Родопчани vs. англичани: Не искат кучетата им, лаят и миришат

Спорът е за приют на бездомни животни, който ще се разраства
Обновена: 6 юли 2018 12:07 | 6 юли 2018 12:07, Александър Попов
129
Родопчани vs. англичани: Не искат кучетата им, лаят и миришат
Снимка: Булфото, архив

Жители на рудоземското село Елховец излязоха на протест срещу изграден от англичани кучкарник в селото им. По думите им, животните не има давали да спят с непрекъснатия си лай, а освен това се носело и неприятна миризма от сградата.

Кучкарникът се стопанасива от Антъни и Даян Роулс, които закупили постройката в селото през 2011 г. В нея отглеждат средно по около 100 кучета.

"От началото приютът създава дискомфорт на хората. Близо е до къщите. Хората не могат да спят от лая на кучетата. Беше направен в селото без необходимото разгласяване. Оттогава протестираме пред институциите, но ефект няма", обясни Венцислав Енев пред "24 часа".

Сега в Елховец научили, че община Рудозем е издала строително разрешение за преустройство и пристрояване на приюта за временно настаняване на бездомни кучета и котки.

Според Енев съществуването на приюта противоречи и на Закона за защита на животните, тъй като той трябва да е извън границите на съответното населено място. Кметът на Рудозем Румен Пехливанов обясни, че на чужденците им е предложено друго място за приют, но те настоявали да бъде върху техния имот.

В последните години са правени десетки проверки от всички институции, които обявявали, че англичаните имат право да отглеждат в този обект кучета.

"Единственият проблем е високото ниво на шум, но в инвестиционния им проект има мерки за шумоизолиране, затова сме дали разрешение. Моето мнение е, че наистина на приюта не му е мястото в населено място, но в крайна сметка кучетата са домашни любимци, могат да бъдат отглеждани в населено място", добави Пехливанов.

В интернет страницата на фондацията Rudozem Street Dog Rescue англичаните са описали дейността си като служба за спасяване на кучета от улицата - Rudozem Street Dog Rescue.

Англичаните пък искат да обновят обекта си, тъй като е единствена надежда за бездомните четириноги. И декларират, че имат екипи за осиновяване в други страни и намират домове с добри стопани на приемните си кучета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
30
 
! Отговори
Нестор преди 5 години
Англичаните имат някаква болна привързаност към кучета и котки, за толкова години на острова така и не можах да разбера откъде идва тази мания..
7
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кучето е приятел на човекаЕто защо Северна Корея няма приятели
6
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Антъни и Даян Роулс да си ескортират 100 песа в Англия.И там да си останат.
5
33
 
9
 
! Отговори
1944 преди 5 години
Като не ви харесват англичани, скоро гостуват руснаци....
4
6
 
48
 
! Отговори
мак преди 5 години
Колко *** трябва да си, за да дадеш разрешение за такъв приют в близост до къщите? Или "умника" разсъждава, че щом не е до неговата къща, всичко може?
3
20
 
9
 
! Отговори
Прабългарин преди 5 години
Стара прабългарска поговорка гласи - къпе се този, който го мързи да се почеше
2
13
 
39
 
! Отговори
Пич преди 5 години
След първоначалното въодушевление и изблик на готоприемство (крайно нетипично за българския селянин), идва момента на истината, в която родните селяни разбраха, че няма никакъв "келепир" от англичаните, а само културни различия. Стана им ясно, че пари няма да изкарат от тях, няма да им уредят децата и внуците "по Лондон", и "абе дали ше може да пренощува сина за няколко дена при ваши приятели", т.н. С една дума - никаква ползва от чужденците. Е, сега вече ще се държат с тях по нашенски :)
1
50
 
20
 
! Отговори
англичанин преди 5 години
Абе те и краката ви миришат ама траем нали?Като вляза в български рейс и вътре майко мила, какви ли не миризми.Какво се правите на много чисти сега?