Правителството мисли: Как да увеличи броят на бебетата?

Миналата година е с най-малко новородени от 1945 г.
9 юли 2018 07:00, Петя Славова
348
Правителството мисли: Как да увеличи броят на бебетата?
Снимка: архив, Булфото

Правителството прогнозира, че около 65 500 бебета трябва да се родят у нас през тази година.В разчетите на управляващите е записан план за изпълнение на демографската стратегия на страната през 2018 г., който е бил одобрен от Министерския съвет по предложение на социалния министър Бисер Петков, съобщава "24 часа".

Поставената цел е с около 10 000 новородени повече от бебетата, появили се през миналата година. Данни показват, че техният брой е бил над 56 хиляди деца. 2017 г. е годината с най-малко родени деца в страната от 1945 г.насам.

Още по темата

2100 от новороденитепрез тази година се планира да са близнаци, става ясно от решението на Министерския съвет. Над 568 млн. лв. за подпомагане на бременни и родилки е предвидило правителството през тази година. С парите ще бъдат платени еднократни помощи при раждане на 65 500 бебета, както и помощ за осиновяване на 700 деца.

Ще бъдат платени помощи и на 500 студенти, които са станали майки по време на следването си.
Планът обаче не обяснява как ще се постигне повишената раждаемост в страната. Според експерти от социалното министерство тези числа се залагат на базата на наличните в бюджета средства, а не почиват на планиране на раждаемостта в България.

Според разчетите на държавата средният размер на парите, които се плащат заотпуск по майчинство ще е 27.91 лв. на ден. С 5 лв. по-ниско се планира да е обезщетението при отпуска за осиновяване на дете.

Въпреки че от няколко години има държавни мерки за насърчаване на работодателите да наемат майки, за тази година е предвидено финансиране само за 160 такива сучая. Предвидени са малко над 505 хил. лв, за да се поемат част от разходите на фирмите за наемането на самотни родители. Според правилата държавата поема разходите на работодателите за половин година.

Над 46 млн. лв. са предвидени за осигуряване на следродилна здравна помощ за майките и бебетата им, като в тази сума са включени и уроци по кърмене на родилките. Срещу тези пари не става ясно колко майки и деца ще успеят да ползват услугата.

Планирани са и над 5 млн. лв. за задължителните ваксинации. Като държавата си поставя за цел най-малкото 90% от децата в България да имат поставени всички задължителни ваксини.
Тази година държават си е поставила като цел и намаляване на случаите, когато бащата не признава детето си.

Въпреки че мярката е включена в правителствения план обаче, няма нито данни колко са тези случаи на година, нито каква е целта, която си поставят чиновниците, отговарящи за демографията. 20-22 хиляди живеещи в чужбина българи трябва да се завърнат в страната през 2018 г. според разчетите на правителството.

Държавата залага и мерки за над 50 млн. лв. за стажуване и започване на работа от млади хора. Според плата с тези пари ще се намали броят на напускащите страната хора в репродуктивна възраст и така в следващите години може да се повиши раждаемостта.


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
306
0
 
4
 
! Отговори
Многодетна преди 7 месеца
Като майка на 3 деца, родила първото като студенка и получила майчинство от 100 лв за 12 мес. (наравно с ромските посестрими); уволнена НЕЗАКОННО след връщане на работа с 2рото дете; и с отказ и от социалните и от НОИ за детски надбавки и обезщетение за бременност и раждане по болнични с 3тото дете, недоумявам за какво насърчаване на раждаемостта говорят!. В България е ясно, че се насърчава само ромската раждаемост, а образованите и трудещи се родители, кучета ни яли :(
305
0
 
6
 
! Отговори
Пацо преди 8 месеца
Ако правителството иска да помогне тогава може да се надупи.
304
0
 
6
 
! Отговори
Дидо преди 8 месеца
Не е работа на правителството да прави бебета. Дайте добра работа на хората и всичко ще се оправи.
303
1
 
5
 
! Отговори
всезнайко преди 8 месеца
Които нямат деца ,да не говорят глупости!Едно време ,жените са раждали на нивите! Сега ,жените са страхливи и с право!Не е само причината материална!
302
0
 
2
 
! Отговори
Бг.реалност преди 8 месеца
Правителството мисли как да увеличи броя на....безмозъчните генетично изпростачени робски данъкоплатци.
Ей затова конкретно мисли правителството,но като изляза навън и се огледам колко много бебешки колички и малки деца има,определено
на правителството му се получават нещата.
301
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Заради подобно нагло държание би трябвало всяко едно правителство да бъде линчувано.
Правителството мисли !
Сериозно ли ?????
Само от мислене да не спука това правителство някоя вена я на мозъка,я на зад/ника....не че има някаква разлика.
Но в края на краищата всеки народ си заслужава управниците и последиците от тях.
300
0
 
6
 
! Отговори
до Бог да даде деца преди 8 месеца
Смятате ли,че дори да има някакво предимство за влизане в детска градина,това ще е от полза? Нали пак трябва да се плаща,а в София знаете ли,че най-евтината градина е 700 лв? 3 деца по 700лева? Апартаментите не стига,че са малки както писах преди това,кажете кой да спонсорира при закупуването им? На работодателите хич не им пука 90% са разни мутри,1 ден те съкращават, реви им че имаш 2 или 3 деца. В България няма условия за отглеждане на едно дете,какво остава за повече. Боко иска Роби,само това
299
3
 
6
 
! Отговори
до Бог да даде деца преди 8 месеца
Господине, БОГ няма да помогне на детето,ако се роди в България,по-скоро ще е обречено на мизерия, тормоз и несправедливост още от съвсем малко. Дори да има еднократна помощ за 2ро или 3-то дете нима ще е достатъчна? Според мен по-добре децата е да се раждат в чужбина,за да имат по-добър живот.Повече от едно дете е трудно,в една панелка как да се набутат 2 или 3 деца? А с новото строителство,където едно няма врати между отделните стаи,как се представяте бебе да реве, другото да учи,3-то да спи
298
0
 
6
 
! Отговори
До паци преди 8 месеца
IQ 27?
297
8
 
2
 
! Отговори
Пацu преди 8 месеца
Аз мислих да предложа като решение на проблема, да eбeм кoмунистите и руските тpoлове, те обаче пък са много гpoзни бе мaмка му...
296
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе, разбрахте ли новата сензация от Сашо Диков. Днес по Евроком каза, че ще разследва информацията, че Бойко Борисов има 6-годишно дете от испански модел, това съвсем сериозно. Човекът ни дава личен пример. Бухахахахаха.
295
2
 
22
 
! Отговори
Женка преди 8 месеца
ТЕ мислели как да се родят бебета! ... Ми елате ги родете бе!!... Или да ги износите и да ги отгледате, в тая помия дето няма нито транспорт нито здравеопазване ..

Аз в такива условия деца няма да раждам, ако щат да се съберат всичките баби, лели, и депутати да се вайкат.
Няма да ставам фабрика за още нещастни индивиди.
294
0
 
17
 
! Отговори
Съседа преди 8 месеца
Докато правителството "мисли" за увеличаване на раждаемостта, в родилните домове си увеличават доходите благодарение на законите сътворени от същото правителство.
За да ми се роди внуче платих 1000
/хиляда български родни лева/ благодарение на оставената вратичка в закона -ИЗБОР на ЕКИП. В която и да е болница да отидеш се води че е по твой избор, е това е България още от първите секунди на новороденото се започва с четири цифрена сума. За друго едва ли биха помислили тук на Родна Земя!
293
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Разбира се, ако сте гнусен разплут дебелак, наше момче, член на политическа партия/разбирай ОПГ/, без никакви скрупули да мачкате слабите и да обирате парите им, ако сте информатор на МВР/разбирай доносник/, за сметка на което властта си затваря очите за някои ваши "прегрешения"/престъпления/, то тогава България е вашето място! Не заминавайте никъде, такива чудесни условия няма да намерите другаде!
292
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всички коментари и предложения са безсмислени. В България НИКОГА през цялата и история не е имало и едно поколение, което да е изживяло нормално живота си. Аз 50 години чакам да се "оправят" нещата. Не си губете времето, тук условия за читави хора няма, не е имало и няма да има. Не се залъгвайте, защото един ден ще съжалявате. Терминал 1 или 2, няма да е лесно, но имате шанс. Тук нямате.
291
1
 
1
 
! Отговори
Иван Пешев преди 8 месеца
акциз на кондомите
290
0
 
5
 
! Отговори
Неизбежното преди 8 месеца
До Споко

То до 2050 това е цялостната прогноза за Европа. В Белгия, 2018, всяко четвърто родено дете е белгийче! Цивилизациите идват и си отиват по много причини. И статистически вече сме преминали всички границата след която този процес не може да се предотврати. Освен ако не се измисли реална икономическа утопия, а всички знаем как завършват утопиите.
289
0
 
19
 
! Отговори
Споко преди 8 месеца
Хора не се надявайте, не се плюнчете ... нищо няма да измислят. Там няма пари за крадене, следователно споко щего мислят още 10г минимум.
2050- доклад на САЩ, БГ ще е 5 млн маселение и от тях 1 млн магсари.
Честито.
Прочетете колко деца са мапуснали БГ за 20г, да ви помогна ли - 50000 деца.
Честото.
288
0
 
18
 
! Отговори
123 преди 8 месеца
Всички знаем какво да кажем,но няма кой да ни чуе.... Ще стимулират черните и така..... после ще продадат всичко...
287
1
 
13
 
! Отговори
ined преди 8 месеца
Тайният план на правителството е да се надупчат всички презервативи и с това да се стимулира раждаемостта