".

"Убедена съм, че Регионалният инспекторат по образованието, който направи проверка, ще излезе с решение, но вярвам, че директорката е спазила наредбата на МОН за териториалното разпределение - от кои територии училището има право да приема ученици", заяви Янка Такева.

Още по темата

Тя допълни, че няма "квоти", а има територия, от която директорката трябва да приеме децата. Според Такева шефката на школото си е свършила много добре работата.

Даниела Михайлова пък изрази увереност, че сме свидетели на случай на дискриминация. Янка Такева бе категорична, че познава директорката и учителите в Благоевградското училище, и те полагат големи усилия да образоват и възпитават децата.

"В това училище години наред се приемат деца от ромски произход, но когато са само такива не може да се изпълни политиката за интеграция", каза Такева.

Адвокат Михайлова контрира, че някои деца явно имат по-равен достъп до образование и че не това е начинът да се изпълни политиката за десегрегация на децата.

"Политиката на МОН е точно в обратната посока. Разработиха и механизъм за връщане на децата в училище, как той ще се реализира, ако директорите поставят препятствия за записване на децата в училище?", бе реторична Михайлова.

Янка Такева изрази мнение, че вината не трябва да се търси в образователните институции, а и в манталитета на българина.

"Когато има много деца от ромски произход, българските родители си изтеглят децата. Нека се създаде образователна кампания, в която родителите да имат доверие на учителите и да има търпимост и колективен дух", посъветва Такева.

Тя добави, че има много НПО-та, които трябва да работят в тази посока.

"Нито една неправителствена организация не работи с родителите, за да има толерантно отношение. Що се отнася до механизма, той е изключително положителен", заяви Такева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПризовавам ромските общности да заведат дело срещу България понеже им отказват правото на образование.================Вие ми оправихте деня, отдавна не съм се смял толкова. Виж, ако им отнемете правото да се женят на 12г и да си купуват булки, тогава ще настатне рев и писъци до Бога.
58
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Адвоката е прав. Тази жена каза много истини.
57
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срeщу ромите трябва да бъдат заведени дела за нежелание за интеграция в Страсбург колко роми на 50г да речем са прочели нещо от Хамлет или от Балзак защо не четат книги и не се образоват сами.
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Инстинкт за оцеляване.
55
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"На остров Мадагаскар примерно."Сакън, само не на Мадагаскар. Там има хиляди уникални животински и растителни видове, които ги няма никъде по света. *** ще ги затрият за отрицателно време.
54
38
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Призовавам ромските общности да заведат дело срещу България понеже им отказват правото на образование.
53
35
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 47Има частни училища, където няма ромчета понеже немогат да си ги позволят.Ромчетата имат пълното право да учат заедно с българчетата в бг училищата.
52
3
 
15
 
! Отговори
Доц. д-р Чоко Боков преди 5 години
да се обърнат към винету от банкя и текумзе, оня, лауреата на помощнопто училище във вършец. учени и премъдри меринджеи, доскро управлявали европа и галактиката. все пак, техен електорат са.
51
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименима вече такава държава - Индия
50
40
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До българинВсеки българин трябва да може да учи навсякъде независимо от произхода.Директорката е расистка.
49
36
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направо да глобяват училищетоТова е дискриминацияПосле се оплакваме, че ромите са необразовани
48
3
 
43
 
! Отговори
българин преди 5 години
БРАВО НА ДИРЕКТОРКАТА !!
47
11
 
5
 
! Отговори
? преди 5 години
До 30 Ние говорим за интегрирани роми ,а не специалисти. Да има специалисти от ромите,но те не показват ,че са роми,щото знаят какво е общественото мнение за ромите и затова предпочитат да си премълчават етноса.А що става въпрос за програмистите у нас,то те са с оста нискък професионализъм и ниска квалификация спрямо индийците да речем -това означава ли че ние сме по-бавно развиващи от индийците и не ставаме за интеграция в европейското общество ?)
46
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ако си пратя детето в клас с много ром чета, какво ще стане с моето дете после.Средата е много важна,или те бута нагоре,или те сваля надолу.Не бих си пуснал детето в такъв клас.Това не е дискриминация,а грижа за детето ми!
45
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой и никъде не е успял да ги интергира. Най-добре е някъде да им се направи държава и сами да си организират образованието, здравеопазването, инфраструктурата. Иначе са камък на шията за всяка страна, в която пребивават. Как ООН-то събра евреите и им направи държава, да направят и на ромите. На остров Мадагаскар примерно.
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По повод на дискриминации имаше директори дето ги бяха разделили на класи то това нее само в училищата делят се на две и в живота.целия ни живот минава богат беден докога бре
43
1
 
20
 
! Отговори
к0нсерва преди 5 години
в свободна държава, не може да съществува понятието дискриминация, защото има така наречената "свобода на асоцияацията и сдружаването", включително и в Българската конституция, така че с кой се събираш и с кой си другаруваш е обект на защитена по конституция свобода, тогава каква дискреминация?!
42
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 40Много глупаво да сравняваш палестинци и роми. Евреите сте по гнусни и от ромите. Вие сте убийци и тероризирате и избивате палестински деца.
41
1
 
39
 
! Отговори
Съгласна преди 5 години
Да се сложи тест за училищна готовност и който не го покрива на 90% в помощно училище - тези деца не говорят български на 6 или 7 години, въпреки че част от тях ходят на градина или предучилищна. Само човек, който не ги е виждал, защото живее в квартал, където минават само от време на време може да обвини ръководството на училището.
40
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гедайте Израел и Палестина два свята, рома ще се интегрира, колкото един палестинец ще се интегрира, когато един ром не подлежи на интеграция нищо не може да се направи. Да отиват в Гемания и Хезинки може те да са по-умни от българите и да успеят да ги интегрират ние не можем пък и не сме им длъжни с нищо.