Протест в Благоевград в защита на древния град Скаптопара

Местните притеснени - ще бъдат унищожени археологическите находки
Обновена: 8 юли 2018 12:39 | 8 юли 2018 12:28, Елка Василева
30

Пореден протест в Благоевград в защита на предполагаемото древно селище Скаптопара. Хората се събраха пред общината в града, за да изразят подкрепата си за изграждането на магистрала "Струма“. Категорични са обаче, че няма да позволят археологическите разкопки край село Покровник да бъдат унищожени, предаде Bulgaria ON AIR.

Местните хора са притеснени, че археологическите находки ще бъдат унищожени заради трасето на магистрала "Струма“, което трябва да премине оттам.

Хората излизат на протест два дни след изтичане на срока, даден от премиера Бойко Борисов на експерти от Министерството на културата да се произнесат за същността на разкопките. Това обаче не се случи.

За първи път власт и местни хора от Благоевград застанаха един срещу друг по казуса през пролетта. Тогава бяха разкрити и първите археологически факти за древния град. Местните настояват те да бъдат консервирани на място.

Археологическите разкопки на античното селище край Благоевград трябва да приключат до 20 юли.

Вижте видеото на Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо бяха бръмбарите, скакалците, зайците и какво ли не. Сега са разкопките. Утре друго. Хора гинат там. Хора. И то всеки ден. Докато разни си играят на протести. Никой от тези не знае ако ги питате какво да прави с разкопките. Никой не знае има ли нещо поне малко ценно там. Никой не знае дали ще се работи върху тях или ще заприличат на бунище, защото пари за всяка археологическа находка няма. Никой не знае ще ги посети ли поне един човек тези разкопки. А хората гинат и на никой не му пука.
26
6
 
4
 
! Отговори
Хан Крум преди 5 години
Госпожа Опа.шата Лъ.жа се почуди вече кого да вдигне на протести за да си повдигне умиращия рейтинг. То все едни и същи протести излизат - по един файтон хора събрани от цялата татковина. Нема како - нема да ГО вдигнеш. Рейтинга имам предвид. То вече и ДРУГО не можеш да вдигнеш, че нещо поодъ.ртя, понад.е.беля, понаправи дебела гуша от Техноимпекс и търкането на депутатските банки. Нищо де - поне "яка ду.пара" направи.
25
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези "хиляди" протести май са организирани от от БСП?
24
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хиляди протести , хиляди скандали ,а чу.***.ни.те в ГЕРБ пак 20 % ?
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мразещи ГЕРП и комунизъъммъътт са 6 000 000 българи , но за щастие не са БСП !
22
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А вашата партия БСП с колко завоя построи магистрала Струма?
21
2
 
1
 
! Отговори
Hablo преди 5 години
Lajete...protestirat za eu zaplati v dupnica, darvenica, oboriste, ovcha kupel, gradsko, kvartal nadejda, aksakovo, verea, kenana, meden rudnik, krumovo, uzundjovo, bezmer, ehtiman, boyana, vrajdebna, gledka, borino, krushevec, dragana, shipka, bamkia, hladilnika, hypodruma, chiflika, mandrica, mugla, koshnica, petelovo, konche, lebed, gugutka, bulgarovo, svalengrad, general geshevo, graf ignatievo, shumen, razvrat, shabla, balchik, atia, aytos, turyan, svetulka, fener, svestov, salistra, kontil
20
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обещания имаше и за Мурсалево ! Унищожиха всичко ! За десетина дни преди посещението на Тиквата на разкопките , закипя ужасен труд от неговите приятели от фирмата му , че хората помислиха....... няма ги вече . Протести има срещу управлението . Когато има комунистическо срастване община - държава - Компанията ГЕРБ народното недоволство е срещу всичко !
19
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И, днес е почивен ден и за троловете. Само два от тях пиздят тук и цъкат минуси. Да няма път, само Бойко.да им е виновен.Затова България умира, защото проруските *** ни дърпат назад!
18
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Погледнете ,, магистрала " Струма снимана от сателит и ще видите , че завоите за 5 километра Бело поле - река Четирка са повече отколкото за 35 километра Дупница - Бело поле !На кого угодихте и кого защитавате КОНТРИ на протеста ???Изразете позиция ,,Защо да се унищожат " Не пригласяйте на СОБСТВЕНИКА на ГЕРБ . Той отново излъга !!!
17
3
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Бившата ми чорбаджийка също наричаше останките от миналото.."камъняци".Отдавна вече няма фирма,няма бизнес.Та така става с про.с .таци.те.
16
12
 
6
 
! Отговори
Мандо преди 5 години
А стига бе,с тез кокали и каманяци!50 год. Учихме една история,сега друга!А не открихте ли черепа на Нерон?Накрая,човек и в Гръцко на море да ходи,умира и друг се ражда!
15
14
 
6
 
! Отговори
месара преди 5 години
протести за всичко и всеки - организатор, бсп!
14
9
 
18
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
В съседна Гърция всяко камъче, отломка, старинно парче глина са своеобразен артефакт.Орфей си почивал на този камък, Одисей си счупил бокала - вижте част от него и т.н. При новите варвари цяло древно селище открито, но било с незначителна историческа стойност!
13
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гробокопачисторията на бсп завършва с БОЙКО! ТОЙ ИМ СЛОЖИ КРАЯ!
12
9
 
12
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До АнонименСпоред някои хора, историята започва и свършва с Бойко;)))
11
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно, че в нашият регион има изчезнали Бесапара, Коспара. На бесите и косите, а там е скаптите. Скаптопара. Много интересно!!! Хора, ако сте достоен народ, не позволявайте да ви отнемат историята на вашата земя.
10
8
 
7
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До АнонименРазбира се, тези руини не са Скаптопара, а град, възникнал въз основа на тържището на 2 км от селището. Има си "Скаптопаренски надпис", който е преведен и ясно сочи причините за гибелта на селището. Римското управление при римското робство, което по нищо не се е различавало от турското и от тов ана ЕС, сега. Чети, има го в Гугъла, преведен, този надпис;)))
9
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да престане да съществува някакво селище има важни причини: лошо местоположение; лоши природни условия; епидемии или вражеско нашествие, което не е отблъснато, заради лошата отбранителна способност на селището. Тоест, селището си е заслужавало участта и забвението!Затова, няма смисъл да се съживява мъртвец. Дори и да направят някаква експозиция на разкопките, таксата ще отблъсне обикновените туристи. А пък там, сред руините, няма Колизеум, няма Партенон, кой ще ходи да гледа някакви камънаци
8
9
 
7
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Бойко не дава;))) Там, некви си керемидки... Трябваше да мислите за това на 26 март 2017-та, да гласувате против Бойко и за БСП и сега този казус, нямаше да стои. Просто, нямаше да стои. Сега и китайците се намесиха, Бойко даде "Струма" на тях, научете китайски и борже на преговори! В китайците, все пак има култура, а Бойко е Еврейско Пош!