Правителството мисли: Как да увеличи броят на бебетата?

Миналата година е с най-малко новородени от 1945 г.
9 юли 2018 07:00, Петя Славова
348
Правителството мисли: Как да увеличи броят на бебетата?
Снимка: архив, Булфото

Правителството прогнозира, че около 65 500 бебета трябва да се родят у нас през тази година.В разчетите на управляващите е записан план за изпълнение на демографската стратегия на страната през 2018 г., който е бил одобрен от Министерския съвет по предложение на социалния министър Бисер Петков, съобщава "24 часа".

Поставената цел е с около 10 000 новородени повече от бебетата, появили се през миналата година. Данни показват, че техният брой е бил над 56 хиляди деца. 2017 г. е годината с най-малко родени деца в страната от 1945 г.насам.

Още по темата

2100 от новороденитепрез тази година се планира да са близнаци, става ясно от решението на Министерския съвет. Над 568 млн. лв. за подпомагане на бременни и родилки е предвидило правителството през тази година. С парите ще бъдат платени еднократни помощи при раждане на 65 500 бебета, както и помощ за осиновяване на 700 деца.

Ще бъдат платени помощи и на 500 студенти, които са станали майки по време на следването си.
Планът обаче не обяснява как ще се постигне повишената раждаемост в страната. Според експерти от социалното министерство тези числа се залагат на базата на наличните в бюджета средства, а не почиват на планиране на раждаемостта в България.

Според разчетите на държавата средният размер на парите, които се плащат заотпуск по майчинство ще е 27.91 лв. на ден. С 5 лв. по-ниско се планира да е обезщетението при отпуска за осиновяване на дете.

Въпреки че от няколко години има държавни мерки за насърчаване на работодателите да наемат майки, за тази година е предвидено финансиране само за 160 такива сучая. Предвидени са малко над 505 хил. лв, за да се поемат част от разходите на фирмите за наемането на самотни родители. Според правилата държавата поема разходите на работодателите за половин година.

Над 46 млн. лв. са предвидени за осигуряване на следродилна здравна помощ за майките и бебетата им, като в тази сума са включени и уроци по кърмене на родилките. Срещу тези пари не става ясно колко майки и деца ще успеят да ползват услугата.

Планирани са и над 5 млн. лв. за задължителните ваксинации. Като държавата си поставя за цел най-малкото 90% от децата в България да имат поставени всички задължителни ваксини.
Тази година държават си е поставила като цел и намаляване на случаите, когато бащата не признава детето си.

Въпреки че мярката е включена в правителствения план обаче, няма нито данни колко са тези случаи на година, нито каква е целта, която си поставят чиновниците, отговарящи за демографията. 20-22 хиляди живеещи в чужбина българи трябва да се завърнат в страната през 2018 г. според разчетите на правителството.

Държавата залага и мерки за над 50 млн. лв. за стажуване и започване на работа от млади хора. Според плата с тези пари ще се намали броят на напускащите страната хора в репродуктивна възраст и така в следващите години може да се повиши раждаемостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквито и мерки да предприема което и да е правителство от която и да е партия у нас докато плащате на ромите да се размножават,мутробизнесмените държат ниски заплатите НЯМА ДА ИМА КОЙ ДА ВИ РАБОТИ.Накрая ще останете само политици и роми и ще гледаме кой кого ще изяде.
225
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** ще изчезне те, работете по въпроса
224
13
 
10
 
! Отговори
Румен преди 5 години
1.Да се надупчат с игла презервативите по аптеките.2.Да се освободят изнасилвачите от затворите!3.Да се насърчи гледането на порно от ранна детска възраст!4.Хапчетата Антибебе да се подменят с витамин це.5.Да се въведе данък на всички нераждали.6.Да се финансират опитите за забременяване при хомосексуалистите.
223
1
 
16
 
! Отговори
МАЙКА преди 5 години
Орбан го е измислил за Унгария, да не откриваме топлата вода. Да ама не , само симулираме грижи.
222
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига бе, да не би да се усетиха , че сме във всякаква криза и демографска...???
221
0
 
20
 
! Отговори
Човек преди 5 години
Правителството мисли само за определени групи малцинства, кръгове и обръчи? То не мисли за хората с деца. Темите които се обсъждат са: Еднократна помощ? Инвитро? Как да дадат пари на частни детски градини и училища? Как да вдигнат таксите за държавните градини и училища? Да свалят възрастта за безплатни пътувания на деца в градският, междуградският и БДЖ? Как да вдигат цените на тока, водата и средствата за отопление? А никои не казва колко реално струва издръжката на дете на месец???
220
2
 
21
 
! Отговори
Спиро преди 5 години
Бебета ще има като има икономика. Засега икономиката е зле.
219
18
 
8
 
! Отговори
8ВМ преди 5 години
Според мен проблемът, че не се раждат деца не е в това, че няма пари. Истинската причина е в начина на живот и в културата на българите-при българите не е важно една жена да е родила деца, ако иска да ражда, ако не иска да не ражда. Има много българки, които през целия си живот не са родили нито едно дете, защото не са искали да се омъжат и да имат деца, въпреки че са имали работа и пари да ги отгледат. Явно за българката е по-добре да си остане стара мома, отколкото да стане майка. *** работа.
218
1
 
6
 
! Отговори
до Гюнтъп преди 5 години
Седи си у Факултето!
217
4
 
3
 
! Отговори
Гюнтер преди 5 години
Ако избягате в Лондон там *** и брадите по улиците са повече. Ха ха.
216
5
 
7
 
! Отговори
Джак преди 5 години
САЩ вкарват тайно в Кока Кола-та пластмаси, които водят до безплодие и импотентност. Пийте вода от чешмата!
215
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мухобоико ти си срам и позор пред света време е народа да те измете
214
3
 
5
 
! Отговори
дядо Соци преди 5 години
До Анонимен 236 Прочетох те и ми дойде гениялна идея . Да се сложи акциз на БСП като вредна за здравето партия.Гениално нали ? То гениалните неща са винаги прости , за това са гениални.Сега сифилистиците ще полудеят. Само глейте кво става.
213
2
 
6
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
Питайте БСП.Те знаят.Ама ние нямаме деца , за какво ни е това училище? И деца ще ви направим...
212
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Махнети акцизъ на алкохола и *** сложети върху кондомити.Пи изпозабриминеат ощи на по петнайси шиснайси.
211
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3,4бебешки пюрета на на ден. Боже, боже да прехранват детето си от бурканчета. Буркан чета се ползват в редки случаи На малките дечица е нужна вкусна, топла и питателна храна. И определено ще ви излезе по евтино. При днешните домашни уреди всичко е толкова просто и лесно. Някой родители упражняват престъпно без душие към собствените си деца.
210
3
 
2
 
! Отговори
do 233 преди 5 години
ти че си *** , се вижда 100%))): за другите не давай квалификации, нямаш капацитет)):
209
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демографска смърт ...... Българите сме под 7 милиона , като 2 вече избягаха, останаха тъпанарите, 2-3 милиона смесено население от малцинства и 100% българско малцинство!
208
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
568 млн. лв. за подпомагане на бременни и родилки е предвидило правителството през тази година. С парите ще бъдат платени еднократни помощи при раждане на 65 500 бебета, както и помощ за осиновяване на 700 деца. -ТОВА ПО ЕВРОПРОЕКТ ЛИ Е> ? :d МНОГО МИ Е ЧУДНО 568 МЛН. като ги разделиш на 65500 колко прави господа = 867 лв на дете. (то само количката е 1000-дарка)ПС. Предната тема - интеграция на ромите (бедно семейство с 5 деца) еми я им дайте 3 бона да се радват......
207
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Давайте помощи на ромите по 300/400лв на дете. А на Българите 37лв.детски.Чакайте тогава прираст някой друг път. Те хората пасат трева. Така е в България за съжаление. Аз съм с1но дете не че не искам още но с такива доходи е много трудно да се отглеждат деца в нашата мила държава. Господа и Дами оправляващи помислете за младите хора в България дайте им възможност за развитие. И стимул да останат в България. Тогава ще се случат нещата в всички направления....