Родопчани vs. англичани: Не искат кучетата им, лаят и миришат

Спорът е за приют на бездомни животни, който ще се разраства
Обновена: 6 юли 2018 12:07 | 6 юли 2018 12:07, Александър Попов
129
Родопчани vs. англичани: Не искат кучетата им, лаят и миришат
Снимка: Булфото, архив

Жители на рудоземското село Елховец излязоха на протест срещу изграден от англичани кучкарник в селото им. По думите им, животните не има давали да спят с непрекъснатия си лай, а освен това се носело и неприятна миризма от сградата.

Кучкарникът се стопанасива от Антъни и Даян Роулс, които закупили постройката в селото през 2011 г. В нея отглеждат средно по около 100 кучета.

"От началото приютът създава дискомфорт на хората. Близо е до къщите. Хората не могат да спят от лая на кучетата. Беше направен в селото без необходимото разгласяване. Оттогава протестираме пред институциите, но ефект няма", обясни Венцислав Енев пред "24 часа".

Сега в Елховец научили, че община Рудозем е издала строително разрешение за преустройство и пристрояване на приюта за временно настаняване на бездомни кучета и котки.

Според Енев съществуването на приюта противоречи и на Закона за защита на животните, тъй като той трябва да е извън границите на съответното населено място. Кметът на Рудозем Румен Пехливанов обясни, че на чужденците им е предложено друго място за приют, но те настоявали да бъде върху техния имот.

В последните години са правени десетки проверки от всички институции, които обявявали, че англичаните имат право да отглеждат в този обект кучета.

"Единственият проблем е високото ниво на шум, но в инвестиционния им проект има мерки за шумоизолиране, затова сме дали разрешение. Моето мнение е, че наистина на приюта не му е мястото в населено място, но в крайна сметка кучетата са домашни любимци, могат да бъдат отглеждани в населено място", добави Пехливанов.

В интернет страницата на фондацията Rudozem Street Dog Rescue англичаните са описали дейността си като служба за спасяване на кучета от улицата - Rudozem Street Dog Rescue.

Англичаните пък искат да обновят обекта си, тъй като е единствена надежда за бездомните четириноги. И декларират, че имат екипи за осиновяване в други страни и намират домове с добри стопани на приемните си кучета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
1
 
! Отговори
Найденова преди 5 години
До 78 ПроСоТо:vs е съкращение от латинското "versus" =против, срещу. Изразява несъгласие, противопоставяне.
107
8
 
20
 
! Отговори
Maria преди 5 години
Родопчаните, а не англичаните са извор на проблема. Ако същите тези чукундури, които протестират спрат да си изхвърлят кучетата, кастрират си дворните кучета и спрат да разселват поколенията им по гори и реки в щайги и найлонови пликчета, приют няма да има нужда да съществува.
106
2
 
14
 
! Отговори
Брее! преди 5 години
Жителите на селото протестират НЕ срещу кучетата и НЕ срещу англичаните, а срещу обстоятелството, че приютът е в рамките на селото им. И че предстои пристрояване и разширяване на сградата му. Витиеватото изказване на рудоземския кмет навежда на мисълта, че именно той носи отговорност за ситуацията, като е спомогнал англичаните да заобиколят закона. Защо само нищожна част от коментиращите е разбрала написаното? Какво излиза: да вникнем и осмислим не можем, но да пишем гадости-няма проблем?
105
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кучемразци= и.змет
104
7
 
9
 
! Отговори
До кючелюби преди 5 години
Отстрани определено се вижда маниакалното ви състояние. Но това е ваш проблем. Чистете л а н а т а на кучетата си.
103
9
 
16
 
! Отговори
До кучелюбите преди 5 години
Толкова животни определено пречат. Селяните искат животните да са извън града. Не отмествайте темата. И да, редно е животните от нашия вид да са по- важни за нас. Кучетата са друг вид. Като толкова обичате кучета, защо ги мъчите в софийските апартаменти и защо не чистите л а н а т а им? Цяла София е в кучешка храна втора употреба. Да не забравяме и децата нахапани от домашни кучета. Логика липсва при вас, липсва и мисъл.
102
5
 
7
 
! Отговори
Дядо Ви преди 5 години
Защо не го направят в центъра на София този приют ами в центъра на Рудозем го направили. Тъкмо еко активистите на връщане от протест ще могат да си взимат по едно куче да им лае вкъщи.
101
10
 
11
 
! Отговори
АНОТИМНА преди 5 години
Жителите вместо да се радват че кучетата са прибрани и се полагат грижи за тях те ПРОТЕСТИРАТ .АКО приютът се затвори и кучетата биват пуснати хората ще се оплакват че пък имало нападения ЕМИ КАК ДА И СЕ УГОДИ пък и ако се поставят на мястото на тях цял живот да са живели на улицата и накрая да си имат дом и добри стопани И ДА ГИ ВЪРНАТ ОБРАТНО НА УЛИЦАТА ...ПРИЯТНО ЛИ ЩЕ ИМ Е .?
100
6
 
6
 
! Отговори
АНОТИМНА преди 5 години
Жителите вместо да се радват че кучетата са прибрани и се полагат грижи за тях те ПРОТЕСТИРАТ .АКО приютът се затвори и кучетата биват пуснати хората ще се оплакват че пък имало нападения ЕМИ КАК ДА И СЕ УГОДИ пък и ако се поставят на мястото на тях цял живот да са живели на улицата и накрая да си имат дом и добри стопани И ДА ГИ ВЪРНАТ ОБРАТНО НА УЛИЦАТА ...ПРИЯТНО ЛИ ЩЕ ИМ Е .?
99
4
 
7
 
! Отговори
Кънчо преди 5 години
Ехееее кучета, чак и да лаят стига верно ли!!
98
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че все още има съвестни хора, който не може да прави добро тук пише като ги пл.юе,е вие всички такива бездушни заслужавате съдба на бездомните животни, защото такива като вас ги третират като неодушевени предмети, всичко което им желаете дано се случи с вас,то има един отгоре дето вижда всичко,не забравяйте.
97
14
 
22
 
! Отговори
Роко преди 5 години
Селяните вместо да се радват,че бездомните кучета са прибрани и някой се грижи за тях се оплакват.Ама на българина все нещо му пречи.Със сигурност завиждат на англичаните и злобеят ,че сигурно се развива печеливш бизнес с кучета за който те не са се сетили преди.
96
17
 
19
 
! Отговори
42 преди 5 години
Мислим за кучетата, но за хората не.
95
13
 
20
 
! Отговори
60420 преди 5 години
Какви са тези сърканяци, които са разрешили това безобразие? Хората нямат сън. Хората се задушават от смрадта. Англичаните си въртят бизнеса. Що за обърната логика! Що за извратени представи за доброто! Статията се нуждае от продължение за подкупите, които англичаните са раздали по малко , но от сърце.
94
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мн.тъпо.хората спасяват нашите бездомни кучета а ние им пречим.на българина все нещо му пречи,все някой му е крив.всместо да им помогнат ,тръгнали протести да правят.всичката им наред.живота им е пей сърце,само кучетата им пречат
93
13
 
24
 
! Отговори
Котка преди 5 години
Чета коментарите и виждам че хората са на изчезване. Вие не сте добре . Дано и на вас ви дадат карфици, отрова и тема подобни. Една държава си личи по отношението на хората към децата и животните. Тук не виждам такава
92
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смърт за кучкарите.Кучетата нямат вина.
91
5
 
13
 
! Отговори
Дидо преди 5 години
До До местнитеТова определено не е начина! Коментара ти е отвратителен, никое живо същество не заслужава подобна смърт!
90
14
 
32
 
! Отговори
гого преди 5 години
Абсолютно съгласен съм - кучкарството е психическо заболяване. До мен има съседка с 18 или повече кучета в двора си, които миришат от километри, вързани, вият от глад и самота, а мястото прилича на бунище - потресаваща мизерия. Но тя вярва, че прави добро... На няколко пъти съседи не издържат и тровят кучетата, защото тормозът, повярвайте ми, е неописуем - денонощен лай, смрад... Но тя отново събира кучета от улицата и ги подлата на "грижа" в имота си...
89
27
 
16
 
! Отговори
До местните преди 5 години
Алоуу, местните.. Тука ли да ви го пишеме сега и вие да му се невиди.. Има толкова начини за справяне с такива проблеми... Жокер - шише + парцалче + "течност"... За да ти помогне "някой", първо сам трябва да си помогнеш ;) айде със здраве