2080 г: Българите под 5 милиона. От тях 30% ще са в столицата

Не е ясно и какъв ще е майчиния език на живеещите в страната
Обновена: 7 юли 2018 07:39 | 7 юли 2018 07:30, Екип на Dnes.bg
350
2080 г: Българите под 5 милиона. От тях 30% ще са в столицата
Снимка: архив, Булфото

Мрачната прогноза за нацията на България е по-страховита и от тази, която даде председателят на НСИ Сергей Цветков, според която българите ще са под 7 милиона още в края на тази година.

Според данни на НСИ, през 2080 г. българското население ще бъде под 5 милиона и по-точно - 4 872 317 души.
През 2075 г. населението вече ще е паднало до 4.9 млн. души, а през 2080 г. ще е 4.8 млн, показва нова актуализирана справка. Това е горе-долу 100 години след като през 1970 г. за първи път в историята населението на страната достигна 8 млн. човека.

Падането под границата от 6 млн. души се очаква да настъпи между 2040 и 2045 г., пише "24 часа". Всички тези цифри са от т.нар. реалистичен сценарий, по който ще се развива демографски нацията. Има още два сценария: песимистичен и оптимистичен. Но и при отпимистичния ще стават малко по-бавно във времето.

Според този вариант населението ще падне под 6 млн. души между 2050 и 2055 г, а през 2080 г. все още ще бъдем над 5 млн. човека - 5 205 354.

Още по темата

При песимистичния в края на прогнозния период българите ще са едва 4 692 336. Другата промяна при актуализацията засяга това какъв процент от населението след време ще живее в столицата. Според досегашната прогноза още през 2040 г. една четвърт от населението ще живее в София. Новата гласи, че струпването ще става малко по-плавно във времето и това ще се случи след 2055 г., а тогава това ще е близо 30% от населението.

Прегледът на населението по области показва, че навсякъде през 2080 г. населението ще е по-малко от сегашното. Някъде намалението е с 30 до 50%, но на други места намалява още повече. Единственото изключение е София. Има и области като например Сливен, които почти не са засегнати от обезлюдяване. Според прогнозата през 2020 г. в областта ще живеят 186 359 човека, докато през 2080 г. местното население ще е 165 671 души. Така за период от около 60 години то ще намалее само с 20 хиляди души. Във

Видинска област за същия период населението пък ще се стопи с около две трети и от 82 хиляди души сега на 2 хиляди през 2080 г.

Каква ще е етническата картина в България през този период и какъв ще е майчиният език на живеещите в страната не може да се прогнозира, обясняват от НСИ. Това е така, защото демографските прогнози се правят като данните от последното за момента преброяване на населението се опресняват всяка година с базата данни ЕСГРАОН, а тя не събира такива данни и не може да се види каква е детската или общата смъртност и каква е раждаемостта по етнически групи. Данните за етническа принадлежност се събират, и то на доброволен принцип само при официалното преброяване, като последното е от 2011 г.

Също така НСИ се готви да даде старт на подготовката за следващото преброяване на населението, което ще се проведе през 2021 г. Държавата още не е предвидила бюджет за него.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


350
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ще настане такъв живот. Дано, дано!
171
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има начин нещата да се оправят и хората да престанат да бягат от комунистическата държава, но комунистите и комунизма трябва да изчезнат. тогава вече ще стане спокойно и добре, както е било преди 1944 г. и българите ще остават в България.
170
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
-дядо ти бил ли си комунист ?-да.-ама си бил комунист по убеждение или ?-да , всъщност не един ама двама съм бил , даже вторият съм го бил повече от първия.
169
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 1989 г. нещата са много прости България губи всяка година по поне 50000 души, това е заради тези дето емигрират в чужбина и демографската криза. Не се раждат деца, умират много хора и мнозина напускат България. Така че тенденцията е устойчива и ако се запази, не са ви нужни змислени прогнози, просто на 10 г. се губят 500000 души. И това е при високите нива на раждане при скандинавците. Въпреки това...Така че за 20 г. се губи 1 млн. за 60 г. 3 млн., сега сме 6 млн., тогава ще сме 3 млн...
168
6
 
15
 
! Отговори
до 208 преди 5 години
"Ми що тогава от 9,8 милиона стана България 5 милиона,"Ми много просто - щото границите не се пазеха от вън, а от вътре, да не хукне народа. 89та отвориха границата исе видя какво стана. А другарите продължават да се грижат да не секва изтичането.Българите не са станали по малко, просто са извън БГ. Виж след поколение-две ще се асимилират българчетата. Просто накъде в себе си ще знаят че прозлизат от държава, коато е изчезнала.
167
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такава депопулация без видими причини, като война природно бедствие или пандемия в днешно време не е известна. Българите сме си все същите, като преди 30 години, проблема по скоро идва от начина на управление и съвременният бит. Жалко.
166
0
 
13
 
! Отговори
Бг.реалност преди 5 години
Хайде пак измислена реалност тип ,,стъклен дом" и на принципа,че като повтаряме една лъжа и ть накрая става истина.2080 ли ????? Незнам затогава.СЕГА българите са около 6 мил.като поне 25% са в държавата софия.
165
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема е в жените че не искат да раждат, търсят нереалистично завишени условия. Чакат идеален мъж с висока заплата, скъпа кола, 5 стаен апартамент в елитна зона, вила, който да им падне на колене. Модерният свят и телевизия са им втълпили че мъжът е длъжен да има всичко и да прави всичко. А в замяна получава ограничен и лош секс, вечно недоволна и мърмореща жена, бързо дебелееща и погрозняваща, после развод и грабеж.
164
2
 
12
 
! Отговори
bsbsns преди 5 години
много грешно твърдение до 2080г. България няма да я има ;)
163
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1945 г. България е над 7 млн. И то след Освобождението България е само 3 млн., а в "гадният" капитализъм до 1945 г. стават над 7 млн.В "добрият" социализъм за цели 45 г. българите не могат да станат 9 млн. Или за тези 45 г. прираста е под 2 млн. души. При положение, че по времето на капитализма границите са отворени, а по времето на комунизма границите са затворени и не можеш да отидеш никъде.Същевременно 250000 Българи са убити от комунистите в концлагери, интелигенцията и богатите са убити.
162
6
 
7
 
! Отговори
До 198 преди 5 години
Българите не бягат а просто повечето отиват да бачкат за повече пари Вземи да направиш разлика между гурбeтчия и емигран прочети имаш комп
161
1
 
7
 
! Отговори
до 199 или преди 5 години
"Интересно защо бягат българите?Някои казват,че е от демокрацията"--------В изкривена БГ реалност думите "демокрация" и "бизнесмен" носят съвсем друг смисъл. Много хора обаче не го осъзнават това и ги използват.в БГ "демокрация" означава - продълението на режима, след 1989та. Нищо общо с истинската демокрациябг БГ "бизнесмен" - синоним на престпник, мутра, новобогаташ забогатял от връзките си с властта. Накратко бизнесмен=бандит=политик.
160
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има българи се връщат и то сравнително млади, но заминали отдавна оправили си живота на Запад и вече даже взимат пенсия някаква и идват тук и мислят вече и за някакъв бизнес или си имат други планове. Но тези хора имат пари. Това е първата вълна пенсионирали се на Запад. Ще има и нови вълни, все пак за пенсионерите, които взимат западните високи пенсии България е едно много добро място за живеене. И от чужбина идват пенсионери. Така, че това все пак са едни хора с покупателна способност.
159
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно защо бягат българите?Някои казват,че е от демокрацията.Тогава би трябвало всеки да бяга в КНДР и Куба,това са едиствените две държави,които все още са с комунистическа система.Но никой не бяга там,а хората масово бягат на Запад в открито капиталистически и демократично държави.Все пак да припомним, че и преди 1989 г. пак се бягаше на Запад.Т. е. сегашното бягство е просто продължение на политическото бягството от преди 1989 г.Т. е. сега пак има политическа причина явно за бягство
158
1
 
3
 
! Отговори
мен преди 5 години
Като видя действителността,и наистина тогава се сещам за всичко лошо в нашата мила Родина и ми става доста гадно!Като напиша тези неща ,няма да се оправят нещата,има замърсяване на природата!
157
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в Румъния гарантираната от държавата инвалидна пенсия е 260 ЕВРА . и намалиха цената на тока .
156
2
 
4
 
! Отговори
До168 преди 5 години
Споко приятел както вървят нещата бившия соц лагер ще се запази и оцелее За разлика от Запада който след не повече от 50 години ще е ръководен от ....наследниците на Ердоган умен султан туркините в Германия Холандия Белгия раждат по 4/5 деца арабите също местните моми по едно или бездетни Не е нужно да си голям математик та да сметниш до къде ще я докарат след 50 лета
155
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заплатите та заплатите. Хората са проблема на тая държава, не заплататие. Пропити от нихилизъм и постоянно на щрек някой да не ги "мине", но пък далаверката не трябва да спира.Само в България - желанието на народа е икономическите престъпници вън от затвора!
154
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пирамиди , фараони , и балъци за мильони . нема бизнес , нема пари , нема и за билет за немско . човека взе парите , каза чакай малко , хвана самолета , дръжте му ... и да не забравите да си купите поредното билетче за търкане , че ще ви огрее поредният милион , а дано , ама надали ...
153
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"И после... после някаква омразасе впиваше дълбоко във сърцата.Като гангрена,не, като проказатя раснеше, разкапваше душата,тя сплиташе жестоките си мрежина пустота и мрачна безнадеждност,тя пъплеше в кръвта, тя виеше с закана..." Никола Ванпцаров - Писмо