Срещу 500-600 лв.: Украинци, молдовци, грузинци ни сервират по морето

Работят по Северното Черноморие за 600 лв., храна и нощувка
10 юли 2018 13:55, Анисия Иванова
168
Срещу 500-600 лв.: Украинци, молдовци, грузинци ни сервират по морето
Архив: Булфото

Повече от 1700 чужденци са наети от туристическия бранш по Северното Черноморие през това лято, съобщи днес директорът на Регионалната служба по заетостта във Варна Божидар Михайлов. По думите му около 90 на сто от тях са от Украйна. Останалите са от Молдова, Беларус, Грузия и Русия.

Голяма част от чужденците са студенти, допълни Михайлов. Той уточни, че те са наети на изпълнителски позиции - най-вече камериери и сервитьори. Заплащането им е около 500-600 лева, работодателите им осигуряват храната и нощуването.

Разрешенията за престоя на чуждестранните работници са за 90 дни, но има опция, при желание на работодателя, да останат и по 9 месеца, разясни Михайлов.

Той допълни, че през тази година в региона по проекти на социалните партньори през курсове за квалификация и преквалификация са преминали около 900 българи. Обученията са били най-вече за туристическия сектор.

В момента във Варна има обявени над 500 свободни работни места, каза още Михайлов. По думите му освен в обслужващата сфера, започва търсенето и на кадри за училищата, съобщава БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия чистачки в почистваща фирма, работи в хотел 10.30 Е на час. + допълнителни 25 % над надницата в неделя ако работи. 8 часов работен ден. Пари за отпуск лятото. Равносметка 2 000 Е нето.
92
32
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че защо да не внасяме евтина ръка ? Какъв е проблема ? Къде пише че някой е длъжен да ти дава 1,5к заплата ? Я ми покажи.Германците и те ви вземат за евтина тъка и англичаните и щатите. Не откриваме топлата вода спокойно. Седнали двама панелки да обсъждат , какво трябвало да им плащат :)) Направете фирми и плащайтеее ве какво чакате ?
91
2
 
24
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До месараможе да сте сигурни че 500 - 600 лв. е по документ, а реално им дават два или три пъти повече..............................От кога е тази промяна в България ?!Аз когато живеех и работех в България винаги получавах по-малко пари отколкото е описано в трудовия договор !
90
2
 
29
 
! Отговори
Асен преди 5 години
До месараИ аз така си мисля, защото 500 лв. е заплата за абсолютно не квалифициран персонал, който изпълнява много лека работа. Ако приемем, че те са неквалифицирани всичко е добре, но работата е доста тежка, смените надали са по 8 часа, бакшиши не получават почтни никакви и са на крак през цялото време. Под 1200 лв. не бива да получават хора, изпълняващи подобна работа.
89
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 88Чак пък никой. 95% са българи на всякъде. Това че има недостиг е от факта , че постияно се разширява легловата база и заведения.Виждам злобата ви, но си е за ваша сметка. Като не ви харесва ...пътищата са отворени ...търсете си късмета другаде. Или станете шефове и давайте по 3к ...:)) което най вероятно няма да стане. Много като вас слушал, още никой не е дал такава заплата.
88
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПецатаБобии, Бобииии ...!
87
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
5-600лв на месец, хахаха после пак да питат защо никой не отива да им работи
86
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво отърваха св от руската хватка и тръгнаха по света. Важното е че българите са домакини , а не гости . Успех на бизнеса. Оптимизирането на разходи е важен за успеха.
85
12
 
8
 
! Отговори
месара преди 5 години
може да сте сигурни че 500 - 600 лв. е по документ, а реално им дават два или три пъти повече.
84
2
 
31
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Когато чуя ,че германски сервитьори ,строители и др. масово отиват да работят в България или в Турция тогава ще кажа ,че тези две държави са икономически просперирали ! Но при положение ,че внасяте работници от Украйна или северна Корея нищо хубаво не мога да си мисля ! Германия също внася работници от чужбина но без да подбива законно приетите цени на труд и така не ощетява германските работници ! А в България се подбиват цени , търсят се роби за по 500 лв. заплата !
83
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мутро-хотелиерите и сомалийци ще докарат само и само по-малко да плащат.
82
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ооо, много им дават! Как може толкова много да им плащат?!?!
81
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се вдигне минималната като в Румъния на 900 лева пък да плащат колкото искат. Да плащаш 500 лева е опасно- туристите може да пострадат от качеството, а и да се стимулира сводничеството по курортите и да избягат семействата.
80
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горкичките ... едва ли ще повторят.
79
2
 
36
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До къде стигнахте ! Да търсите работници ,които да работят за 500 лв. на месец ,а българите да бягат в чужбина както турци бягат от " развитата Турция " и пренаселиха Европа ! Само в Германия турците са 5 милиона ! Сега от 85 милионна Турция едва половината са турци , 20 милиона са кюрди ,другите са българи, араби ,сирийци , арменци и прочие и прочие ! С България ще стане същото ако бай *** не започне да плаща нормално и да задържи българите в България
78
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбрах какъв е проблема да идват украинци и молдовци да бачкат тук. Вие ако работите за 500 лева, проблема си е във вас. Работа друга няма ли? Чужбина няма ли?Вие мозък нямате ли? Какво чакате на държавата? Свърши тая преди 30 години. Обслужващия персонал по цял свят не е платен. Никъде няма сервитьорки милионери.
77
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който иска да се продава евтино, аз-не, благодаря. Ако ще да съм на социални помощи и/или просяк някъде, но не се продавам за евтино!
76
14
 
3
 
! Отговори
Да да... преди 5 години
До привет от ГерманияДа кога стана калайджия, кога ти почерня г*за" имаше такъв култов лаф! Не виждам нищо лошо да се взимат работници от чужбина, в крайна сметка те също за пари работят, а и съдейки по това, че съм от морето - доста по-съвестно... Знаят, че ако не го свършат си отиват, а това не е добре за тях! Живи и здрави
75
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отварянето на границите за работници води до приравняването на заплащането на всички с това на най-ниско платените. Затова цивилизованите страни полека се превръщат в афро-азиатски ko4ини
74
3
 
10
 
! Отговори
Нестор преди 5 години
До До 69Освен това урките са невероятни клошари, от чорапи, обувки, стари електроуреди оставени пред къщите та се стигне до крадени велосипеди всичко се праща в Украйна!