Горивата скачат, дъждовете не спират: Цената на хляба тръгва нагоре

В някои райони на страната насъщният скочи с 10-15 стотинки
5 юли 2018 09:02,
152
Горивата скачат, дъждовете не спират: Цената на хляба тръгва нагоре
Снимка: Pixabay

Поскъпването на цената на природния газ и на течните горива, както и непрекъснатите дъждове водят до поскъпване на хляба.

Особено отражение върху цената на насъщния може да даде поскъпването на природния газ с почти 11%, което е твърде високо, смята председателят на  Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас Димитър Людиев. Повечето от големите хлебозаводи използват именно това гориво в производството си, обясни той, читиран от "Монитор".

Според Людиев малките фурни, които са на ток и нямат големи транспортни разходи за реализация на продукцията, най-вероятно няма да вдигнат цената, защото електроенергията е поскъпнала с около 2%. Но и това увеличение може да се окаже опасно за бизнеса според него, защото ако твърде често има подобно поскъпване на тока, то се акумулира.

Още по темата

В Пазарджик от вчера цената на всички видове хляб е повишена с между 10 и 15 стотинки. Поскъпването се свързва с увеличението на тока, което влезе в сила от 1 юли. При пълнозърнестите изделия поскъпването достига до 20 ст., информира БНР.

Ценовият скок обхваща не само местните фирми за производство на хляб, но и тези от страната, които доставят стока в Пазарджик. Според Людиев в този район на страната обикновено продават на ръба на производствените си разходи и в един момент, искат не искат, трябва да вдигат цените.

"Работещите на ръба винаги първи вдигат цените", добави браншовикът.

Дъждовете през последните седмици започват да се отразяват негативно на реколтата от пшеница и това също може да доведе до поскъпване на основната суровина за хляба смятат още зърнопроизводители.

"Валежите дойдоха в повече и като количество, и като времетраене", каза Радослав Христов, председател на Тракийската асоциация на зърнопроизводителите.

"На места пшеницата започва да покълва на класа, което не е добре и има риск да паднат добивите от хубава пшеница, от която може да се прави качествен хляб", поясни той.

Според него дефицитът на българско качествено жито от тази реколта е гарантиран. "В момента цената на едро на такова зърно вече скочи от 30 на 35 ст. за кг, защото трудно се намира", уточни земеделецът. Христов поясни още, че в последните години и площите, засети с качествените сортове пшеница, подходящи за хляб, намаляват, защото те дават по-малки добиви. "Повечето фермери предпочитат други сортове, известни на жаргон като фуражна пшеница", смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БАЛАДАРЮ ТОВАРИЩ ПУТИН!
88
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НА ТОВА МУ СЕ ВИКА НАСАЖДАНЕ НА МАСОВА ПАНИКА... ЧУДЯ СЕ ДАЛИ ДА НЕ СЕЗИРАМ СЪОТВЕТНИТЕ ОРГАНИ, МОСКОВСКИ КРЕЧЕТАЛА! ПОСТОЯННО ДИВЕРСИОННА ПАНИКА - ЩЕ НИ СКОЧИ ДВОЙНО ВСИЧКО ПРИ ВЛИЗАНЕ В ЕВРОЗОНАТА, ГЕРМАНЦИТЕ ЩЕ НИ НАВОДНЯТ С МИГРАНТИ, ХЛЯБА СКАЧА...
87
1
 
24
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 5 години
Едно голямо ЧЕСТИТО от мен на всички, които гласуват за ГЕРБ. Продължавайте да копаете дъното и да търсите ново дъно. Бъдете живи и здрави!
86
14
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Не бат ви Бойко е виновен ,има си браншови организации,нали частниците определят цените.Да не сте сменяли Т.Живков.
85
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ви яде хляба. Нито брашното - брашно. Гъбясало и клеясало. От как съм тук ще се пръсна от газове. Къде са ХЕИ-та. Кафето? За чешмяната нитритна коктеилна вода, бутилираната да не говлрим. Съвсем сме заприличали на САЩ. В магазините големите всичко е или ГМО или извън нормите за съдържание на нитрати и старо. Целта е промяна на вкусовете с предпочитание към ГМО.
84
0
 
27
 
! Отговори
Значи, преди 5 години
"продават на ръба на производствените си разходи" - ей туй кат го видя ми идва да гръмна един продавач
83
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе не може ли да увеличат тока, горивата и хляба само за герберастите.90% от българите не само че не ги искат, но и откровено ги ненавиждат.
82
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аре, преседателстото свърши и сега мога да ги ошамаря един по един. Другата седмица съм в София за два дни, искам Ги в редица по двама прид МС, за старите, инвалидите и немощните да осигуриш транспорт, децата под 10 години само ще ги ритам, !. , нареди Боко на Цвъ от Солун по А1.
81
0
 
17
 
! Отговори
Тим преди 5 години
Качеството на българските стоки не го коментираме особенно храните има всичко но не и което трябва
80
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов, довел страната до 111 място по медийна свобода, управляващ държава разяждана от корупция и скандали, където неудобните се смазват финансово и посредством независимата съдебна система, която правораздава медийно, държава с отрицателен прираст и страна с бурна емиграция на най- способната част от населението, в която да си инвалид или по някакъв начин различен е срамно и подлежащо на дезинфекция.Това са най- общо постиженията на европеския лидер на годината.Аз искам да се откажа от българско гражданство, сега и веднага.
79
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма грешка си направил, освен, ако не ти е обещал да те направи управител на остров. Тогава само мога да те разбера до някъде.
78
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм гласувал за Бойко Борисов!
77
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миналата ходина реколтата беше много добра и заради това цените скочиха, тая година се очаква лоша реколта за това цените отново ще скочат. За какво изобщо пишете глупости за горива и атмосферни условия? Пишете че хляба поскъпва и това е.
76
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ей сега вече като се прибере народа от морето ще ви му се евеее майчетоо на тиквата"В сравнение с цените по морето, тукашното увеличение на хляба изобщо няма да го забележат.
75
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със суджуци и тикви ще го биеммм мутрата Борисов в много скоро време.
74
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Аз не познавам човек дено е гласувал за тоя!"Аз познавам само един - тъщата.
73
2
 
23
 
! Отговори
Констатиращ преди 5 години
Пра българите и децата им, излязоха на три морета.А ние позволихме на ТРИ МУТРЕТА да унищожават нацията.Стадо скотско - мълчи, мълчи.............
72
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, коет продават в България за хляб, въобще не е хляб и всеки, който е илизал в чужбина го знае много добре.
71
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Биби е назначен политик угоден за евроатлантическите ни " партньори".България е малка, всичко се знае!
70
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а къде е този качествен хляб от качествено зърно?онзи който го взех от магазина "заводски Х" мухляса до сутринта.та къде е качественият?