Подписано: Китай ще помага за магистралите "Хемус" и "Черно море"

Китайски компании ще строят и тунел под "Шипка" и магистрала "Русе-Велико Търново"
6 юли 2018 18:45,
88
Подписано: Китай ще помага за магистралите "Хемус" и "Черно море"
Снимка: архив "Булфото"

България и Китай подписаха рамкови споразумения за сътрудничество при строителството на магистрала "Черно море" и "Хемус". Регионалният министър Николай Нанков сложи подписа  си под договореностите с пет големи китайски компании.

Днес и утре София е домакин на седмата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай.  Основната цел на форума "16+1" е да задълбочи търговските връзки и икономическото сътрудничество между държавите участнички и да насърчи двустранни и многостранни партньорства.

В рамките на форума на визита у нас е и премиерът на Китай Ли Къцян, който по-рано се срещна с премиера Борисов.

Още по темата

Освен "Хемус" и "Черно море", споразуменията с китайските компания обхващат и реализацията на тунел под връх  "Шипка", автомагистрала "Русе-Велико Търново", скоростният път "Видин-Ботевград" и др.

Свързаността е основен приоритет за нас, каза Нанков по време на церемонията и напомни, че през страната ни преминават пет трансевропейски транспортни коридора.

Той напомни, че предимствата на България са не само стратегическото географско положение с директен достъп от Европа до Близкия Изток и Азия, но и добрите условия за бизнес, стабилността, членството ни в ЕС и др.

"Уверени сме, че следва да имаме важна роля в процеса на свързване на Европа с Азия, тъй като през България преминава връзката със Западна Европа по река Дунав и най-пряката връзка през Черно море и Персийския залив по Пътя на коприната", обясни още Нанков.

Регионалният министър обясни, че през последните години засилените отношения между България и Китай са дали тласък за сътрудничество във всички сфери.

Нанков припомни и че през 2016 година регионалното министерство е подписало споразумение с Китай за развитие на градските и селските райони. Това според него е допринесло за укрепване и разширяване на двустранните отношения в областта на строителството и архитектурата и е създадена предпоставка за установяване на трайно партньорство и засилване на икономическите връзки.

"Приветстваме китайските инвестиции в България, тъй като към момента обемът им не отговаря на потенциала на икономическите ни отношения. Радваме се, че интересът Ви към България е сериозен. Това е ясен знак, че виждате възможности за растеж и развитие у нас. Инвестициите на китайските компании биха били плюс за икономиката ни, тъй като те са на светло, иновативни, осигуряват работни места и са социално отговорни", каза още министър Николай Нанков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари