Критично: Преля яз. Ракита, хората в готовност за евакуация

Две села в плевенско са застрашени, ако ситуацията не бъде овладяна
9 юли 2018 13:23,
16
Критично:  Преля яз. Ракита, хората в готовност за евакуация
Снимка: Bulfoto, архив

Язовир Ракита преля от обилните дъждове, които паднаха през последното денонощие. Критични ситуации се създадоха на места в област Плевен, съобщиха от областната администрация.

През цялата нощ областният управител Мирослав Петров, заместник-директорът на ГД ПБЗН Асен Игнатов, директорите на ОД на МВР Красимир Начев и на РД на ПБЗН Станислав Атанасов са били в село Ракита (община Червен бряг) и село Садовец (община Долни Дъбник) заради заплахата от наводнения.

На място са били и кметовете на двете села Нинчо Иванов и Иван Рангелов, пише "24 часа". "Язовир Ракита 1 е прелял през преливника и стената, която е започнала да се отмива под напора на водата - каза областният управител. - Прелял през преливника е и другият язовир - Ракита две, в местността Соватски дол, като водата се е изляла в общо дере.

В резултат на това са наводнени оранжерии, стопански дворове и мазета на къщи в селата Садовец и Ракита". Мирослав Петров обясни, че двата язовира са общинска собственост и са били отдадени на концесия.

Последно са проверявани от комисия, назначена от областния управител, на 21 юни 2018 г. В комисията влизат представители на ГД "Надзор на язовирните системи и съоръжения", Държавна агенция метрология и технически надзор, БД "Дунавски район" - Плевен, РД на ПБЗН и Областна администрация. Срокът за изпълнение на предписанието на комисията е 31 август 2018 г.

Хората в двете села - Садовец и Ракита, са предупредени да бъдат в готовност за евакуация при усложняване на обстановката. Взети са мерки за овладяване на ситуацията. Наредени са чували с пясък, които да препятстват потока на водата, допълва областният управител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
firebg преди 5 години
Made in BG!
14
1
 
0
 
! Отговори
дано преди 5 години
се скъса и кайлъшкият язовир-пък тогава
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очакваме изявлението на разБойко -"гадните комунисти са построили тоя опасен язовир като не са озползвали подходящи материали и не са сметнали преливника. Освен това *** е носила вода с кофите за да подкопае обществената подкрепа в правителството"
12
0
 
14
 
! Отговори
ГОСТ преди 5 години
И какво, като са там управители, кметове и т. н.?! Ще евакуират хората, вярно няма да има жертви, но после когато си видят домовете и имуществото, какво ще стане с тях? Къде бяха преди това, да са подготвени язовирите за валежи, никакъв контрол на "нашите хора", само прах в очите на хората, отчитат дейност, ще стоят една нощ и вече голяма работа свършили, просто стоят и дават интервюта!?
11
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
наближава страшният съд, не остана много време
10
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какъв *** ги направиха комунистите тия язовири навремето? Издавиха хората.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При ГЕРБ е така - преливат язовири.
8
3
 
22
 
! Отговори
Гогата преди 5 години
Едно време във всеки язовир имаше драга, да вади инертни материали и поддържа дълбочината на язовира. Сега с тия концесии... язовирите наполовина пълни с пясък и не могат да поемат валежите, кой му пука ?...
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А заради японските гербаджии се издавиха сумати хора в наводненията
6
1
 
23
 
! Отговори
sante_dog преди 5 години
Само аз ли съм гледал прогнозата за обилни количества дъжд и оранжев код в област Плевен? ГЕРБ-авите са мега неадекватни - от една седмица вали и се говори за количествата очакван дъжд и отново никой нищо не прави. Абсолютна гавра с хората...
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баба гинка да не сее пометнала с тоя ток нанякъде гинче пускаи тока
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно гепаджийте трябва да напишат нов закон в който да се забранява преливането на водоемите! Даже може да отправят и питане към ЕК!
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ало тия колко време ще ни държат без ток а чез ловеч даите отговор
2
1
 
2
 
! Отговори
Holy преди 5 години
O, gorkite turisti...
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това само в България може да стане с гербаджиите на власт